Истополни парови у Хрватској имају право да усвајају децу

Уставни суд у Хрватској донео је одлуку према којој истополни парови имају право да усвајају децу под под истим условима као и сви други

Са девет гласова “за” и четири “против” Уставни суд у Хрватској донео је одлуку према којој истополни парови имају право да усвајају децу под под истим условима као и сви други, преноси “Индекс”. Уставни суд је закључак донeо разматрајући предлоге за оцену уставности три члана Закона о усвајању, за које је низ странака, удружења и појединаца истакло да дискриминише истополне партнере, преноси Индекс.

Иако није прихватио предлоге за укидање оспораваних законских чланака, Уставни суд је утврдио да оспорене законске одредбе из којих је изостављена одређена друштвена група “производе дискриминаторне ефекте према истосполним особама које живе у животним и неформалним животним партнерствима, што је уставноправно неприхватљиво”. У одлуци је истакнуто да Закон има легитиман циљ, а то је заштита интереса и добробити социјално угрожених особа и да у том погледу није у несагласности с Уставом. Уставни суд оценио је да дискриминаторне ефекте није могуће отклонити односно надоместити интервенцијом Уставног суда у постојећи садржај закона.

“Пуко укидање оспорених законских одредаба довело би до празнине у постојећем моделу јавне услуге удомљавања и изазвало би штетне последице за права и интересе корисника удомитељства. Стога Уставни суд није прихватио приједлоге и захтјев за оцјену сугласности с Уставом оспорених чланака Закона о удомитељству”, наводи се у одлуци.

ДЕВЕТ ГЛАСОВА “ЗА” И ЧЕТИРИ “ПРОТИВ”
Међутим, Уставни суд је истакао да су “судови односно друга надлежна тела која у решавању појединачних случајева непосредно одлучују о правима и обавезама грађана дужни тумачити и примењивати законе у складу с њиховим смислом и легитимном сврхом те одлуке доносити на темељу Устава, закона, међународних уговора и других извора права”.

“У конкретном случају то значи да су оспорене законске одредбе дужни тумачити и примјењивати на начин који ће свим особама под једнаким увјетима омогућити судјеловање у јавној услузи удомљавања, неовисно о томе живи ли потенцијални удомитељ у животном или неформалном животном партнерству”, закључио је Уставни суд.

Одлука је донета с девет гласова “за” и четири “против”. Укидање три спорна члана Закона о усвајању, уз низ левих странака и удружења, затражили су и животни партнери Иво Шегота и Младен Кожић којима је загребачки Центар за социјалну заштиту средином јануара поновно одбацио захтев за усвајање, занемаривши став Управног суда изнесен у обавезујућој пресуди из децембра 2019.

 

Насловна фотографија: LIONEL BONAVENTURE/AFP/Getty Images

 

Извор Индекс/РТС, 07. фебруар 2020.