Непромишљена и штетна изјава З. Лончара: Не запошљавам Црногорце, нека науче српски

Након критика на рачун његове изјаве о Црногорцима у српском здравству, Лончар је изјавио да му је жао ако се неко осетио увређен или дискриминисан

Министар здравља Златибор Лончар је, поводом актуелних догађања у Црној Гори, изјавио да се тамо догодио народ, који је председник Мило Ђукановић потценио, а преценио је, како је казао, неке који раде око њега који су му обећавали да ће ту ствар да држе под контролом. Лончар је гостовао јуче на телевизији О2, где је говорио о ситуацијиу здравству, а онда је упитан коментарише ситуацији у Црној Гори, након усвајања спорног Закона о слободи вероисповести због којег се већ недељама одржавају мирне литије и молебани у готово свим градовима те државе.

Лончар је оценио да је Ђукановић због тога све нервознији. „Народ има своју мисију у којој не може да изгуби. Имате сада на заједничком ставу народ и државу Србију, која не прави лоше потезе, која филигрански води добру политику…”, рекао је Лончар, преноси Танјуг. Истакао је да је Србија једна отворена земља, те да за разлику од наше државе, у Црној Гори ниједан Србин није на директорској позицији. „А овде на много водећих места имамо те Црногорце који још нису ни српски научили, не знају да причају српски”, рекао је Лончар.

Упитан да ли таквих има и у здравству, Лончар је казао да „гледа их нема”, јер сматра да Србија има довољно квалитетних људи и оних који говоре српски и који заслужују да буду на тим позицијама. Истиче да при том никога не омаловажава, али да сматра да је основни ред да, ако неко жели да буде у Београду, ако жели да буде директор или на некој функцији, бар, како каже, „научи српски”.

МИНИСТАР ИЗРАЗИО ЖАЉЕЊЕ ЗБОГ ИЗЈАВЕ
Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да му је жао ако се неко осетио увређен или дискриминисан, после његове изјаве о Црногорцима на руководећим местима у српском здравству, јер му то, како истиче, није била намера. Ипак, објашњава министар, сви треба да знају да Србија није „џак за ударање”.

 

Извор Политика, 07. фебруар 2020.

 

ЛОНЧАР СЕ ОГЛАСИО ПОСЛЕ КРИТИКА
Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да му је жао ако се неко осетио увређен или дискриминисан после његове изјаве о Црногорцима на руководећим местима у српском здравству, јер му то, како истиче, није била намера. Ипак, објашњава министар, сви треба да знају да Србија није “џак за ударање”.

“Мени је стварно жао ако се неко нашао увређен или дискриминисан. Сви знају да ја нисам човек који мрзи или који би, недајбоже, неког дискриминисао. То апсолутно не стоји”, рекао је Лончар новинарима у Прокупљу, коментаришући реакције изазване његовом ранијом изјавом коју су пренели медији да у Србији има Црногораца који још “српски” нису научили, те да се он труди да их у ресору здравља буде што мање или да их не буде.

Лончар је додао да живимо у времену када је свака изјава подложна манипулацији, спиновању, вађењу из контекста, те поновио да он никога не мрзи. “Али, сви треба да знају да Србија није џак у који ће ударати било ко и било када, када му падне на памет”, рекао је Лончар.

Министар Лончар је током гостовања на телевизији О2 рекао да у Србији на много водећих места има Црногораца који још ни српски нису научили. Упитан да ли таквих има и у здравству, Лончар је рекао да “гледа да их нема”, јер сматра да Србија има довољно квалитетних људи и оних који говоре српски и који заслужују да буду на тим позицијама. Истакао је да притом никога не омаловажава, али да сматра да је основни ред да, ако неко жели да буде у Београду, ако жели да буде директор или на некој функцији, бар, како каже, “научи српски”.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Сава Радовановић

 

Извор Танјуг/РТС, 07. фебруар 2020.