Руски комунисти подржали уношење Бога у текст Устава

Иако су Зјугановљева уверења далеко од марксистичких и традиционалне линије комунизма, његове сараднике из Думе ова одлука није изненадила

Руска Комунистичка партија подржала је предлог о укључивању Бога у текст Устава, на тај начин правећи отклон од “религије као опијума за масе”. Комунистичка партија је прешла далек пут од Октобарске револуције, пропагирања државног атеизма, па све до актуелног председника партије Генадија Зјуганова, који сматра да комунизам своје корене налази у хришћанству. Без сумње би се Владимир Лењин превртао у гробу на ове вести, наводи Раша тудеј.

“Пронашао сам крилатицу комунизма док сам проучавао Библију – онај ко не ради, не једе, на многе начине морални кôд хришћанства одговара оном у комунизму”. Иако су Зјугановљева уверења далеко од марксистичких и традиционалне линије комунизма, његове сараднике из Думе ова одлука није изненадила. Ово није први пут да се он позива на религију, с обзиром на то да је једном приликом окарактерисао Исуса Христа као првог комунисту на свету. Потврде о томе да ли ће Бог бити стављен у текст Устава и даље нема. Радне групе обрађују предлоге, а национало гласање одржаће се 22. априла 2020. године, на 150. годишњицу од рођења Лењина.

 

Насловна фотографија: АГН «Москва»

 

Извор Б92, 12. фебруар 2020.