Телевизија Н1 покренула широку кампању притиска на државу

Телевизија Н1 покренула је опсежну кампању под слоганом #dasevidiN1 како би се ова телевизија нашла у понуди свих кабловских система

Ако мислите да Н1 треба да буде доступан у свим кабловским системима, па и у оним које контролише држава, кажите нам видео поруком зашто уз #dasevidiN1

“Због свега што смо показали у претходних пет година, због свакодневног објективног и истинитог извештавања о свим битним догађајима, због могућности да чујете све стране, сматрамо да Н1 треба да буде доступна свима – и преко државних оператора, који би у овом тренутку да смање нашу видљивост. Време је за акцију! #dasevidiN1” – директор програма Телевизије Н1 Југослав Ћосић. Стигле су и поруке подршке:

 

 

Извор Н1, 24. јануар 2020.

 

ЋУЛИБРК: „ЈУНАЈТЕД МЕДИЈА” НАМ ЗАБРАНИЛА ЕМИТОВАЊЕ Н1 И СПОРТ КЛУБА
Генерални директор Телекома Србије Предраг Ћулибрк рекао је данас да је Јунајтед медија ултимативно забранила Телекому емитовање „Н1”, „Спортклуба”, „Синеманије”, „Гранда” и других њихових канала, те да за то што су гледаоцима Супернове ускраћени ти канали није одговоран Телеком.

„Оно што желимо да подвучемо је да „Супернова” није искључила канале својом вољом, већ зато што је од стране Јунајтед медије стигао ултимативни захтев да се канали искључе”, рекао је Ћулибрк на прес конференцији, на којој су представници Телекома и правни заступници те компаније указали да све остало што се појавило у јавности представља замену теза.

Објаснили су да је Телеком спреман да већ данас врате сигнал свих искључених канала, уколико Јунајтед група повуче претњу кривичним пријавама Телекому, уз опаску да би то био знак добре воље да се наставе преговори о сарадњи, о свим питањима. Представници Телекома најавили су, истовремено, да ће та компанија тужити Јунајтед групу због пласирања лажних вести у овом случају о Телекому и истакао да је свима јасно да је друга страна, а не Телеком, искључила канале.

„То (да смо ми искључили канале) само је једна у низу вести који је пласирала Јунајтед група о нашој компанији. Тражићемо правду на суду и накнаду штете”, поручио је Владимир Лучић. Генерални директор Ћулибрк је најпре указао да је Телеком 17. јануара упутио први, ултимативни захтев, јасан и недвосмислен, и под кривичном и материјалном одговорношћу, да се искључи 17 канала „Јунајтед медија групе”.

„Све се то дешавало 17. јануара увече. Прво писмо за искључење канала добили смо око 21 час. На нашу молбу да наставимо преговоре, стигло је друго писмо у 22.30, ултимативно, где су претили под кривично-материјалном одговорношћу, уз претњу да ћемо бити тужени за пиратерију”, рекао је Ћулибрк.

„У таквим условима нисмо имали избора и одлука о искључивању канала није била на Супернови, већ јасно на представницима Јунајтед медије”, истакао је генерални директор Телекома, који је показао новинарима писма Јунајтед медија групе. Ћулибрк је истакао да је писмима претходило неколико недеља преговора између Јунајтед медије и представника Супернове, те да је Супернова чак прихватила веће цене, него што су компаније у оквиру тог бренда имале у претходним уговорима са „Јунајтед медијом”.

КАКО СЕ ШТИТИ ЈАВНИ ИНТЕРЕС КРОЗ САМО ЈЕДАН КАНАЛ
Генерални директор Телеком Србије Предраг Ћулибрк изјавио је данас, на питање новинарке Н1 да ли ће Телеком прихватити јавну понуду за укључење те телевизије у кабловске оператере те компаније, да га чуди њено инсистирање да штити интересе грађане само кроз један канал, а да није заинтерсована да их штити за свих осталих 16 канала. Он је рекао да нема посебне понуде „Јунајтед групе” само за Н1 телевизију, запитао да ли, уопште, Телеком треба да очекује сваких седам дана да добије јавну понуду за један по један канал.

„Да ли је то озбиљно пословање између привредних друштава? Спремни смо да укључимо свих 17 канала. Када добијемо писану понуду свакако да ћемо одговорити. Да ли заиста мислите да Телеком нема својих пословних интереса као акционарско друштво? Господо из Јунајтед медија групе, молимо вас, јавите нам се да наставимо разговоре у интересу свих корисника, грађана Србије, како би завршили ову агонију”, рекао је Ћулибрк на прес конференцији.

