Лондон одлучио да одобри посао Хуавеју, како ће реаговати САД?

Трамп је Џонсону предложио да Америка и Велика Британија заједно створе алтернативу предлогу Хуавеја. Но британске власти верују да би им такво „решење“ одузело превише времена

Наредног дана ће британска влада донијети одлуку о споразуму с Хуавејем за стварање мреже пете генерације. Вашингтон, који се противи споразуму, упозорава Лондон да би посао с кинеском компанијом могао нарушити безбедност Уједињеног Краљевства и створити ризик од раскола у “посебном односу” са Сједињеним Државама, пише Сандеј тајмс.

„Борис Џонсон је упозорен да не води дипломатски рат с Доналдом Трампом и на избијање жестоког скандала у кабинету. То је зато што Лондон планира омогућити кинеској телекомуникацијској компанији Хуавеј приступ развоју 5Г мреже у Великој Британији“, пише Сандеј тајмс. Дан прије је амерички предсједник рекао британском премијеру да ће давање зеленог свјетла овом споразуму бити озбиљна пријетња националној безбедности и да представља ризик од раскола у трансатлантским односима, што би могло засјенити прославу брегзита коју је премијер Џонсон заказао за сљедећи петак, напомиње недјељно издање листа Тајмс.

Трамп је Џонсону предложио да Америка и Велика Британија заједно створе алтернативу приједлогу Хуавеја. Но британске власти вјерују да би им такво „рјешење“ одузело превише времена, упозорава Сандеј тајмс. Три америчка сенатора, међу којима је и бивши предсједнички кандидат Марко Рубио, подузели су корак без преседана. Позвали су Савјет за националну безбедност Велике Британије, апелујући на министре да не отварају нову рањиву мрежу технолошком гиганту, “уско повезаним с кинеском обавјештајном службом”.

Раније је амерички министар финансија Стив Мнучин одлучио дјеловати с штапом и шаргарепом. Назвао је споразум с Хуавејем “пријетњом критичној инфраструктури”, а истовремено је предложио “издвајање велике количине ресурса” за америчко-британски трговински споразум, али под условом да Лондон прихвати захтјев Вашингтона и одбије сарадњу с кинеском компанијом. Британска влада ускоро ће се одлучити за договор, већ сљедећег четвртка. Како се и очекивало, овај ће потез изазвати буру негодовања у влади. Један од извора британског листа је упоредио проблем с “ширењем корона вируса у свијету, а “Хуавеј је сљедећи кинески вирус”.

Министарка Прити Пател и министар одбране Бен Валас противе се споразуму с Хуавејем. У исто вријеме други владини званичници “присиљавају” Џонсона да кинеској компанији омогући стварање “периферних дијелова” мреже пете генерације, искључујући стратешки важне секторе. Али амерички сенатори тврде да интеграција британске 5Г мреже “искључује” Џонсонов аргумент да ће се Хуавеј ограничити на развијање “унутар граница”. “Поступци компаније показују јасно грабежљиво и проблематично понашање, па је морају искључити из пројекта у интересу посебних односа Лондона и Вашингтона“, кажу Рубио и његови колеге.

Амерички државни секретар Мајк Помпео такође покушава увјерити британску владу да одустане од Хуавеја, али министри се боје да ће саветник кабинета и савјетник за националну безбедност Марк Седвил занемарити забринутост Америке и закључити споразум. “Седвил је покушао је све договорити унапријед, прије него што су министри рекли своју ријеч. Али људи попут Прити Пател неће одустати без борбе”, рекао је  један од извора британског листа.

Трамп и његова управа пријете да ће, ако дође до споразума с Хуавејем, прекинути размјену обавјештајних података с Лондоном. Но, према ријечима британских обавјештајних служби, америчке колеге су их увјеравале да се то ипак неће догодити, пише Сандеј тајмс. Какав ће бити расплет ове проблематичне ситуације у односима Вашингтона и Лондона сазнаћемо наредног дана. Ситуација је прилично једноставна. САД једноставно немају технологију какву нуди Хуавеј, а када је и створи, нема сумње да ће бити скупља од кинеске, али нема говора да ће бити боља, јер кинески технолошки див већ ради на 6Г мрежи, 100 пута бржој од 5Г мреже, иако ће бити доступна за десет година.

Извршни директор Хуавеја Ричард Ји је у интервјуу кинеском каналу ЦЦТВ крајем прошле године споменуо развој 6Г мреже који ће потрајати 10 година да стигне до комерцијалне фазе. Према његовим ријечима 6Г ће се користити у свемиру, ваздуху, мору и на копну. Милиметарско фреквенцијско подручје 5Г мрежа ће се проширити до једног терахерца, што ће омогућити споменуто повећање брзине од до 100 пута.

5Г МРЕЖА РАДИ ПРИ БРЗИНИ ОД 1 ГБИТ/С
6Г мреже ће се користити за побољшање кориснички оријентираних сервиса, попут ИоТ, аутономне вожње, виртуелне стварности, индустријске примјене и још много тога. Као и код 5Г мреже, 6Г ће прво морати бити стандардизована, што је процес који траје годинама. Хуавеј се похвалио и с више од 50 комерцијалних уговора широм свијета за изградњу 5Г мрежа, од чега више од половине у Европи.

У том контексту, док САД развијају мрежу која би по квалитету достигла Хуавеј, кинески технолошки див би свијету већ требао нудити 6Г мрежу, што значи да је понуда Трампа Лондону да Америка и Велика Британија заједно створе алтернативу приједлогу Хуавеја пука реторика иза које нема ничега конкретног. Одлука Лондона у сљедећи четвртак ће бити занимљива са стајалишта да по први пут посматрамо индиректне пријетње Вашингтона упућене највјернијем савезнику у свијету.

 

Аутор Саша Ф.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Peter Nicholls/Pool/File Photo

 

Извор logicno.com, 28. јануар 2020.