Берлин и Вашингтон притискају Приштину да укине таксе

После упозорења Гренела да ће САД обуставити све важне инвестиционе пројекте на Косову док таксе не буду укинуте, притисцима се придружила и Немачка

Немачка се прикључила Сједињеним Америчким Државама у новом таласу притисака на Приштину да укине таксе на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине. Берлин сматра да би укидање такса било добар сигнал за наставак дијалога Београда и Приштине. Дан после упозорења изасланика америчког председника Ричарда Гренела да ће САД обуставити све важне инвестиционе пројекте на Косову док таксе на производе из централне Србије и БиХ не буду укинуте, притисцима се придружила и Немачка.

“Наш став се није променио. Немачка влада би поздравила хитно укидање такса”, јавља приштински дневник Експрес, позивајући се на изјаву неименованог представника немачке владе. ерлин, истовремено, сматра да би укидање такса представљало важан корак ка наставку дијалога Београда и Приштине. Гренел је у уторак на Твитеру написао да “таксе морају да се укину како би инвестиције функционисале”. “То је суштински важно”, истакао је Гренел.

 

Извор Експрес/РТС, 12. фебруар 2020.

 

АМЕРИКА ОТКАЗУЈЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ ДОК СЕ НЕ УКИНУ ТАКСЕ
Сједињене Америчке државе су одлучиле да откажу главне инвестиционе пројекте у јужној покрајини док Приштина не буде укинула таксе од 100 одсто на српску робу, јавила је РТК а преноси КоССев. Специјални изасланик америчког председника за преговоре јужне покрајине и Србије Ричард Гренел имао је јуче “јасну и оштру комуникацију” са косовским премијером Аљбином Куртијем и председницом Скупштине Вјосом Османи, којима је “јасно ставио до знања”, да су САД спремне да инвестирају милионе на Косову ако се такса отклони. “Међутим, САД ће отказати све пројекте док влада не буде уклонила таксе и одустала од планова о реципроцитету”, јавља РТК.

Гренел је раније и на Твитеру поручио да се таксе морају укинути како би било инвестиција. Он је након формирања владу Приштини имао јасну поруку да од нових представника власти очекује да ће укинути таксе, преноси Б92. Амбасадор Ричард Гренел јасно је предочио политичким лидерима у Приштини и Београду да америчка улагања неће имати очекиван ефекат уколико су таксе на српску робу од 100 одсто и даље на снази, изјавио је јуче Дик Кастин, портпарол специјалног изасланика Беле куће за дијалог Београда и Приштине.

Кастин је за Глас Америке истакао да Гренел непрекидно указује да царине штете економији јужне покрајине и шаљу лошу поруку приватном сектору да то није добро место за пословање. “Власници компанија на Косову, од којих су неке и америчке, информисали су га (Гренела) да царине штете њиховом пословању. Њихова замена другим видом баријера, називајући их реципрочним, биће контраподруктивно у отварању радних места за младе“, поручио је Кастин у писаном одговору на питање Гласа Америке.

 

Насловна фотографија: pixabay.com

 

Извор Танјуг/Блиц, 12. фебруар 2020.