Србија данас слави Дан државности

Србија данас и сутра обележава Сретење – Дан државности, у знак сећања на 15....

Србија данас и сутра обележава Сретење – Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.

Поводом Дана државности председник Србије Александар Вучић уручиће данас одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Централна државна церемонија обележавања Сретења биће одржана у Орашцу, а предводиће је председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Гојковић и Чубриловић ће положити венце на споменик вожду Карађорђу, а пре полагања помен ће служити епископ шумадијски Јован, преноси Танјуг.

Поводом Сретења, изасланик председника Србије, генерални секретар председника Никола Селаковић, положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Државни празник обележен је јуче почасном паљбом припадника Гарде Војске Србије који су са Савског платоа на Калемегдану, испалили 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Претходно је репрезентативни оркестар Гарде одржао променадни дефиле Кнез Михаиловом улицом у Београду, од Трга Републике до Калемегдана.

Честитке председнику Србије поводом Дана државности упутили су бројни светски званичници.

Престоница Србије је поводом државног празника украшена са две хиљаде српских застава, а до уторка, Мост на Ади и Бранков мост биће осветљени у бојама заставе Републике Србије.

У бојама заставе биће осветљене и Палата Албанија, Авалски торањ и фонтана на Славији, чији ће музички репертоар бити прилагођен празничном расположењу, па ће бити емитоване патриотске песме.

Дан државности 15. фебруар, установљен је у знак сећања на Сретење 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и на проглашење првог српског Устава 1835. године, којим је означен почетак савремене српске државе.

Као државни празник проглашен је одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. године тај дан празнује се 15. и 16. фебруара.

Српска православна црква 15. фебруара слави Сретење.

 

Фото: Танјуг

 

Извор Политика, 15. фебруар 2020.