Ђукановић: Кад извучете мач из корица, одговорни сте за све што следи

„Свако мора знати да када извуче мач из корица, треба да зна како ће га у корице вратити, а не да преноси одговорност на другог“

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вјерује да ће бити дијалога између премијера Душка Марковића и митрополита СПЦ Амфилохија о Закону о слободи вјероисповијести, и да ту нема другог избора, јер држава неће пристати на уцјене. Напомиње да Српска православна црква није стварала Црну Гору, већ да је чинила све да ове државе не буде. Подсјећа на све увреде које је митрополит црногорско-приморски изговорио на рачун државе Црне Горе и црногорског народа, те поручује да Амфилохије не може говорити с трона Светог Петра Цетињског. Ђукановић свима поручује да је Црна Гора суверена, стабилна и безбједна држава.

У интервујуу за РТЦГ, у емисији Телескопија, предсједник је поручио и да се вара онај ко мисли да ће истрајношћу у организацији литија, државу натјерати на капитулацију. Казао је и да у овом моменту Црна Гора стабилна држава, коју штите надлежне институције. Ђукановић је поручио и да СПЦ тиме што не жели да се региструје, жели да се представи као неко ко је изнад државе и да пошаље поруку да је Црна Гора теократска држава.

“Ту дилему мора сваки грађанин себи поставити, дакле ко год се опредијелио да живи у овој земљи, ко год има потомство, или планира да има потомство мора размишљати да ли ће том потомству да остави средњовјековну теократску српску државу Црну Гору, или ћемо да том потомству оставимо грађанску државу, државу мултиетичке демократије са усвојеним евроспким системом вриједности, државу у којој ће сви грађани и све вјерске заједнице имати иста права и равноправан положај”, навео је Ђукановић.

ТРИ ЛИНИЈЕ УДАРА
Закон нам је, каже Ђукановић, идентификовао три линије удара. “СПЦ се опире регистрацији и обавези да буде друштвени субјект који ће бити дио правног система Црне Горе. Њена централа у Београду прихватила ту обавезу у Србији, а у Црној Гори, СПЦ не жели да се ресгиструје јер тврде да су ставрали Црну Гору и да су старији од Црне Горе”, јасан је Ђукановић.

Тврди да је непознато је да је црква стварала државу. “СПЦ у ЦГ покушава да креира преседан. Ову државу није ставрала СПЦ, већ учинила све што је у њеној моћи да ове државе не буде”, напомиње предсједник Црне Горе.

СПЦ БИ ДА ПОНИШТИ ДРЖАВУ
Ђукановић напомиње како СПЦ би да да преузме власт како би у финалу и поништилу саму државу. Коментаришући изјаву недавну ректора Цетињске богословије ГојкА Перовића, казао је да нема колективне одговорности, већ да сви појединачно морамо одговорно да се понашају.

“Свако мора знати да када извуче мач из корица, треба да зна како ће га у корице вратити, а не да преноси одговорност на другог. Државни органи штите стабилност и безбједност грађана, а свако ко покушава на наруши безбједност мора преузети одговорност. Сви смо подложни кривично правној одговорности”, поручио је Ђуканови

“Недавно сам прочитао да је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић рекао да црква није вична управљању тим процесима, што је могло личити на покушај социјализације онога у шта се литије могу изродити. Нема подјеле одговорности, свако мора сносити одговорност за оно што ради. Остваривање права мора протећи у оквирима онога што је уставноправни систем, у противном мора се преузети одговорност” јасан је Ђукановић. Поручује да свако мора знати да када извуче мач из корица да зна како ће га у корице вратити, а не да преноси одговорност на неког другог. Црна Гора је стабилна држава.

СТАБИЛНА И СИГУРНА ЗЕМЉА
На питање зашто су јединице полиције прошле недјеље распоређенена сјеверу земље, Ђукановић је јасан-препознајемо да има оних који покушавају да злоупотријебе окупљања људи.

