Додик: Пређена је црвена линија; Квинта: Одлуке Уставног суда су коначне

„Уставни суд БиХ је донио неуставну одлуку. За Р. Српску је важно да буде очувано јединство. Ово је уставна и политичка малверзација“

Милорад Додик, предсједник СНСД, изјавио је да ће идуће седмице у парламентарну процедуру бити упућен закон о Уставном суду БиХ у којем неће бити мјеста за стране судије. Додик је ово рекао након проширене сједнице Извршног комитета СНСД чија је кључна тема била актуелна политичка ситуација до које је дошло након што је Уставни суд БиХ оспорио члан Закона о пољопривредном земљишту Српске.

Додик је поновио да је усвајање закона о Уставном суду БиХ у којем неће бити троје страних судија, што је случај сада и у којем неће бити омогућено прегласавање једног конститутивног народа, услов за рад у БиХ. Напоменуо је и да је Парламент БиХ на тај потез право стекао када је навршено пет година од потписивања Дејтонског споразума. Подсјетио је да је у неколико наврата Република Српска покушала да тај приједлог, са тим одредбама, стави на дневни ред, али да није било подршке од стране СДА.

Нови приједлог ће, истакао је, упутити заједно са ХДЗ-ом БиХ јер је питање рада Уставног суда БиХ и његовог састава постало приоритет за Српску, од којег неће одустати. Сви процеси ће, додао је, бити настављени када на то буде стављена тачка. – Сваки пут када стране судије дођу сједе по разним кулоарима са људима из међународне заједнице, добијају упутства за гласање. Биће занимљиво у будућности гледати како ће се неко негативно моћи односити према захтјеву политичких представника два конститутивна народа – нагласио је Додик.

На сједници Комитета је подржано одржавање посебне сједнице Народне скупштине Српске која је заказана за понедјељак. Договор је да закључци политичких партија буду утврђени прије сједнице, а да се током засједања јавности обрате шефови клубова посланика. – Уставни суд БиХ је донио неуставну одлуку. За Републику Српску је важно да буде очувано јединство. Ово је уставна и политичка малверзација. Овим се прешла црвена линија наших односа. Овај суд је накарада правосудних система у којем дјелују три страна суца и два доскорашња потпредсједника СДА – рекао је Додик.

Треба, како је рекао, поштовати одлуке правосуђа, али оне засноване на праву што у овом, последњем случају није случај. – Ово је превара, подвала Србима и ако Срби из Републике Српске пристану да се у континуитету крећемо на овај начин, то значи да ћемо за неколико година изгубити сваки смисао. Одлуком је обухваћено 90.000 хектара. То је територија Требиња. Урушава се и дејтонски принцип 51 наспрам 49 одсто – рекао је Додик.

Приступ који је заузела Српска на последњем састанку код предсједнице РС Жељке Цвијановић је, како је додао, дошао као приједлог опозиције, а који је владајућа структура прихватила. – Биће интересантно видјети како ће се понашати према свом приједлогу. За Српску је битно јединство. То је једини начин да ријешимо ово питање – рекао је Додик који је и српски члан Предсједништва БиХ. На сцени је сада, како је рекао, политичка туча па „народ нема потребе да брине“. Поново је позвао на дијалог о стварима у БиХ.

 

Извор sveosrpskoj.com, 14. фебруар 2020.

 

ДОДИК: ДОСТА МИ ЈЕ ВИШЕ БАКИРА И БИХ
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Београду да је наивно чекати да лидер СДА и његови људи поднесу апелацију Уставном суду да се промијени назив Република Српска и додао да Српска неће чекати, него се бранити, јер постоји намјера да Србе истјерају са територије БиХ.

Одговарајући на питање новинара у вези са изјавом лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је рекао да је Уставни суд механизам СДА за дјеловање, Додик је рекао да је то тачно и да Изетбеговић зато брани тај свој механизам и позива се на неку врсту приче о ултиматуму.

„Ултиматум је била Декларација СДА која је рекла да нема Републике Српске и да се тражи нова територијална организација. То видимо кроз одлуке Уставног суда, кроз чињеницу да у континуитету Уставни суд доноси увијек негативне одлуке према Републици Српској, и по питању идентитетских мјеста, односно карактера Републике Српске кроз све оно што смо видјели, од Дана Републике Српске, грба, химне и свега осталог“, рекао је Додик.

