Додик: Српска се повлачи из БиХ, неће нас зауставити ни Америка

„Ми ћемо то урадити и неће нас зауставити ни САД ни било ко други, јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, пре свега интервенцијом међународног фактора“

Босне и Херцеговине неће бити на пролеће следеће године ако се не врати на дејтонске позиције, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик. Он је поручио и да је Република Српска кренула на пут изласка из БиХ, с којег нема повратка.

„Ми ћемо то урадити и неће нас зауставити ни САД ни било ко други, јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, пре свега интервенцијом међународног фактора“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву. Он је навео да ће време показати колико је Република Српска озбиљна у тој намери, наводећи да Српска има избор између две опције, од којих је једна да дозволи себи да тихо нестане и буде урушена кроз „смртоносни“ пакет који су направили међународна заједница и бошњачка страна у Сарајеву, преноси РТРС.

„У првој фази то је било реализовано преко високог представника и наметања рјешења, а сада то раде преко Уставног суда, желећи да то заштите причом о владавини права. Да је ријеч о владавини права не би ту одлучивали три странца и амбасаде“, истакао је Додик. Он је додао да је друга ствар да „Република Српска учини оно што мора“.

„Желим да сви у Републици Српској знају – дошло се до зида и ми сада морамо да одлучимо да ли ћемо прихватити да нас тим лажним флоскулама из америчке и западних амбасада одрже у некој причи неких начела, а у суштини подривају наша права, или да Република Српска учини оно што мора“, рекао је Додик. Додик је нагласио да ни он, ни било ко други нема право да занемари чињеницу да је за Републику Српску и слободу њених грађана погинуло 29.000 људи. „То је нешто што мора бити завет да ће Република Српска опстати“, поручио је Додик.

Он је поновио да Српска не може да верује у БиХ. „БиХ је лоше место и место неслободе за Србе и Српску. Ако нема договора да странци оду из Уставног суда и да он буде стављен у функцију, као у свим другим земљама, онда нема ни БиХ. То нека запамте“, нагласио је Додик.

БОСНЕ НЕЋЕ БИТИ, АКО СЕ НЕ ВРАТИ ДЕЈТОНУ
Додик је изјавио да ће већ од данас спроводити закључак власти и опозиције у Републици Српској о обустављању рада у одлучивању о питањима из надлежности органа БиХ, тако да неће бити ниједне одлуке Председништва, изјавио је Додик за босанско издање загребачког Вечерњег листа, а преноси РТРС.

„Хрватима се мора вратити пуна суштинска конститутивност, Србима безбедност у смислу да више не буду жртве превара и преноса надлежности и да се договоримо, ако хоћете, а ако не, мислим да на пролеће наредне године неће бити БиХ“, изјавио је Додик, те додао да ће власт у Републици Српској подржати стварање трећег ентитета, ако се Хрвати тако изјасне.

С обзиром на последња дешавања у БиХ и на пресуду Уставног суда о пољопривредном земљишту, Додик је нагласио да би било најбоље да се народи у БиХ разиђу и да се направи „нешто што би био простор слободног кретања људи и робе“, будући да није могуће створити државу која функционише на принципу два ентитета и три конститутивна народа.

„Шта год они урадили, сад морају знати да су упалили стартну позицију за самосталност Републике Српске. Ми нећемо допустити, ово је црвена линија која је пређена. Устав БиХ је јасно и изричито прописао надлежности БиХ, а нигде не пише да имовина спада у њене надлежности“, истакао је Додик.

Он је навео да оно што је до сада радио ОХР, кршећи Устав, сада ради Уставни суд БиХ, те нагласио да се такве одлуке у Републици Српској неће поштовати нити спроводити, већ да ће Српска спроводити своје одлуке. „Не очекујем да се међународна заједница ту петља, као што се није петљала ни у доношењу незаконитих одлука Уставног суда БиХ“, истакао је Додик, те поновио да би БиХ профункционисала када би странци отишли из ње.

