Turska javlja da je „neutralizovala“ više od 100 sirijskih vojnika, reagovao i Kremlj

„Prema našim izvorima 101 pripadnik režimskih snaga je neutralizovan, tri tenka i dva topa su uništena i jedan helikopter je pogođen”, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane

Turska je saopštila da je „neutralizovala” više od 100 pripadnika sirijskih vladinih snaga kao odgovor na sirijsko granatiranje u kome je ubijeno pet turskih vojnika na severozapadu Sirije. „Prema našim izvorima 101 pripadnik režimskih snaga je neutralizovan, tri tenka i dva topa su uništena i jedan helikopter je pogođen”, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane. Kako navodi Frans pres za sada nije moguće proveriti te tvrdnje.

Ministarstvo je navelo da je Turska večeras nastavila da granatira sirijske položaje. Ranije danas pet turskih vojnika je ubijeno i pet je ranjeno u artiljerijskoj vatri sirijskiih vladinih snaga na turske položaje u provinciji Idlib, na severozapadu Sirije, prenosi Beta. Prošle nedelje osam turskih vojnika je ubijeno u napadu snaga predsednika Bašara al Asada u Idlibu, poslednjem uporištu sirijske opozicije i ekstremističkih grupa. Tursko ministarstvo odbrane danas je upozorilo da će Ankara najoštrije uzvratiti na svaki novi napad. Razmena artiljerijske vatre preti da izazove novu eskalaciju između Turske i sirijskih vlasti, koje podržava Rusija.

Turska, koja podržava određene pobunjeničke grupe u Siriji, poslala je velika pojačanja u provinciju Idlib poslednjih dana da zaustavi napredovanje sirijskih vladinih snaga. Posle prošlonedeljnje razmene vatre turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Siriju da se povuče sa položaja u provinciji Idlib, i tražio od Moskve da učini više da kontroliše režimske snage u Siriji. Iako podržavaju suprotstavljene strane u Siriji Turska i Rusija pojačale su saradnju o tom pitanju, i zajedno su dogovorile primirje tokom sastanka u Sočiju 2018.

Novi napad sirijskih snaga dogodio se u vreme kada se ruska delegacija nalazi u Ankari na razgovorima o nalaženju rešenja za Idlib. Tokom tog sastanka turski zvaničnici pozvali su Rusiju da preuzme odgovornost kao zemlja garantor sporazuma iz Sočija, prenela je turska agencija Anadolija.

TURSKA UZVRATILA NA NAPAD NA SVOJE VOJNIKE U SIRIJI
Turske snage u Siriji gađale su 115, a uništile 101 objekat, kao odgovor na napad sirijskih vladinih snaga u kojem je ubijeno pet turskih vojnika, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Turske. Ministarstvo je navelo da će nastaviti da odgovara na napade na svoje trupe, koje imaju posmatračke tačke na severozapadu Sirije, prenosi Rojters. „Uništena su tri tenka, dva položaja minobacača, pogođen je i jedan helikopter”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Ranije danas tursko ministarstvo je saopštilo da je pet turskih vojnika ubijeno, a pet ranjeno u intenzivnom granatiranju severne sirijske provincije Idlib od strane sirijskih vladinih snaga.

NAPADI NA TURSKE METE SU NEPRIHVATLjIVI
Turski zvaničnici poručili su ruskoj delegaciji da napadi na turske posmatračke punktove na severozapadu Sirije moraju odmah da prestanu i istakli da takvi napadi neće ostati bez odgovora, saopštilo je danas u Ankari, prenosi Tanjug. Savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin naveo je da je ruskoj delegaciji poručeno da su napadi na turske snage neprihvatljivi i da Moskva mora da ispuni svoje dužnosti predviđene sporazumom o deeskalaciji između Moskve i Ankare 2018. godine, prenosi Rojters.

Ranije danas Ankara je saopštila da su sirijske snage koje podržava Rusija ubile pet turskih vojnika, pripadnika turskih snaga raspoređenih u toj zoni sa ciljem da zaustave sirijsku ofanzivu poslednji pobunjenički bastion u zemlji.

 

Izvor Politika, 10. februar 2020.

 

KREMLj: NAPADI TERORISTA U IDLIBU SU NEDOPUSTIVI
Zvanični Kremlj smatra da su napadi terorista iz Idliba nedopustivi i da treba suzbiti svaku terorističku aktivnost, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. „Smatramo da je trenutno najvažnije ispunjenje sporazuma postignutog u Sočiju. Ali jednako važno je i suzbijanje svih terorističkih aktivnosti, usmerenih protiv sirijskih oružanih snaga i protiv ruskih vojnih objekata”, izjavio je Peskov.

Ruski zvaničnik je još istakao da Rusija nikada nije skrivala svoju zabrinutost zbog toga što se već duže vreme upravo ove terorističke grupe osećaju prilično slobodno u Idlibu i Idlibskoj zoni i što pored toga još organizuju i agresivne akcije na Sirijce i ruske objekte. Odgovarajući na pitanje da li je i turska strana odgovorna za pomenutu situaciju, Peskov je naglasio da je to predviđeno tekstom sporazuma iz Sočija.

„Mi ovde ništa ne procenjujemo, samo konstatujemo tekst potpisanog dokumenta. Nema mesta nikakvim procenama i nisu dopuštena tumačenja sporazuma“, zaključio je Peskov. Podsetimo – ruska vojska u vazdušnoj bazi „Hmejmim“ u Siriji odbila je 10. februara dva napada terorističkih bespilotnih letelica pomoću protivvazduhoplovnog sistema „Pancir“.

 

Naslovna fotografija: LYAS AKENGIN/AFP

 

Izvor Sputnjik, 11. februar 2020.

Pratite nas na YouTube-u