Он истиче да Република Српска неће чекати да Изетбеговић или неко од његових људи поднесе апелацију да се промијени назив Република Српска, што би било наивно. „То чекати, уз овакав Уставни суд и овакве потплаћене судије Уставног суда, странце који примају велике апанаже у Сарајеву, свакако је наивно. Ми нећемо ништа од свега тога да чекамо. Политички ћемо дјеловати тако да ћемо прво на Народној скупштини Републике Српске донијети наше закључке“, рекао је Додик.

Он је захвалио и замолио све политичке представнике из Републике Српске да остану окупљени јединствени око тога, те најавио да ће се након неколико седмица вратити у Народну скупштину. „Тамо одлучивати о томе да само прихватимо изворне дејтонске поставке. И све сагласности које смо дали у очекивању и наивном вјеровању свих политичких генерација након Дејтона из свих политичких опција да постоји добронамјерност у погледу неке приче која уважава све у БиХ, сада видимо да то није тако. Нас људи хоће да истјерају из БиХ, са те територије“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је некадашњи турски премијер Ахмет Давутоглу долазио у Бањалуку и рекао: „Ово је наша земља“. „То није ни наивно, ни случајно и ми не смијемо бити наивни“, рекао је Додик. Он је истакао да није у питању његов, нити хир предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, него обавеза да као изабрани представници српског народа бдију над његовом слободом, што ће и урадити.

„Ми ћемо предузети све мјере које сматрамо неопходним да у Републици Српској јача увјерење да ми коначно треба да кренемо својим путем и да се бавимо само својим интересима. Ја сваки пут срећем људе који ме питају у Републици Српској зашто то не радимо. Уколико дозволимо да наставимо овако, Република Српска ће бити испражњена за неколико година, односно за двије до три одлуке Уставног суда ње нема“, рекао је Додик.

Он је додао да ће Бакир Изетбеговић морати прије свега да се суочи са представницима Републике Српске у Предсједништву БиХ, Представничком дому, Дому народа парламента БиХ, Савјету министара… „И сада мора да буде јавности јасно зашто смо ми чак прихватили да ‘прогутамо’ неке ствари у погледу декларација, које се неће спроводити, као што можете да видите. Неће сада доћи на ред никаква реформска агенда нити било шта друго“, рекао је Додик.

Он је указао да је изузетно важно да представници Републике Српске сједе у институцијама БиХ јединствени око тога да одбране интересе Српске. „То ће радити и Зоран Телегтија, у Савјету министара, то раде Никола Шпирић, Небојша Радмановић, ја у Предсједништву. Веома сам захвалан људима из других институција као што је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), гдје је Милан Тегелтија рекао: ‘Ако то буде одлука Републике Српске ја то напуштам’“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је разговарао са судијама Уставног суда и да разумије колико им је то тешко. „Позваћемо наше људе у Суду и Тужилаштву БиХ да се повуку, па ћемо да видимо. То је наш политички одговор, веома легитиман. Ми не треба да се бојимо тога. Бакир Изетбеговић већ два мјесеца оспорава избор једног министра са српске стране, односно из категорије осталих, али из наше квоте, и то није блокада, а све што ми урадимо је блокада“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Република Српска широка за Бошњаке који тамо живе, али да нема мјеста за Србе у БиХ под политиком Бакира Изетбеговића и постојеће концепције међународне заједнице оличене у кршењу Дејтонског споразума. „Ма немојте, доста ми је више и тог Бакира и његовог оца и свега ми је доста што се тиче БиХ, али остаћу посвећен српском националном интересу“, рекао је Додик.

„СРПСКА ЈЕ СЈАЈНА И ВЕЛИКА ИДЕЈА СРПСКОГ НАРОДА“
Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да није он тај који ће извести, односно територијално дислоцирати Србе из БиХ, али ће извести Републику Српску ако му се буде пружила прилика. Изјавио је да је БиХ „земља назор“ у којој мрзе Србе и на подмукао начин покушавају отети више од 90.000 хектара земљишта Републике Српске. „Сљедеће што нас чека јесте да нам одузму шуме и ријеке, касније и школе, да нас направе народом без идентификације, као што су то радили укидајући нам Дан Републике, наш грб и много тога другог“, рекао је Додик у Бијељини.