“Државни органи гарантују стабилност и безбједност грађана, уставни поредак и право и слободу сваког грађанина. Постоје људи који сањају сценарио онога што се десило на простору БиХ деведесетих година. Те групе су повезане са центрима моћи ван Црне Горе. Постоје националистички центри који не вјерују да је мултиетничност на Западном Балкану могућа”, напомиње Ђукановић.

Предсједник Црне Горе каже да није могућа ни велика Србија, велика Албанија, већ само велика трагедија. На питање да ли постоје људи који сањају “саоизацију” Црне Горе по узору на 90-е, Ђукановић каже да је јасно да постоје. “Прерано смо се понадали да је идеологија великодржавног национализма на Балкану сахрањена у поразима 90-их. Јесу они сахрањени, али идеолози на Балкану никада не мирују. Нема сумње да су те групе повезане са неким центрима моћи ван Црне Горе. Постоје ти центри који не вјерују да је мултиетничност на Балкану могућа”, казао је он.

Црна Гора је, како је поручио, била та која је демантовала ту скепсу 90-их. “Нажалост, сада покушава се сугерисати Балкану да је ту немогућ суживот људи и да је потребно да се створе велика Србија, велика Албанија или велика Хрватска”, навео је он.

МОГУЋА САМО ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА
Ђукановић подсјећа на многа искуства из прошлости која упозоравају да није могућа ни велика Србија, ни велика Албанија, нити велика Хрватска, могућа је само велика трагедија.

“Надали смо се да смо ту лекцију научили 90-тих. Идеолози великодржавног национализма не мирују, они то стално нуде као привидну алтернативу, чекајући погодан моменат. У овом моменту то је сада Закон о слободи вјероисповијести. Идеолози бивају свјесни да је Косово изгубљено и да је потребан супститут и Република Српска га не задовољава, а једини прави супститут је Црна Гора”, рекао је Ђукановић.

ДУХОВИ ДЕВЕДЕСЕТИХ
То се, како наводи, не разликује од 90-их, када је Караџић запомагао код Слободана Милошевића да ријеши питање Срба у Босни.

“А данас Андрија Мандић запомаже Вучићу да он обезбиједи њихова права Срба у Црној Гори. Не можете ви и немате право да бринете о правима и слободама оних који се изјашњавају као Срби. Органи Црне Горе једини су позвани да штите и афирмишу права свих грађана који овдје живе, укључујући и оне српске националности”, казао је Ђукановић.

Предсједник Црне Горе је казао да је, гвоорећи о фарбању тробојки, очигледно да се суочавамо с перфидном пропагандом која покушава Црној Гори сервирати инфантилне подлости причом зашто се буните против тробојке кад је то застава краља Николе.

“То нам саопштавају они који су опоганили и храмове и дворане и тргове тиме што су позивали на прославу велике народне скупштине која је поништила Црну Гору, чија је једна од одлука била протјеривање краља Николе. Тако се заиста не може разговарати с Црном Гором. Ово је нова Црна Гора, која не дозвољава никоме да нас обмањује нити намеће”, јасан је Ђукановић. Ђукановић није изненађен што је Амфилохије позвао да падне Влада ако не повучемо Закон о слободи вјероисповијести.

НЕ МОЖЕ СЕ АМФИЛОХИЈЕ ОБРАЋАТИ С ТРОНА СВЕТОГ ПЕТРА
Напомиње да је проблематична је легитимација да Амфилохије говри са трона Светог Петра Цетињског.

“Свети Петар је предводио Црну Гору у тешким борбама за ослобођење, био је владар који је по мом увјерењу са најдубљим трагом, са свог трона позивао је на мир а нае на свађу, с поштовањем односио према црногорској независности и био митрополит којег је бирао народ. Насупрот томе, имамо Амфилохија који не говори с поштовањем о Црној Гори, каже да је ово филџан држава, да је црногорска нација комунистика измишљотина, да је црногорска нација зло, о Црногорцима говори као о накоту и копиладима, о црногорском језику као измишљотини”, каже Ђукановић, додајући да је јасно да у овом што говори Амфилохије нема слова духа Светог Петра.

