Брнабић: Не желим ни да размишљам о могућности грађанског рата у ЦГ

„Та перспектива ми је страшна да не желим ни да размишљам на тај начин. За нас је најважнија регионална стабилност, без које нема ни стабилне Србије”

Перспектива да је Црна Гора на ивици грађанског рата толико је страшна да не желим ни да размишљам на тај начин, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић, истичући да је Србији најважнија регионална стабилност. Она је на ТВ Прва, одговарајући на питање да ли је Црна Гора због дешавања насталих након доношења спорног Закона о слободи вероисповести, на ивици грађанског рата, казала: „Та перспектива ми је страшна да не желим ни да размишљам на тај начин. За нас је најважнија регионална стабилност, без које нема ни стабилне Србије”, преноси Танјуг.

Премијерка је похвалила Србе у Црној Гори због њиховог реаговања јуче када су позвали на смиривање ситуације и казали да они неће одговорити агресијом. „Треба учини све само да се смири ситуација и тензије. Дијалог је једини начин за договор”, казала је Брнабићева. Понављајући да је Србији суштински важна стабилност, она је казала да ће једино тако Србија моћи да настави реформе, након чега ће и на конкретнији начин моћи да помогне Србе где год живе, а нарочито у региону. „Тако ћемо моћи да обезбедимо просперитет и њима”, казала је Ана Брнабић.

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОДРЖАВА СРПСКУ ЛИСТУ
Влада Србије даје пуну подршку Српској листи која данас представља политички фактор на Косову и Метохији, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић Она је за ТВ Прва рекла да ће и на данашњем састанку с представницима Срба на КиМ прво њих саслушати и дати им подршку. Брнабић додала да је давањем подршке Српској листи постигнуто јединство у јужној покрајини и истакла да је управо јединство најбољи одговор на све изазове с којима се Срби на Космету суочавају.

„На данашњем састанку пре свега ћемо њима дати подршку, јер данас су Срби политички фактор зато што имају јединствени глас. Освојили су 10 места у Скупштини и видимо да је чак и (Аљбин) Курти био приморан да разговара с њима, иако је више пута избегавао”, казала је премијерка, јавља Танјуг. Додала је да ће се након данашњих разовора знати и даље мере које ће се предузимати. Упитана какву сарадњу по питању дијалога Београда и Приштине очекује од формирања нових привремених приштинских институција на челу са Аљбином Куртијем, она је казала да је та сарадња и до сада била тешка, те да очекује да ће се тако и наставити. „Видели смо да су САД и специјални изасланик председника (САД Доналда) Трампа, Ричард Гренел, много више укључени”, казала је премијерка, одговарајући на питање да ли Гренел доноси нови приступ решавању косовског проблема.

Како је навела, начин на који они форсирају решење тог проблема јесте економска сарадња и повезивање, на шта је и Београд све време фокусиран. Сматра да је стабилан регион кључ за отварање свих отворених питања и додаје да њој прија отворени приступ Гренела, за којег каже да је тежак преговарач, али има нови приступ. Наводећи да је потписано Писмо о намерама за авио-линију Београд – Приштина, као и да се ради на документацији за ауто-пут „Мира”, односно Ниш-Мердаре-Приштина, премијерка каже да ако се имају те канале комуникације, онда свако ко је разуман схватиће да се морају окренути будућности. „Све до сада што је радила Приштина, погађало је Србе на КиМ, нас у централној Србији, али је погађало и Албанце на КиМ и све остале који живе тамо”, каже Брнабићева и наводи да су таксе довеле до повећања малопродајних цена у јужној покрајини од пет-шест одсто, као и да је скочио укупни увоз. „То је политичка одлука која није имала у виду ни албанско становништво”, каже Брнабићева.

Одговарајући на питање да ли ће заиста Гренел донети убрзавање решавању косовског питања, она је рекла да је он поновио да се неће бавити политиком и политичким темама, али да сматра да је на КиМ политика неодвојива од осталих тема. „Донеће нову динамику свакако, али ту је важно какву ће улогу имати ЕУ, ми смо пристали на дијалог под окриљем ЕУ и ми очекујемо да се укључи много озбиљније када се укину таксе и настави дијалог”, закључила је Ана Брнабић.

ЗАНИМЉИВ ПЛАН ЗА ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНУ, СРБИЈА ПО СТРАНИ
План за решавање сукоба Израела и Палестине који је понудио амерички председник Доналд Трамп је занимљив и значајно је да постоји било какав план да се дође до решења, казала је данас премијерка Србије Ана Брнабић наводећи да је превише симплификација да такав неки план може да се преслика на ситуацију између Београда и Приштине. Брнабићева је на ТВ Прва навела да је тај план изузетно занимљив и истакла да се Србија држи по страни. „Нама су и једни други савезници, ни једни, ни други нису признали Косово. Нама је доста компликовано да се изјашњавамо по том питању”, казала је премијерка, преноси Танјуг.