БИХ НЕ МОЖЕ ОПСТАТИ ЗБОГ НАТО
Српски члан Председништва БиХ је рекао да су различити ставови о НАТО интеграцијама БиХ један од разлога зашто оваква земља не може опстати.

„Ми не желимо у НАТО због својих искустава из прошлости, док неки други имају своја искуства и желе у НАТО. Не треба нико да трпи због нас, ни ми због неког другог. Док сам ја ту, неће се догодити ниједна одлука у БиХ која ће допринети интеграцији БиХ у НАТО“, поновио је Додик. Говорећи о путу БиХ ка ЕУ, он је рекао да подржава тај пут, али да нема неког ентузијазма, те додао да се не зна шта ће бити са Унијом, с обзиром на Брегзит и све проблеме са којима се суочавају чланице ЕУ.

 

Извор Спутњик, 13. фебруар 2020.

 

“СИТУАЦИЈА ЈЕ НЕСТАБИЛНА, ВУЧИЋ ЈЕ МОРАО ДА РЕАГУЈЕ ПРОМПТНО”
Ситуација у региону је без сумње нестабилна, што најмање одговара Србији, изјавила премијерка Брнабић и истакла да је председник Вучић реаговао промптно. Он ће, како је истакла, у суботу разговарати у Београду са Србима из Црне Горе и Републике Српске о томе како може да им помогне.

Брнабићева је рекла да је Вучић позвао Србе из ЦГ и Републике Српске да дођу у Београд и да разговарају о томе и да ће се држава Србија трудити да и даље позива на мир и стабилност.”Вучић ће разговарати у суботу са њима како на најбољи начин да им помогне и да их подржи, али и како да ми покушамо даље да смирујемо ситуацију у региону, нама ово најмање одговара”, рекла је Брнабићева, одговарајући на питање новинара како види ситацију у ЦГ и БиХ и пораст тензија у региону.

Казала је да неће присуствовати том састанку у суботу пошто ће отпутовати на безбедносни форум у Минхен. “Трудићемо се поново да позивамо на мир и стабилност, али не угрожавајући права Срба било где у реигону, која, морате признати, јесу у овом тренутку угрожена. То што се дешава не би требало да се дешава”, навела је Брнабићева.

Она је казала да те проблеме треба да решавамо дипломатским путем, на опрезан начин. Каже да је више пута рекла да ово што се дешава у региону најмање одговара Србији, јер је земља прошла кроз тешке реформе и остварила у претходне две године привредни раст од 4,4 одсто и 4,2 одсто. “Видимо потпуно другачији имиџ Србије и да би наставили да тако да растемо потребан нам је стабилан регион”, рекла је Брнабићева, указујући да је ово мали регион, у коме се свака нестабилност одражава и на нашу земљу.

Онда мање људи жели да инвестира, а председник Вучић већ годинама ради на подизању кредибилитета наше земље, казала је премијерка. “Свака нестабилност у региону може да угрози наш брзи развој. Зато се трудимо и председник и ја да све сигнале које дајемо буду одмерени и умерени и да даље градимо стабилност, а не нестабилност. Трудимо се да будемо одговорни и да заштитимо наш народ где год живео. То је наша уставна обавеза и дужносат и мисли мда то радимо на најбољи начин”, рекла је премијерка.

Додала је да ће зато Вучић разговарати са Србима из ЦГ и Републике Српске како би се видело како може да их подржи и како да покушамо да смиримо ситуацију у региону. “Када не чините довољно у области реформи, најлакше је имати нестабилност и рећи да је то због политичке ситуације”, указала је Брнабићева додајући да је тако с некима у региону. “Са друге стране, Србија је извозник стабиности, не зато што имамо велико срце, а имамо га, већ зато што је то у интересу наших грађана”, нагласила је премијерка.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Танјуг/Б92, 13. фебруар 2020.