Обраћајући се на традиционалном дружењу које организује Завичајно удружење Тузлака, он је оцијенио да Србима нема мјеста у БиХ у којој не желе Републику Српску. „Република Српска је сјајна и велика национална и народна идеја српског народа и једино мјесто нашег опстанка овдје“, поручио је Додик. Он је истакао да се Српска неће бранити снагом, пушкама и тенковима, него снагом народа и својих институција, које треба градити кроз јединство у парламенту Републике Српске и дјеловањем у заједничким институцијама.

„Ја нисам ратни лидер, ја овај народ нећу да водим у рат и неће ни бити рата, али ћу и те како бити способан и спреман да се борим за политичка права, јер хоћу да наша дјеца не морају да воде наше битке, већ да уђу у стабилност вољене и прихваћене Републике Српске, интегрисане са Србијом прије свега“, навео је Додик.

Називајући БиХ „земљом назор“ коју одржавају странци, дајући све више права муслиманима, он је закључио да српски народ не може да живи ако није у слободи и позвао све Србе да славе Републику Српску и заједништво. „Остајем и радим овај посао искључиво зато да Срби никада више не буду прогоњени из својих кућа и да останемо своји на своме“, поручио је Додик. Он је додао да не постоје никакви „босански Срби“, него јединствени Срби који и даље морају да воде политичку борбу за своја права.

 

Извор sveosrpskoj.com, 16. фебруар 2020.

 

ИРИНЕЈ: СВОЈОМ ПАМЕЋУ И СЛОГОМ ИЗЛАЗИМО НА ДОБАР ПУТ
Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј поручио је данас, послије састанка предсједника Србије Александра Вучића са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и представницима Срба из региона, да само јединствени као народ можемо да изађемо из великих криза.

Патријарх је честитао празник Сретење и истакао да је ово велики дан и због сусрета са браћом Србима који живе изван Србије. „Али, надамо се да живимо истим духом, мислима и жељама за добро и просперитет нашег народа“, рекао је патријарх. Каже да су могли на састанку да чују извјештаје појединих представника српског народа углавном из Црне Горе и БиХ, као и из Хрватске.

„Констатовали смо да се Србија налази на прилично великом искушењу, што није ништа ново за нас. Одавно смо у проблемима и великим искушењима, али уз помоћ Божију и уз нашу памет решавамо проблеме и тражимо путеве и начине да кажемо ко смо ми и чији смо наследници и да смо верни наследници наших предака“, рекао је патријарх.

Иринеј истиче, такође, да је на састанку констатовано да је данас потребно да „будемо јединствени у најпунијем смислу те ријечи“. Додаје да Срби нису велики народ, али да могу да опстану у овим приликама у региону и свијету само ако буду јединствени и то у добром, а не у лошем. „То нас је спасавало и омогућавало да изађемо из великих криза и то ће нам помоћи и данас нажалост када многе наше комшије и моћници света на нас гледају неким посебним погледом и претпоставком о нама“, поручио је Иринеј.

Само ако буде јединствен можемо да се одупремо искушењима овог времена и сачувамо наш народ, додао је он и позвао младе да остану у земљи. Притом је цитирао познате стихове великог песника Алексе Шантића: Остајте овдје, сунце туђег неба неће вас гријат к`о што ово грије“. „То је порука нашем народу који мисли да је негде ван Србија боље“, додао је патријарх. „Мислим да ћемо својом памећу и слогом једино изаћи на добар пут и да тим путем наставимо и будемо достојни наследници наше културе“, закључио је патријарх.

 

Извор sveosrpskoj.com, 15. фебруар 2020.

 

ДОДИК: ЈАЧА РАСПОЛОЖЕЊЕ ДА СРПСКА ИДЕ СВОЈИМ ПУТЕМ
Мислим да је овај форум, организовање оваквог састанка, веома добар! Поздрављам! Захваљујем се Вучићу на томе. Драго ми је што је овде био и Његова Светост патријарх Иринеј и што смо имали прилику, ми из Републике Српске првенствено, да упознамо са новонасталом ситуацијом у БиХ, односно у Републици Српској.

Веома ми је драго што су ту били и представници Срба из других земаља из региона и што смо могли да размотримо могућности. Дакле, раније је донешена декларација СДА, муслиманске политичке партије у БиХ, да се уруши Република Српска, путем одлука Уставног суда. Сада су ушли не само у симболе РС, него и у имовину Републике Српске. Након неколико пресуђених одлука да имовина припада ентитетима – сада су то поништили и пребацују то на ниво БиХ чиме се урушава Српска. За нас је то пређена црвена линија. То подржавају западне земље. Оне су дио напора да се угуши Република Српска и то људи у Српској знају!

