Представници РС обустављају рад у институцијама БиХ до одласка странаца из Уставног суда

Разлог је одлука Уставног суда БиХ према којој је Уставу БиХ супротан члан 53. Закона о пољопривредном земљишту Српске

Највиши званичници Републике Српске једногласно су закључили да представници РС у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу неће бити страних судија. Потврдила је то предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић на конференцији за новинаре у Палати Републике, након састанка званичника Републике Српске, представника Српске у институцијама БиХ и лидера парламентарних политичких партија на којем је разговарано о политичкој ситуацији у Српској и БиХ.

Истакла је да је то једногласно закључено и да је неопходно хитно сазвати сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о питањима која се односе на одлуке Уставног суда које су дубоко задирале у идентитет Српске, а сада и у територијална, односно својинска питања. – У континуитету добијамо одлуке Уставног суда БиХ које су штетне по интересе Републике Српске и излазе из оквира надлежности Уставног суда, те служе прекрајању онога што нам је дао Устав БиХ – нагласила је Цвијановићева. Упозорила да је Уставни суд до сада задирао у идентитетска питања, а да је сада кренуо да задире у територијална питања.

Састанку су, осим предсједника Републике Српске, присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, предсједник Уставног суда Српске Џерард Селман, те представници Српске у заједничким институцијама и политичких партија. Замјеник предсједника СДС-а Радо Савић је потврдио да је договор српских представника да буде одржана посебна сједница Народне скупштине. – Уставни суд је инструмент оних политика које желе да ослабе Српску, рекао је Савић и додао да мора бити усвојен нови закон о Уставном суду БиХ.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53. Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине. Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

 

Извор sveosrpskoj.com, 12. фебруар 2020.

 

ДОДИК: ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА ЈЕ ДРЖАВНИ УДАР ПРОТИВ РС
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је да је најновија одлука Уставног суда БиХ флагрантни „државни удар“, јер представља атак на територијалну организацију према којој Републици Српској припада 49 одсто, а Федерацији БиХ 51 одсто територије. – У члану I/1 Устава БиХ наводи се да БиХ сада функционише са модификованом унутрашњом структуром и са постојећим међународно признатим границама. У преводу, територија припада ентитетима, поштујући и Анекс два Дејтонског споразума, који говори о међуентитетској граници, а спољна граница представља међународно признату границу БиХ – појаснио је Додик.

Он је нагласио да „државна имовина никако не може бити имовина БиХ, јер БиХ нема одредницу ‘држава’ или ‘република’, нити било коју другу“. – Имовина може искључиво бити у власништву Републике Српске и ФБиХ, док БиХ има само границу. Постоји знак једнакости између земљишта и територије, а територија искључиво припада ентитетима. Уставни основ за посљедњу одлуку Уставног суда је потпуно неприхватљив, стога је потребно да институције Републике Српске предузму све неопходне активности да заштите дејтонску структуру БиХ и аутономију Републике Српске – оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је одлука Уставног суда БиХ политичка и одговор Републике Српске неће изостати. – Ово је наша „црвена линија“ за правосудни апарат БиХ који изгледа не ради ништа друго него покушава да намеће неправна рјешења и пресуђује Републици Српској, почев од грба, химне, заставе, Дана Републике па све до територије – констатовао је Додик. Констатујући да се Уставни суд БиХ не понаша као суд, Додик је рекао Срни да његове одлуке сугеришу да је Уставни суд БиХ постратна јединица муслимана која треба у судници да заврши оно што муслимани нису могли у рату. – Кад је већ тако, нека нико не сумња да ћемо се борити за своја уставом загарантована права, као што смо се борили за Републику Српску – поручио је Додик.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац сматра да Република Српска има механизме да не спроводи одлуке Уставног суда БиХ које нису засноване на праву и супротне су Дејтонском споразуму. – Република Српска има механизме да не спроводи одлуке Уставног суда БиХ зато што такве одлуке нису засноване на праву, Дејтонском споразуму, већ на политичким одлукама појединих лобија и дијела међународне заједнице – рекао је Бањац. Бањац је упозорио да оваквим понашањем Уставни суд БиХ и дио међународне заједнице све више доприносе да БиХ не успије као пројекат, односно буде неодржива. – Уставни суд БиХ, који већину пресуда доноси прегласавањем уз помоћ страних судија, требало би што прије да престане да постоји и да се у његов рад уведу домаће судије – закључио је Бањац.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић је истакао да оно што је на територији Републике Српске треба да припада Српској, те да о томе треба расправљати на сједници Народне скупштине Републике Српске. Уставни суд БиХ утврдио је раније да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд сматра да је ријеч о „искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине“. Народна скупштина је лани усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

 

Извор Срна/sveosrpskoj.com, 12. фебруар 2020.

 

ВУЧИЋ ПОЗВАО СРБЕ ИЗ РС И ЦГ НА САСТАНАК
Председник Србије Александар Вучић позвао је председницу Републике Српске Жељку Цвијановић, члана Председништва БиХ Милорада Додика и политичке представнике Срба из Црне Горе на састанак у суботу, 15. фебруара. Према Танјуговим информацијама, председник Вучић састанак је сазвао због ситуације у Босни и Херцеговини и Црној Гори. Раније је Вучић у интервјуу за Спутњик најавио да ће се састати са представницима свих Срба из региона. Како је рекао, састанку ће присуствовати представници Срба из Црне Горе, Срба из Републике Српске, српских НВО из Црне Горе…

Ситуација у Црној Гори већ дуже време се компликује због спорног Закона о слободи вероисповести, који омогућава одузимање имовине Српске православне цркве, због чега грађани масовно учествују у литијама, демонстрирајући против намера црногорске власти. Такође, ситуација у БиХ се додатно закомпликовала после најновије одлуке Уставног суда БиХ, којом је неуставним проглашен закон донет у РС, јер предвиђа да државно земљиште припада Српској. Због тога су представници РС прогласили бојкот заједничких институција и најавили да неће учествовати у одлукама које оне доносе.

 

Извор Спутњик, 12. фебруар 2020.

 

РЕАГОВАЛА И АМЕРИЧКА АМБАСАДА
Амбасада САД у Сарајеву реаговала је поводом одлуке Републике Српске. Поводом одлуке Републике Српске да убудуће не сарађује у раду и одлучивању заједничких институција БиХ, док не буде донесен нови Закон о Уставном суду, у којем не било било странаца, реаговала је америчка амбасада у Сарајеву позивом, како се наводи, свим странама да поштују одлуке Уставног суда БиХ, а изабране и именоване званичнике да извршавају своје уставне обавезе.

Коментаришући ту одлуку представника Републике Српске да ће на нивоу Босне и Херцеговине обуставити рад у одлучивању по било којем питању из надлежности органа БиХ до усвајања новог закона о Уставном суду БиХ, у чијем саставу не би било страних судија, из Амбасаде су казали за Фену да је Уставни суд Босне и Херцеговине коначни ауторитет који одређује шта Устав БиХ прописује, а шта не прописује. “Тек треба чути целовиту информацију о чему се расправљало на данашњем састанку у Бањалуци. Поштовање уставног поретка и уставних обавеза није дискреционо право већ обавеза у било којој земљи у Европи”, навели су из Амбасаде САД у Сарајеву.

Српски члан Председништва БиХ,Миолорад Додик изјавио је раније данас да ће у понедељак о одлуци Уставног суда бити речи на посебној седници Народне скупштине РС.

 

Насловна фотографија: Анадолија

 

Извор Танјуг/Б92, 12. фебруар 2020.