Предсједник додаје да је Амфилохије то што јесте.

“Он је митрополит МЦП у саставу СПЦ, којег поставља српски патријарх и који има могућност да, када год би митрополит Амфилохије урадио нешто што није у духу српских националних интереса и у духу интереса СПЦ, га не само смијени, него и рашчини”, напоменуо Ђукановић, апострофирајући да је претенциозно али и нетачно да се Амфилохије обраћа са трона Светог Петра Цетињског.

ЗАЈЕДНИЧКО ДЈЕЛОВАЊЕ СПЦ И ДИЈЕЛА ОПОЗИЦИЈЕ
Ђукановић каже како нема дилеме да су догађаји, у организацији СПЦ, попримили политички карактер. Подсјетио је да су просрпски опозиционари ишли код Иринеја и били задовољни што им је дао благослов да, како је навео, “пале Скупштину”. Истиче да је било видљивог садејства између СПЦ и просрпске опозиције и прије и на дан усвајања Закона.

“Након нових инцидената, провокација и притисака на органе Црне Горе, опет је митрополит Амфилохије, са другим одговорнијим људима у СПЦ, покушавао да дистанцира просрпску опозицију од тих процеса али су сада инволвирани, сада Андрија Мандић каже да су литије њихове. Вјерујем да су њихове везе чвршће и поузданије него што се то види у јавности и знам да они имају заједнички циљ”, навео је Ђукановић.

За њега нема изненађења у томе што је митрополит Амфилохије позвао да падне Влада ако се Закон не повуче.

“Не изненађују ме што они прижељкују да ће се видјети крај Ђукановићу, или Марковићу као Порошенку, али морају разумјети да рок трајања не зависи од персоналног распореда државних органа. Ја сам сигуран да ће обновљена Црна Гора трајати вјечно, да ће бити добар и узоран примјер за све на Балкану”, наводи предсједник државе.

НЕЋЕ ПОЗИВАТИ ЦРНОГОРЦЕ ДА ИЗАЂУ НА УЛИЦЕ
Упитан хоће ли Црногорци, њих 45 одсто колико их се декларисало 2011. на попису, сједјети скрштених руку и дозволити да СПЦ на протестима негира њихов идентитет и државу, Ђукановић каже да неће позивати Црногорце да изађу на улице. Осврћући се на то да су на друштвеним мрежама све чешћи апели грађана црногорске националности да изађу на улице и успротиве се томе, Ђукановић каже да је то опасна зона.

“Не мислим да су потребна окупљања на другој страни. Сматрам да треба поћи од тога да смо вољом грађана обновили институцију и да држава кроз своје институције треба да брани грађане. Не треба државни органи да позивају грађане на окупљање и да позивају на распиривање страсти”, поручио је Ђукановић.

Поводом тврдњи о наводној угрожености Срба у Црној Гори, Ђукановић каже да тешко можемо говорити о угрожености оног народа чија заступљеност расте у некој држави и додаје да су заправо Црногорци у Србији много угроженији.

СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА ВЈЕРСКИХ УВЕРЕЊА
Говорећи о члановима ДПС-а који иду на литије, Ђукановић има недвосмислен одговор. Каже да то није ништа ново, те да постоји апсолутна слобода за изражавање вјерских увјерења, али се не смије дозволити да присуство чланова ДПС-а поништи оно што је црногорско.

“ДПС не ограничава права људи. Да ли неко од оних који су чланови, симпатизери, бирачи учествују на тим литијама. Већ сам рекао да ДПС не ограничава својим симпатизерима у коју црквуу да иду. Ми поштујемо вјерска права својих чланова и само водите рачуна о једном – немојте да будете злоупотребљени да поништавате оно што је ваше дјело, ви сте заједно са нама обновили независност и сувереност”, сматра предсједник.

