Путин није позван у Пољску на годишњицу ослобађања Аушвица

„Не, Владимир Путин није позван“, рекао је Песков новинарима и подсетио да ће Русију представљати амбасадор те земље у Пољској

Руски председник Владимир Путин није добио позив да учествује на обележавању 75 година од ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц-Биркенау. То је изјавио портпарол Кремља Дмитриј Песков.

“Не, Владимир Путин није позван”, рекао је Песков новинарима не износећи више детаља. Он је подсетио да ће Русију представљати амбасадор те земље у Пољској, јавио је Тас.

Данашња комеморација ће бити одржана на територији некадашњег концентрационог логора, у којем су нацисти убили око 1,3 милиона људи, међу којима више од милион Јевреја, а који је 27. јануара 1945. године ослободила руска Црвена армија.

Присуствоваће представници 54 државе света, укључујући више председника, премијера, председника парламената, министара, међународних организација, као и око 200 преживелих. Меморијални центар Аушвиц је саопштио да није слао позиве, већ да је само обавестио све државе о догађају и да их је позвао да саме изаберу ко ће их представљати на данашњој комеморацији.

Иначе, руски председник Владимир Путин раније је окривио Пољску за избијање Другог светског рата. Након тога, пољски председник је бојкотовао скуп у Јерусалиму којим је обележено 75 година од ослобађања Аушвица а, на којем је, између осталог, говорио и Путин, јер није било планирано да се и он обрати.

 

Насловна фотографија: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

 

Извор Танјуг/Б92, 27. јануар 2020.