ИН4С: Шта Дачић потписује са Дарком Трифуновићем?

Камере, фотографисање, потписивање Меморандума и широки осмеси министра Дачића и Трифуновића… На први поглед, све изгледа нормално. Али није, напротив

Јуче је домаћа јавност обавијештена да су први потпредсједник Владе и министар спољних послова Републике Србије, Ивица Дачић, и директор Института за националну и међународну безбједност, Дарко Трифуновић, потписали Меморандум о сарадњи између Министарства спољњих послова и Института за националну и међународну безбједност у обласни научне дипломатије.

„Министарство спољних послова Републике Србије жели да подстакне читав низ институција и организација које се баве научном дјелатношћу да заједно помогнемо у промоцији наших државних и националних интереса и да се на такав начин сви заједно укључимо у нешто што се у свету зове „мека“ дипломатија“, наведено је на сајту Министарства, уз појашњење да је „потребно остваривати контакте са научницима из других земаља, стварати једну академску и научну мрежу… како бисмо сви заједно довели до тога да постоји један уравнотеженији приступ проблемима у региону“.

Камере, фотографисање, потписивање Меморандума и широки осмјеси министра Дачића и Дарка Трифуновића… На први поглед, све изгледа нормално. Али није, напротив. Неприродно је, штетно и поражавајуће. Јер, градити систем националне безбједности и промовисати српске и државне интересе у сарадњи са Дарком Трифуновићем – напросто није могуће, будући да овај самозвани „експерт“ континуирано, више од 20 година, ради на урушавању свега поменутог.

Трифуновићев антисрпски и антидржавни рад познат је још из времена НАТО агресије на СР Југославију 1999, када је провео у затвору 45 дана. Ухапшен је због фотографисања стратешких локација у главном граду Србије и СРЈ, и оптужен да је постављао локаторе за НАТО злочинце! Несумњиво да је овај податак и те како познат и министру Дачићу, будући да је и тада, као и сада, био дио власти у Србији. Ипак, неке људе, из неког разлога, не „убија“ тешка ријеч. А, очито ни поступак.

Властиту приврженост Србији Трифуновић је несумњиво доказао и у монтираном процесу „Државни удар“, када је за шаку евра обилазио режимске медије оптужујући своје сународнике и српске политичаре у Црној Гори за планирање терористичких активности. Једном шпијун – увијек шпијун. Тако је своје срамне активности у Црној Гори овај доказани сарадник режимских служби безбједности наставио цртањем мета уреднику портала ИН4С, и хушкањем тужилаштва против слободних медија и интелектуалаца.

Оштро се супротстављајући магистралној линији званичне српске политике, овај „стручњак“ у свему проналази и „мрачни утицај Русије“, коју криви за покушај дестабилизације Црне Горе и региона, истичући да је примарни циљ руске политике „да пролију крв између Срба и сусједа Црногораца, Хрвата, Македонаца, Албанаца“. Осим доказаних шпијунских, антисрпских активности, листи Трифуновићевих сагрешења можемо додати и – лажно представљање. Наиме, декан Факултета за безбједност у Београду, Владимир Цветковић, послао је циркуларно писмо медијима у којем их обавјештава да Дарко Трифуновић није професор на том факултету, те да овај свјесно обмањује јавност. „Трифуновић је у звању научног истраживача и не учествује у настави“, написао је декан Цветковић.

Ипак, овакви и слични гафови очито нису спријечили Ивицу Дачића да Трифуновића узиме као релевантног партнера у изградњи комплетног система српске безбједности. То нас свакако не спречава да констатујемо да се овог пута наш распјевани министар добро „заиграо“. И да запитамо да ли се овим чином, остварујући сарадњу са доушником црногорског режима, отворено сврстава на њихову страну баш у моменту када српски народ у Црној Гори брани право на постојање.

 

Насловна фотографија: Министарство спољних послова Републике Србије

 

Извор ИН4С, 29. јануар 2020.