АУТОКЕФАЛНА ЦРКВА ПОТРЕБНА ЦРНОЈ ГОРИ
Предсједник каже да нема никакве дилеме да је “историјско право савремене Црне Горе за обнову аутокефалности” утемељено. СПЦ је инструмент у рукама идеолога великосрпског национализма у Црној Гори, казао је Ђукановић.

“Овдје је ријеч да препознајемо ову опасност по државу Црну Гору због тога се СПЦ користи као инструмент за рушење наше државе. Дјеловање СПЦ доживљавам као мину у темељима мултиетничког друштва”, навео је Ђукановић.

Срби у Црној Гори имају своју српску цркву, морамо створити такву могућност и за православне Црногорце, навео је Ђукановић.

“Ја не мислим да је улога цркве било које, да дијели људе, мислим да је улога баш да окупља људе. А нажалост СПЦ у Црној Гори дијели људе и зато смо размишљали да дођемо до нечега што ће нам помоћи у мисији помирења и зато смо изашли са идејом помирења унутар православног бића Црне Горе”, поручио је Ђукановић.

БЕЗ РЕПРЕСИЈЕ
Истакао је да не мисли да је вријеме за било какву репресију.

“Покушавамо да са разумним позивима анимирамо учеснике. Зашто епархије СПЦ у Црној Гори не би биле дио тог рјешења. Једна од спекулација и манипулација коју пласира СПЦ је да ми отимамо имовину да бисмо је уступили ЦПЦ. Није улога државе да арбитрира између те двије цркве, наша идеја је да покушамо да створимо једну православну цркву у Црној Гори која би окупила и Србе и Црногорце који би заиста покушали да се понашају у духу са уставноправним системом и са оним што су канони саме те цркве”, истиче Ђукановић, подсјећајући на канон из 451. са Васељенског сабора који каже да канони цркве прате организацију државе.

СПРЈЕЧАВАЊЕ ИЗГРЕДНИКА
На питање да ли је одабран прави моменат за доношење закона, Ђукановић каже да представници просрпке опозиције су јасно казали да ће да запале парламент, опструирали су расправу, ишли у Србију по благослов и када је дошло до изјашњавања о Закону направили су хаос, покушавали да се понашају као изгредници.

“Није ријеч о хапшењу чланова опозиције, већ о спрјечавању изгредника. Ови људи су спријечани да се понашају насилнички, неодговорно и да спрјечавају људе да раде свој посао у парламенту”, појаснио је Ђукановић.

ПОВАМПИРЕЊЕ
Коментаришући односе Србије и Црне Горе, предсједник каже да је изненађен “интензитетом повампирења 90-их”.

“Ни медијска сцена не мора да буде разлог за највећу забринутост, јер медији у Србији, као и држава у региону, заиста пате од мањка професионализма, пате од комерцијализације и од послушности према доносиоцима политичких одлука. Све нас заједно брине да су те активности, не само наишле на разумијевање, него су и подстицане са високих државних адреса. То јесте за забринутост. Црна Гора је зрела и развијена да може себе штити од таквих атака, иако су остале озбиљне дионице институционалног развоја пред нама. Ја сам неко ко није пристао да уђе у улогу непријатеља Србије колико год су се са разних адреса трудили да ме у то увуку, из једног простог и себичног разлога…Црној Гори као сусједној држави биће добро ако је и Србија стабилна”, истакао је Ђукановић.

Основна порука је, како наводи, да то неће угрозити Црну Гору јер ми бринемо сами о себи. “Брине ме то што видим у Србији. Брине ме са најбољим побудама. Хоће ли Србија изаћи из тог велокосрпског национализма то остављамо њима, ми штитимо свој имунитет и не дозвољавамо да нас угрозе”, поручио је Ђукановић.

ДОДИК МЕ НЕ ТАНГИРА
О Додиковом противљењу да дође у БиХ, Ђукановић има јасан коментар.