Како је навела, осим што је занимљив, тај план је и изузетно значајан и похвално је да постоје било какви покушаји да се реше та питања. „Ми смо увек за решавање спорова дијалогом, као и у случају Косова и Метохије”, казала је Ана Брнабић.

У НАРЕДНИХ 12 МЕСЕЦИ СУЖЕН ПРОСТОР ЗА НАПРЕДАК СРБИЈЕ КА ЕУ
У наредних 12 месеци биће сужен простор за напредовање Србије у европским интеграцијама, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић, додајући да ЕУ након Брегзита има „пуне руке” посла. Она је гостујући на ТВ Прва казала да се Брегзит сада формално десио, али није суштински јер је померен уговор за 12 месеци. Говорећи о новој методологији за приступање ЕУ, Брнабићева каже да та методологија неће бити примењивана на Србију, осим ако она сама то не затражи. Она је рекла да та методологија важи првенствено за Северну Македонију, Албанију и БиХ, али постоји могућност да ако је боља, Србија може да тражи да се примењује и за њу.

„Чини ми се да је у разговорима с представницима ЕУ Србија та држава која је најближа чланству”, казала је Брнабићева и подсетила да је и Црна Гора близу, као и да има највише отворених поглавља, јавља Танјуг. „Нама је то стратешки циљ, али ЕУ сада има пуне руке посла с другим стварима”, казала је Брнабићева и истакла да су Србији сада најважније реформе, односно да постане европска Србија што пре.

ОЛУКА О БОЈКОТУ ПОЛИТИЧКА НЕОДГОВОРНА
Будућа влада имаће тежак посао и велике изазове пред собом и зато сматрам да је одлука о бојкоту избора јако неодговорна, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић Она је у интервјуу за ТВ Прва додала да јој је драго што је Покрет „1 од 5 милиона” одлучио да изађе на изборе, као и то што и Либерално демократска партија Чедомира Јовановића и неколико странака опозиције такође намерава то да учини. Коментаришући то што је одлука за бојкот да се доведе у питање легитимитет наредног сазива Скупштине Србије, Брнабићева каже да пред њима стоји једна од најважнијих ствари, а то је расправа о уставним амандманима у области правосуђа.

„За мењање Устава потребна је двотрећинска већина”, казала је премијерка и истакла да би се одговорни политичари борили „и рукама и ногама” да уђу у парламент да би директно утицали на то како ће изгледати правосуђе, јавља Танјуг. Упитана како је задовољна радом министара, односно да ли им некада на нечему замера, она је потврдила да замера министрима, али је додала да замера и самој себи. „Некада замерам и себи јер не стигнем да се бавим свим стварима. Замерам својим министрима, али ми је најважније да се не опуштамо”, навела је Брнабићева.

Према њеним речима, до избора временски је много остало за њу, јер има доста ствари које треба да се ураде, као што је изградња научно-технолошких паркова у Нишу и Чачку, али и постављање „инфраструктуре за бољи напредак Србије”. „Треба и политички да се борим против лажи и фабриковања вести, јер не желим да се о Србији лоше прича, када се и ЕУ позитивно изјашњава о нама чак и у области владавине права”, казала је Брнабићева. Она је закључила да је Србија на свим пољима забележила успехе последњих неколико година.

САМО СЕ ЈА БОРИМ ЗА Н1, А ВЛАСНИЦИ СУ ЈЕ САМИ УКИНУЛИ
У спор између Телеком и Јунајтед медија умешала сам се када је почео да буде политичка кампања која се не тиче склапања уговора два кабловска ТВ оператера, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић. Она је на ТВ Прва рекла да је то почело са оптуживањем председника Александра Вучића и Владе да спроводе цензуру и ограничавају слободу медија.

Подсетила је да је Телеком дао две понуде – да наставе да приказују све канале ЈМ до новог уговора, што су власници Н1 одбили, и да наставе са емитовањем ТВ Н1, али бесплатно до новог уговора. „Јунајтед медија је рекла да не може и да прекидају све разговоре. Показало се да се не ради о слободи медија, већ само о новцу”, казала је премијерка. Истакла је да је у интересу власти да што више грађана види канал као што је Н1 и додала да се само Влада бори да се Н1 види. „Власници Н1 не дају да се тај канал емитује, они су укинули Н1”, казала је Брнабић.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Зоран Жестић

 

Извор Политика, 02. фебруар 2020.