Координатор за интернет и мултимедију Телекома Владимир Лучић поновио је да је Телеком прихватио финансијску понуду Јунајтед медија за свих 17 канала, укључујући и Н1, а да је добијен предлог уговора који није у складу са законом, по питању територијалног ограничења, која такође укључује и Н1, преноси Танјуг.

ЛУЧИЋ: СУШТИНА ЈЕ ДА ХОЋЕ ДА НАМ ОДУЗМУ СПОРТ КАНАЛЕ
Суштински проблем у односима Јунајтед медија групе и Телекома је идеја те групе да ускрати Телекому могућност да у својој понуди има спортске канале, за које су грађани пре свега и заинтересовани, рекао је данас координатор за интернет и мултимедију Телеком Србија групе Владимир Лучић. Телеком је, рекао је Лучић новинарима, имао вољу не само да се настави сарадња када је реч о Коперникусу и Радијус вектору, већ и да се прошири сигнал Н1 и Спорт клуба на друге кабловске оператере, који послују под брендом Супернова, као што су Телемарк и Авком.

„Ми смо тако понуду од 12. децембра 2019. и добили на сва четири правна лица. Нажалост, током преговора када смо већ прихватили главне комерицијалне услове и цену и дужину трајања, дошло је до промене услова. Текст уговора смо добили тек 15. јануара који није био у складу са законом пошто је имао ограничење територије, на наше велико разочарење и на све канале као што је Нова спорт”.

Лучић додаје да је њима у Телекому постало потпуно јасно да је читава идеја била у томе да се Телекому угаси Спорт клуб, јер је и читава борба свих ових 10 година у вези са спортским каналима. „Ми, Телеком, имамо Арену, а СББ односно Јунајтед група Спорт клуб и то су две највеће вредности, у тим каналима. Друга страна уопште није хтела да нам да понуду за Нову спорт и Нову С, иако смо и то тражили. Нити да нам гарантује и ако већ потписујемо уговор само за Спорт клуб, него да Спорт клубу неће остати квалитетан спорт, већ да ће се сав квалитетан спорт пребацити на Нову спорт, као што они сада имају кампању у БиХ”, навео је Лучић.

Нажалост, додаје, до договора није дошло и Телеком је 17. јануара пре искључења да би показао добру вољу послао писмо и власницима БЦ партнерс са молбом да се продужи сигнал, односно да се не гаси сигнал. Телеком је, како је рекао, поновио да су прихватили уговор иако је комерцијално гледано 50 пута неповољнији него што су раније имали кабловски оператери. Телеком је прихватили 48 тих неповољних ствари, с тим што је само једну тражио да се пормени, у складу са законом и интересима корисника, а то је да корисници имају пун спортски садржај. Такође, Лучић објашњава да је Јунајтед група у једном тренутку изразила спремност да канале да Телекому Србија и то су потврдили писаним путем.

„Није нам јасно да после таквог обраћања и када је био власник БЦ партнерс 17. јануара и када смо били спремни да одмах потпишемо овај уговор за сва четири кабловска оператра на три године, да је следила ова наредба о искључењу сигнала. Поднели смо захтев Комсији за заштиту конкуренције тражећи привремену меру да се ови канали врате, јер сматрамо да се овде ради о великом и грубом кршењу конкурентности и обратили смо се свим амбсадама ЕУ као и Европској комисији. Зато што се овде ради о фирмама у Луксембургу и Швајцарској у нади да ће помоћи да се сигнали ових канала врате на поменуте оператере”, закључио је Лучић.

Представник адвокатског тима Телекома, из Канцеларије Гецић, Огњен Цолић је указао да је Антимонополски закон јасан и да је се јасно види да такве радње Јунајтед медије представљају недовосмислену повреду тог закона, пошто је предвиђена подела тржишта, односно да део корисника у једном граду може да гледа канале, а у другом граду или општине да не може. „То је подела тржишта која је забрањена и представља повреду конкуренције”, нагласио је он.

Додаје да су такве радње забрањене не само правном субјекту који тако нешто нуди, већ и оном ко би тако нешто прихватио. Према његовим речима, закључење таквог уговора би за оба правна субјекта могло да има за последицу изрицање казни до 10 одсто консолидованог прихода пре пореза и то не само једног субјекта, већ целе корпоративне групе. Такође, додаје Цолић, такав правни резон је више пута потврђен кроз праксу Европске комисије за заштиту конуренцију. Подсећа и да је Србија земља потписник ССП споразума и да је Србија и посебном клаузулом обавезана да њени органи прате еврпоску конвенцију за заштиту конкуренције, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб/Н1

 

Извор Политика, 26. јануар 2020.