Ја сам предсједника Вучића и друге учеснике састанка упознао са тим детаљима. Наравно, вјерујем да се разумију те нијансе и детаљи. Они који су заговорници урушавања Републике Српске рећи ће да се морају поштовати Устав БиХ, што наравно – када зађете у правне књиге – није спорно. Али, имајући у виду конфигурацију која је направљена на нивоу БиХ, то никако не може да буде прихватљиво. Зато је у Републици Српској опште незадовољство.

Ми ћемо искористити све наше институционалне могућности путем Народне скупштине Републике Српске и нашег учешћа у институцијама БиХ на заједничком нивоу, Али, обавестио сам предсједника Вучића и остале учеснике разговора да у Републици Српској постоји сазнање да је ово прешло црвену линију и да јача у смислу да Република Српска треба да иде својим путем и да одлучи о свом статусу. Да донесе у догледно вријеме и одлуку о својој самосталности. То је нешто што је логично, имајући у виду одлуку СДА, подршку западних земаља таквом понашању и покушај да се Босна унитаризује. А можемо да зађемо у други дио БиХ и да видимо какав је положај Срба тамо. Срба више не би било, то би била земља за муслимане. Наравно да то не можемо да прихватимо.

Бакир Изетбеговић је прије три дана рекао: „Уставни суд је наш механизам“. Значи: механизам за укидање РС. И поред разумијевања укупног контекста и потребе да се очувају стабилност и мир – за шта се и ми залажемо и нећемо урадити ни једну ствар која би довела до дестабилизације јер имамо доста институционалних могућности да бранимо своја права и ми ћемо то радити – коначно ће народ одлучити! Ми ћемо тражити да се путем одлуке народа, путем референдума – без обзира колико пута су они то нама оспоравали – одлучи о статусу Републике Српске.

Чуо сам предсједника Вучића који је износио аргументе о потреби очувања стабилности, мира, договора и осталога. Да, то јесте тачно и све је то у реду, али дође један тренутак у коме народ више не може да дозволи – а ни ми као представници тог народа – да испадамо глупи. Да за пет година неко напише како нас је превео жедне преко воде.

Ово је моменат у коме се само може десити сљедеће: или промена аранжмана за Уставни суд БиХ у коме неће више бити странаца (они доносе одлуке тако што три странца и два Бошњака, најчешће, доносе одлуке против Републике Српске и онда нам кажу да то треба да поштујемо), или ћемо одлучивати о себи. Ми, наравно подржавамо Србију и њену политику и захвални смо за подршку помоћ и разумијевање, али ми водимо наше аутентичне политике. Драго нам је, наравно, што имамо мjесто гдjе можемо да саопштимо наше планове.

 

Извор sveosrpskoj.com, 15. фебруар 2020.

 

ВУЧИЋ: ЗАМОЛИО САМ ДА СЕ СВЕ РАДИ ПРАВНО И ДЕМОКРАТСКИ
Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је забринут због ситуације у Републици Српској и БиХ, након посљедње одлуке Уставног суда БиХ, нагласивши да нема сумње да је неправедно све то што се чини српском народу. Он је нагласио да разумије бојазан и проблеме са којима се суочава Република Српска, као и постојање удара на идентитет и имовину Српске. Подсјетио је да је власт Србије више него икада уз свој народ у РС и Црној Гори, да је помагала институције и српски народ у обје бивше југословенске републике, у БиХ и и Црној Гори. Нагласио је да ће Србија и даље бити уз свој народ, и да се то не доводи у питање.

„За разлику од других председника, мојих претходника, нити претим, нити играм игре, нити било шта тражим. Моја молба, посебно у БиХ, председнику Милораду Додику и Жељки Цвијановић, јесте да морају да се воде интересима целокупног нашег народа и земље. Разумем бојазан и све проблеме са којима се суочавају, удар на идентитет и имовину“, казао је он. Рекао је да га је Додик извјестио да се иза свега крије да се касније од Српске узму и шуме, вода, затим вртићи и школе. „Замолио сам да све што раде, раде правно, демократски кроз институције, без било какве шире дестабилизације целог региона“, подвукао је он.