“Та вијест највише говори о озбиљном проблему у којем је БиХ. То је представа за домаћу јавност. Али, те представе коштају. Али, и ове представе морају рачунати на одређене последице које јако пуно коштају народе. Имам два пута позив да посјетим Сарајево. Први ми је потписао Додик и т0 2018., а други позив је потписао Жељко Комшић. Очигледно да у Предсједништву БиХ поведена расправа и да је Додик био против моје посјете. То ме не тангира. Не тангира ни Црну Гору. БиХ мора да добро размисли куда то све води”, истакао је предсједник.

НЕМА МИСТЕРИЈЕ
О односу са Вучићем, Ђукановић каже да је он, што се њега тиче, лишен било какве мистерије.

“Предсједници смо двије сусједне државе. Што се мене тиче, питања о којима разговорама не могу бити третирана из агенде личног односа. Односи су цивилизовани са разликама које постоје”, јасан је предсједник Црне Горе. Одбацио је категорично инсинуације да је утицао на резултат избора у Србији. “Не знам како сам ја на то могао да утичем”, напомиње он.

ВЕЛИКОСРПСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ
У ономе што се данас догађа у Црној Гори, учествују идеолози и актери великосрпског национализма. “Много их је и институцонално и појединачно. Много маргиналних особа ставрају атмосферу какав је настала”, јасан је први човјек Црне Горе.

Ипак, напомиње да је Црне Гора казала СТОП упливу туђих националних интереса. “У стању смо да бранимо сва права грађана Црне Горе, сувереност, безбједност, Устав ове земље”, одговорно тврди предсједник.

БЕСМИСЛИЦА
На спекулацију да он и Вучић имају заједнички капитал уложен у Београду на води. “Бессмислица. Измишљотина којој се покушавам упрљати. Покушавају да ме компромитују. Невриједна коментара”, категоричан је предсједник.

ВИЈЕСТИ КАО СВЕТИГОРА
На питање шта је из ове ситуације детектовао као главну слабост црногорског друштва и власти, Ђукановић наводи медијску сцену, али и недовољну синхронизованост разних дјелова власти. “Ја сам недавно казао да су се и они медији, мислим и на концерн Вијести показали као штампана Светигора и придружили су се хајци на Црну Гору која је вођена претходних година”, казао је предсједник. Говорио је и о другој слабости.

“То је недовољна посвећеност и недовољна синхронизованост разних дјелова власти. Упечатљиво ми је да Црногорци воле да располажу својом независношћу, без осјећаја довољне одговорности како користити ту независност, а посебно унутар неупитно државног интереса. Та независност није бесконачна. Уколико сте прихватили да будете дио законодавне, извршне судске власти, посебно мислим на судије, онда сте у обавези да то препознајете и да се у складу са својим овлашћењима додатно ангажујете. И то је слабост коју је показала ова ситуација и на томе ћемо радити пажљиво”, појаснио је предсједник.

ЦРНА ГОРА НИЈЕ ТРАЖИЛА ПОМОЋ
Црна Гора није звала НАТО у помоћ, поручио је Ђукановић, како је то казао предсједник Србије. Ђукановић то види као Вучићеву слободнију интерпретацију.

“Није било позива. То није истина. Црна Гора има обавезу да размјењује информације. Ово је занимљива информација која се не тиче само Црне Горе, већ се тиче и Западног Балкана. Ми смо ту информацију као одговорна чланица НАТО-а размијенили са Алијансом, али није било позива, ни случајно. Вишак очекивања од ЕУ ни од НАТО-а нијесам имао, али бих волио да видим, да ове информације мало продрмају и бриселску администрацију и у другим центрима, да се схвати да вријеме на Балкану дефинитивно не стоји. Очекивао бих да Европа схвати да је ово вријеме за одлучну акцију и да не прима западнобалканске државе без претходно испуњених услова, али да свако може да напредује ако испуни услове”, закључио је Ђукановић.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор ЦдМ/ТВЦГ/Портал РТЦГ, 04. фебруар 2020.