ЕУ усвојила нову методологију проширења

Вархељи је на самом почетку представљања нове методологије рекао да основни циљ ЕУ остаје непромењењен – проширење Уније на Западни Балкан

Европска комисија (ЕК) усвојила је данас нову методологију проширења ЕУ која се односи на земље Западног Балкана, а Србија и Црна Гора ће моћи да бирају да ли ће наставити преговоре са ЕУ по њој, или ће ипак наставити по старом систему. Прецизније, уколико се ове две земље сложе, рад на поглављима би могао да се организује око области, и то све уз договор са ове две земље и поштовање постојећих преговарачких оквира.

То је данас, између осталог, рекао комесар за проширење Оливер Вархељи, након што је ЕК усвојила овај документ. Он је на самом почетку представљања нове методологије рекао да основни циљ Европске уније остаје непромењењен – проширење Уније на Западни Балкан.

– Србија, као земља која већ преговара са ЕУ, има могућност, ако тако одлучи, да се прикључи новој методологији. Не могу се наметати нова правила земљама које су већ у процесу. Али, узмите на пример економски сектор и чињеницу да земље које иду брже у екомоским реформа могу сада да брже почну и заврше тај кластер, што ће бити повезано са додатним инвестицијама као подстицајем – објаснио је он.

ПРИОРИТЕТ ЈЕ ВЛАДАВИНА ПРАВА
Оно што је истакао као најважнију ствар јесте владавина права са којом ће, како је навео, приступање ЕУ и почети и завршити се. Појаснио је и да је нова методологија предвидела нову поделу, односно да ће поглавља бити груписана по, како је рекао, “кластерима”, што би требало да допринесе динамичнијем процесу преговора и приступања. Како је појаснио, радити по “кластерима” није лоше, јер би у пракси могло да се деси да се више поглавља отворе одједном, односно сва која припадају том корупусу.

Он је изнео “понуду” ЕУ да се пореговори у оквиру одређеног кластера могу завршти и за годину дана, уколико је земља кандидат спремна за примену реформи у одређеним областима. – Редослед отварања кластера остаје одлука земаља у процесу придруживања. Једини захтев ЕУ јесте да се преговори отворе и затворе кластером који се односи на владавину права – појаснио је он.

ИЗБЕЋИ ИЗНЕНАЂЕЊА
Нова методологија предвиђа и значајнији ангажман земаља чланица у мониторингу напретка кандидата. Тиме би се, наводи европски комесар, избегла “изненађења” када се неке земље чланице нису слагале са проценама Комсије око испуњености услова за напредак у приступним преговорима. – Експерти земаља чланица са експертима европске комисије ићи ће на терен да процењују напредак – навео је он.

Као што је и раније најављивано, а то је Комисија и усвојила, предвиђена је нека врста награде и казне за земље кандидате, у односу на то како буду испуњавале услове и спроводиле реформе које се од њих траже. – Мора бити јасно да се може ићи уназад уколико земље на задовољавајући начин не спроводе реформе. Суспензија фондова је један од начина санкционисања, као и поновно отварање преговора у поглављима која су већ затворена или суспендовање преговора – објашањава Вархељи.

ДА СЕ ТАЧНО ЗНА ШТА СЕ ТРАЖИ И ШТА ЋЕ СЕ ДОБИТИ
Он наглашава да за Комисју и земље чланице просперитет и стабилност Западног Балкана остају “врхунски приоритет”. – Потребне су нам трајне и примењиве реформе у региону, а ЕУ јасно мора да каже шта тражи од земаља у процесу и да тачно каже шта ће оне добити за своје напоре – истакао је он, додавши да је усвојени предлог методологије први од три елемента “обновљне стратегије за Западни Балкан”.

– Након метотодологије, уследиће покретање преговора са Северном Македонијиом и Албанијом, а затим и План за економске инвестиције у региону – закључује комесар Вархељи.

 

Насловна фотографија: AP Photo/Francisco Seco

 

Извор Танјуг/Блиц, 05. фебруар 2020.