Дојче веле: Трампов план за Блиски исток понижење за Палестинце

Трампов мировни план најављен као „дил столећа“ није никакав дил у смислу постигнутог компромиса између равноправних партнера. То је покушај политичког диктата

План председника Трампа за Блиски исток скројен је у великој мери према интересима Израела, док су захтеви Палестинаца остали у другом плану. То неће изаћи на добро, сматра уредник арапске редакције ДВ Рајнер Золих.

Већ више деценија, конфликт између Израелаца и Палестинаца је нерешен. Ни ратови, напади, устанци, међународне иницијативе, мировни споразуми или редовно подсећање на резолуције Уједињених нација нису ништа супстанцијално промениле. Неповерење је велико, спремност на историјске компромисе на обема странама је равна нули. Да један председник САД са убедљивом мировнополитичком визијом из Вашингтона дође на блискоисточну позорницу и сигнализује: налазимо се у слепој улици – покушајмо сада са новим идејама и кренимо новим путем! – то може бити само импулс који даје наде.

Додуше, Доналд Трамп је председник који није баш познат по мировнополитичким визијама. На Блиском истоку нема нових идеја ни покушаја решења. Напротив: његов мировни план најављен као „дил столећа“ није никакав дил у смислу болно постигнутог компромиса између равноправних уговорних партнера. То је покушај политичког диктата. План води рачуна о безбедносним интересима Израела – уз нека симболична ограничења – при чему Палестинци нису учествовали у изради плана према којем они могу бити само – губитници. Они су у опасности да изгубе још подручја која је населио или окупирао Израел, подручја на која претендују према међународном праву.

Они би наводно требало да добију сопствену државу – али би она морала да се подвргне безбедносним интересима Израела и да буде комплетно демилитаризована. Јерусалим би – као што је то Трамп још 2017. унилатерално утврдио – да заувек остане „неподељен“ главни град Израела. Истовремено би – тако рећи за утеху – неки делови (исток) града требало да служе и као „главни град“ Палестинаца.

Председник је рекао да би његов план могао да буде „последња шанса“ за Палестинце. Могао је да каже и: пристаните или одбијте – али другу шансу од мене нећете добити! Тако никада неће настати две равноправне државе. Оно што Трамп ради, јесте стварање једне 1,5 државе. Таква политика је неморална и понижавајућа јер се у конфликту само јачој страни помаже да дође до својих „права“. Трампов „мировни план“ је опасан и зато што оставља Израелу одрешене руке да на тој основи анектирају даља палестинска подручја.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху може само да поздрави овај дил, јер Вашингтон дуго није неком шефу израелске владе учинио веће уступке. То му помаже у предизборној кампањи и скреће пажњу са оптужби за корупцију са којима је суочен. На арапско-муслиманској страни треба очекивати велике протесте. Но, екстремисти само могу да трљају руке, јер план им даје изговоре за терор и насиље. Све то сигурно неће учинити Блиски исток сигурнијим. А ни Израел.

 

Аутор Рајнер Золих

 

Насловна фотографија: AP Photo/Alex Brandon

 

Извор Дојче веле, 29. јануар 2020.