Изненађење у Немачкој: АКК неће бити канцеларка, напушта и кормило ЦДУ

Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) најавила је да ће на лето покренути избор кандидата странке за место канцелара на изборима следеће године

Шефица најјаче немачке странке Анегрет Крамп-Каренбауер најављује одлазак. То је последица дешавања у Тирингији, где су Демохришћани и Либерали са десничарима из АфД изабрали премијера. То је изазвало земљотрес. Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) најавила је да ће на лето покренути избор кандидата странке за место канцелара на изборима следеће године, па тек онда напустити дужност председнице Хришћанско-демократске уније (ЦДУ). Ту одлуку је у понедељак рано саопштила изненађеним члановима Председништва ЦДУ, дознаје се из кругова учесника састанка. Она је истакла да особа на челу странке треба истовремено да буде кандидат за канцелара.

Изненадну одлуку је АКК донијела због кризе изазване избором либерала Томаса Кемериха за премијера савезне покрајине Тирингије – уз подршку Либерала, Демохришћана, али и десничарске Алтернативе за Немачку (АфД). То је изазвало згражавање у Немачкој па је Кемерих само дан касније најавио оставку. Но многи демохришћани – рецимо одбор у Тирингији – не деле мишљење шефице странке о строгом дистанцирању од АфД и не желе да искључе могућност сурадње. Будући да очито не успева да дисциплинује странку, одлучила се на одлазак са врха. АКК је, како се сазнаје, рекла да „делови странке“ имају „нејасан однос“ према АфД и Левици док она сама одбацује икакав вид сарадње са те две странке.

ШОК ЉЕВИЦЕ И ОДУШЕВЉЕЊЕ ДЕСНИЦЕ
Као први члан владе реаговао је државни секретар за Европу Михаел Рот. „Потрес се наставља“, написао је овај социјалдемократа на Твитеру. И додао да је након повлачења Крамп-Каренбауер још неизвесније да ли ће „пристојне демократе остати јединствене, без обзира на страначку припадност, у борби за демократију и против национализма“.

Председница Левица Катја Кипинг изразила је бојазан да ће ЦДУ након повлачења АКК скренути удесно: „Њена заслуга је била одржавање ограничавања Уније према десници.“ Вест о повлачењу Крамп-Каренбауер обрадовала је АфД. Александер Гауланд, председник посланичког клуба те странке, поздравио је њену одлуку и изјавио да сада види шансу за приближавање ЦДУ и АфД. „Потпуно је бесмислено и нереално трајно одбијати сарадњу с АфД“, рекао је Гауланд.

Саопштено је да је канцеларка Ангела Меркел захвалила АКК на ангажману и истакла да ће је задржати на дужности министарке одбране. АКК је после велике унутарстраначке борбе са десним крилом у децембру 2018. постала шефица ЦДУ. У јулу прошле године је именована за министарку одбране.

 

Насловна фотографија: JOHN MACDOUGALL/AFP

 

Извор Дојче веле, 10. фебруара 2020.