Договорен споразум о формирању владе у Приштини

Самоопредељење и ДСК потписали су споразум о коалиционој влади коју, према речима премијерке Брнабић, Српска листа неће подржати

Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова (ДСК) потписали су данас споразум о коалиционој влади. То су потврдили на конференцији за новинаре лидери двеју партија Аљбин Курти и Иса Мустафа.

„Када нас само дан дели од седнице Скупштине Косова на којој ће се изабрати нова влада, данас смо се састали с председником ДСК-а Исом Мустафом и сложили се да на сутрашњој седници изаберемо нову владу. Договорили смо се и око поделе одговорности у оквиру нове владе“, изјавио је Курти, преноси РТК.

Курти је рекао да ће влада имати 15 министарстава и 33 заменика министара. „Постигли смо споразум, верујем да је он добар и у интересу неминовних промена које ће се десити у нашој земљи. Убеђен сам да ће ова влада бити успешна и остварити очекивања грађана“, казао је Мустафа.

 

Извор Спутњик, 02. фебруар 2020.

 

СРПСКА ЛИСТА НЕЋЕ ПОДРЖАТИ ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ НА КОСОВУ
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Српска листа неће подржати формирање Владе на Косову. “Српска листа која је је освојила 10 од 10 мандата је одлучила да не подржи формирање ове Владе”, рекла је Брнабић након састанка са представницима Српске листе. Она је навела да су Срби на Косову јачи него било када у прошлости зато што су данас јединствени. Брнабић је навела да су она и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић са предсатвнцима Српске листе разговарали и о имплементацији програма Србија 2025. “Ми смо тим пројектом определили 150 милиона за пројекте на Косову, за економско оснаживање и бољи квалитет живота”, рекла је Брнабић. Она је навела и да пре укидања такси неће бити озбиљнијих разговора са представницима власти Косова.

Председник Српске листе Ракић Горан Ракић изјавио је да је Српска листа била позвана на само један разговор поводом формирања Владе на Косову, али да је донела одлуку да не подржи ту владу јер верује само Београду. “Били смо позвани на само један разговор. Прочитали смо у медијима да је направљена нека коалиција и одлучили да не подржимо ту Владу јер верујемо једино Београду”, рекао је Ракић у Београду на питање због чега су подржали претходну Владу, а ову не. Додао је да су претходну Владу подржали у нади да ће им та коалиција испунити њихове услове који се односе на бољи живот и престанак репресије и безбедности српског народа на Косову. Ђурић је у изјави за медије, након састанка са политичким представницима Срба на КиМ и премијерком Србије Аном Брнабић, казао да је оваква одлука донета имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене приштинске власти на фундаменталан начин изневерили поверење Срба и њихових представника, али и газила права српског народа.

“Имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене институције у Приштини на фундаменталан начин изневериле поверење српског народа на КиМ, да су својим деловањем газила колективна људска, економска, политичка права Срба на КиМ, српски представници су донели одлуку да не подрже својим гласовима формирање будуће Владе”, истакао је Ђурић. Како је навео, истовремено Српска листа наставиће да спроводи мандат који је добила од српског народа на КиМ, да представља српски народ, са циљем да се снажно бори на сваком кораку за интерес српског народа, да спречи отимање имовине и наших светиња. “Иако Српска листа неће подржати ову владу то не значи да неће разговарати са предстваницима Албанаца на КиМ и то са циљем заштите нашег народа и да се нормализују односи”, казао је Ђурић.

Додао је да су на данашњем састанку договорили и да ће српски политички представници на КиМ све своје одлуке о учешћу у привременим приштинским инстутицијама доносити уз консултације са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, Канцеларијом за КиМ и Владом Србије. Честитао је политичким представницима Срба на КиМ на томе што разговарају са људима у Приштини који их често третирају као људе другог реда, а посебно на томе што исто говоре и у Београду и у Приштини. Порука за политичке лидере Албанаца јесте да морају да уваже избор српског народа и да демонстрирају својим делима да “неће да хапсе, протерују”, да неће да спречавају економски развој Срба. “Тако ћете показати да можемо да вам верујемо у будућности. Сада вам не верујемо, али вам пружамо шансу да нас демантујете да нећете хапсити, протеривати… Али, нећемо вам дозволити да газите српске интересе на КиМ”, казао је директор владине Канцеларије.

Ђурић је казао да је један од закључака данашњег састанка и тај да ће Србија наставити и снажно убрзати спровођење плана “Србија 2020-2025” на КиМ и снажно ће наставити да подржава улагање у српске средине у јужној покрајини у оквиру плана који је иницирао председник Александар Вучић. У оквиру тог плана већ се реализује 348 пројеката, подсетио је Ђурић и додао да је на данашњем састанку договорено да подршка и помоћ буде још проширена и износиће додатних 150 милиона евра. “То конкретно значи што се тиче стамбеног збрињавања на КиМ у наредних пет година ћемо моћи да се позабавимо заокруживањем процеса прибављања крова над главом за свако српско домаћинство на КиМ”, казао је Ђурић. Подсетио је да је у претходне четири године реализовано 1.700 нових кућа и станова и додао да је у оквиру програма планирана изградња 4.700 потпуно нових стамбених јединица.

Програм подразумева и обнављање школа, домова здравља, као и изградњу путева, додао је директор владине Канцеларије. “Мислим да је веома важно да и политички лидери Албанаца схвате да немају наспрам себе преостале Србе на КиМ, већ јединствен и сложен српски народ, Србију која је решена да проблеме решава на миран начин, али да је решена да буде гарант Србима и њиховом опстанку и останку и зато толико улажемо. Данас је потврђено да је циљ Владе Србије и Канцеларије, да институције Републике Србије у 2020. години дођу до сваког српског домаћинства и да се настави са програмом и кампањом обиласка српских домаћинстава, која је започета од 01. јануара. 2020.

“Градоначелници српских општина на КиМ су и Нову годину и Српску Нову годину и Божић и све празнике имали обавезу да проведу радно, обилазећи српске средине на КиМ разговарајући са људима и извештавајући нас у Влади и Канцеларији да бисмо заједнички могли да решавамо конретне проблеме људи”, навео је Ђурић. Појаснио је да се решавају конкретни проблеми јер је данас, како каже, борба за Косово и Метохију борба за опстанак и останак сваког нашег човека на КиМ. “Борба за КиМ је данас борба за останак сваке наше породице и зато је наша обавеза да раздрмамо и да пробудимо наше институције и да дођу до сваког нашег домаћинства и до сваког нашег човека”, казао је Ђурић.

 

Насловна фотографија: gazetadita.al

 

Извор Бета/Б92, 02. фебруар 2020.