Официрима Војске Србије забрањен улазак у ЦГ са униформама

Скандал се десио уочи Вулиновог пута у Ровца код Колашина, где је министар одбране Србије данас положио венац код споменика Павлу Булатовићу

Црногорске власти нису дозволили нашој војној делегацији, на чијем је челу министар Александар Вулин, да у ту државу уђу са српским униформама! Овај невиђен скандал десио се уочи Вулиновог пута у Ровца код Колашина, где би први човек ресора одбране Србије данас требало да положи венац код споменика Павлу Булатовићу, савезном министру одбране СР Југославије који је убијен пре 20 година у атентату у Београду. Такође, превиђено је да Вулин присуствује и литургији у манастиру Костриковача.

Како Новости сазнају, црногорске власти су у понедељак после подне најпре издали дозволу делегацији Министраства одбране која је подразумевала да они у Колашин могу да дођу у униформама. Међутим, током вечери позвали су нашег амбасадора у Подгорици Владимира Божовића на хитан састанак саопштивши му да дозвола за униформа – више не важи?! Тако се режим Мила Ђукановића ставио раме уз раме са званичним Загребом који је у септембру забранио улазак нашим официрима и подофицирима, који су желели да одају почаст убијеним Србима, Ромима и Јеврејима у Јасеновцу, а све под изговором да нису имали ваљане дозволе.

Испоставило се да су главна сметња за улазак на хрватску територију биле српске униформе, које су биле у пртљагу наше делегације. А, Хрвати нису пристали да их пусте ни када су наши официри предложили да наставе пут без свечане војне одеће. Парадоксално, овакве “мере”, које су постале специјалитет режиам у Црној Гори и Хрватској, нису примењиване 7. маја 2017, када је Вулин са делегацијом посетио Маутхаузен. Он се тада поклонио испред спомен-плоче српским жртвама овог злогласног логора, а поред су стајали мирно наши питомци у српским униформама.

 

Извор Вечерње новости, 11. фебруар 2020.

 

ВУЛИН: РЕКЛИ ДА ЈЕ ОДЛУКА МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ
– Све што се деси у Хрватској, пре или касније се деси и у Црној Гори. Тако су и у Хрватској забрањивали нашим кадетима да дођу у униформама, да одају пошту јасеновачким жртвама, ево тако смо дочекали да је и у Црној Гори српска униформа, изгледа, претња, и српска униформа не сме да се види. Нисам сигуран да нека друга војска у Црну Гору не би могла да уђе у униформама да не би могла да се појави овде, али изгледа, кад је српска, онда је она проблем и све што је српско, увек је пробем – изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је предводио је делегацију Министарства одбране и Војске Србије која је данас положила венац и присуствовала помену у Ровцима код Колашина у Црној Гори код споменика Павлу Булатовићу, савезном министру одбране СР Југославије који је убијен пре 20 година у атентату у Београду.

– Ми смо тражили од надлежног министарства Црне Горе да да одговарајућу дозволу нашој делегацији ,тражили смо то још у петак, а у понедељак, негде око 14.30 нам је речено да је све у реду и да ће бити онако како смо тражили, а онда су негде око 21.30 позвали нашег амбасадора да му кажу да све може, али да баш, униформа не може. И на питање нашег амбасадора зашто, дали су одговор да тако каже Министарство културе. Ево, драго ми је да смо сазнали зашта служи Министарство културе у Црној Гори и сазнали смо да је, изгледа, све што је српско овде проблем – да забрањује српску униформу – нагласио је министар Вулин.

Верујем, додао је министар Вулин, да су се надали да због тога делегација неће доћи и одустати од пута и да су се понадали да на данашњи дан министар одбране Србије, са делегацијом Министарства одбране и Војске Србије неће бити на овом месту.

– Ми смо хтели да дођемо, да будемо са српским народом, да подсетимо на нашег убијеног пријатеља и нашег убијеног сународника Павла Булатовића и зато смо дошли. А само да знате, овде се налази и генерал Миловановић, пуковник Мимовић, пуковник Ранковић и пуковник Зоговић и можете их обући како хоћете, то су српски генерали и српски пуковници, то су српски официри. Тако да, ако је било до тога да не дођемо – ми смо дошли и доћи ћемо увек да будемо са својим народом. Жао ми је што је српска униформа толико страшна у Црној Гори и што не треба да буде овде. Од Хрватске сам то и очекивао, али нисам очекивао да тако нешто буде у Црној Гори, али све што се деси у Хрватској, деси се на крају и у Црној Гори и жао ми је што црногорска власт није била мало оригиналнија, него је морала да утима савет од Хрвата – закључио је министар Вулин.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Вечерње новости, 11. фебруар 2020.