Вучић је казао да нема сумње да није праведно све што се чини српском народу. „Јуче сам по први пут коначно схватио да и Рамуш Харадинај, када је уводио таксе Србији није био сасвим сам, већ је било и оних који нису имали ништа против тога у међународној заједници. О томе ћу сигурно некада касније говорити. А сигурно није случајно неком пало на памет да СПЦ прогласи православном црквом у Црној Гори, као и што није неком пало на памет да руши идентитет Срба и РС у БиХ“, нагласио је Вучић.

Вучић је упозорио да смо суочени са опасношћу коју треба избјећи, а то је да желе – по опробаном рецепту и уз помоћ неких у Београду – да покушају за све да оптуже Србију. „Је ли икоме у Србији био интерес увођење такси? То је био начин сузбијање економске снаге Србије. Изгубили смо између 0,4 и 0,5 одсто раста, јер да није било такси имали би раст од пет одсто. Зашто је неко из света желео да Србију сведе да буде мало испред осталих у региону, а не много?“, упитао је он.

Упитао је и како је Београд крив за таксе, за доношење закона у Црној Гори, и за оно што се збива око Уставног суда у БиХ? Рекао је да је био на путу за Њемачку и да није ни знао како је реаговао Додик, те додао да би многи жељели да кажу како свим тим процесима управља Београд, по старом рецепту из прошлости према којем је Србија крива за све. „Нећемо дозволити да окриве Србију и српски народ. Наставићемо да подржавамо Републику Српску, која никада није имала такву подршку какву има данас. Наставићемо да подржавамо народ у Црној Гори кроз све институције међународне заједнице. Борићу се да сачувамо мир и стабилност“, нагласио је он.

Србија, како је истакао, подржава Дејтонски споразум, а тако поштује и интегритет БиХ, али разуме се и интегритет РС унутар БиХ. Подсетио је да постоји већ више од шест година договор између власти у Београду и лидера Срба у региону да се не износе ружне речи једни против других. „Трудимо се да се држимо јединства, сувише смо мали да бисмо смели да се понашамо неодговорно, како су се неки од мојих претходника понашали“, казао је он. Србија ће бити уз свој народ и Републику Српску, чији интегритет подржава унутар БиХ.

МАНДИЋ: СРБИ У ЦГ НЕМАЈУ ДИЛЕМЕ И СВОЈУ БОРБУ ЋЕ НАСТАВИТИ
Један од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори, Андрија Мандић, изјавио је данас да је захвалан свим људима који су, како је рекао, у овим тешким времена подржали и стали раме уз раме са српским народом у Црној Гори и епархијама, које су дио Српске православне цркве у тој држави.

Мандић је на заједничкој конференцији за новинаре након изразио захвалност и задовољство односом српског предсједника и са солидарношћу проблемима који имају Срби у Црној Гори. Мандић је нагласио да је данашњем састанку у Београду присуствовао као представник српског народа у Црној Гори који је позвао на узбуну због доношења Закона о слободи вјероисповијести.

„Ми и наша Црква позвали смо на узбуну и наш народ се одазвао. Захвалан сам свима који су у овим тешким временима за српски народ и епархије, које су дио СПЦ, стали са нама заједно раме уз раме… Срби у Црној Гори немају дилеме и своју борбу ће наставити до краја“. Додао је да се уздају у Његошеве ријечи да „свој својега никада издат неће“.

 

Извор sveosrpskoj.com, 15. фебруар 2020.

 

ЗЕМЉЕ КВИНТЕ: ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА СУ КОНАЧНЕ
Амбасаде земаља Квинте у БиХ поручиле су да је повлачење из институција неприхватљиво и да су одлуке Уставног суда коначне. Амбасаде САД, Уједињеног Краљевства, Француске, Немачке и Италије, као и делегација Европске уније издале су заједничко саопштење поводом последњих дешавања у БиХ.

“Једнострано повлачење из институција или блокирање процеса доношења одлука у њима, је неприхватљиво и контрапродуктивно без обзира са које стране долази и може само ослабити управо она побољшања и напредак који грађани желе да виде. Они су ти који осјећају стварне посљедице односа које БиХ има са другим земљама и међународном заједницом. То такође шаље негативну поруку инвеститорима, као и грађанима БиХ, који одлучују да напусте земљу”, наводи се у саопштењу.

Наглашавају да су одлуке Уставног суда БиХ, као и одлуке Уставног суда у било којој земљи, коначне и обавезујуће, и морају се имплементирати. