Преминуо Драгољуб Жарковић

Преминуо је Драгољуб Жарковић, оснивач недељника Време и његов главни уредник од 1991. године

Истакнути новинар и уредник недељника Време Драгољуб Жарковић преминуо је у 70. години, после краће и тешке болести, саопштила је редакција недељника Време.

Драгољуб Жарковић, оснивач је Времена и његов главни уредник од 1991. године. Пре тога био је новинар и уредник у новинским кућама Политика (1974-1987) и Борба (1987-1990). Био је радијски коментатор “Слободне Европе” (1993-1998), сарађивао је са WДР (Немачки народни радио) и повремено писао за читав низ листова у Европи ( италијанска Република, аустријски Стандард…). Усавршавао се у САД као гост Удружења америчких уредника. Био је аутор је више телевизијских емисија и пројеката. Касније током каријере био је стални је колумниста дневног листа Политика и предавач на Факултету политичких наука где је био и члан Савета факултета.

Био је први председник Удружења професионалних новинара Србије из кога је касније настало Независно удружење новинара Србије и почасни члан више међународних медијских асоцијација. Године 2016. објавио је Напредну књигу са поднасловом Године успона Александра Вучића.

“Сви биографски подаци, међутим, нису довољни да дочарају његову уредничку и новинарску луцидност, таленат и невероватну вештину комуникације и харизму. Редакција Времена Жаретовим одласком изгубила је сопствени корен и велики део идентитета. Памтићемо га по свему, а највише по спремности да на сопственим леђима понесе највећи терет притисака и да чак жртвује и себе како би поштедео редакцију и сачувао њен интегритет и кредибилитет”, навела је редакција Времена. Време и место комеморације и сахране биће објављено накнадно.

 

Извор Време/Н1, 05. фебруар 2020.

 

РЕАГОВАЊА НА СМРТ ЖАРКОВИЋА
Поводом смрти главног уредника Времена Драгољуба Жарковића, министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је саучешће његовој породици, колегама, пријатељима и поштоваоцима. Вукосављевић је истакао да је Жарковић као новинар био храбар без јарости, критичан без јеткости, искрен без злобе, “желео је и успевао да буде глас разума у хоровима неразумних, поштовали су га и политички и идеолошки неистомишљеници”.

“Остаће упамћен као аналитичар, новинар и уредник бритког пера, велике ерудиције и постојаног карактера. Више него довољно за један часно пређен професионални и животни пут”, констатовао је Вукосављевић.

ЂИЛАС: ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ СРПСКИХ НОВИНАРА
Председник Странке Слободе и правде Драган Ђилас изјавио је саучешће породици преминулог новинара Драгољуба Жарковића и недељнику Време.

“Био је један од највећих српских новинара, оснивач и уредник Времена“, рекао је Ђилас. “Свима нама који смо га познавали ово је јако тешко пало”, рекао је Ђилас.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор ФоНет/Н1, 05. фебруар 2020.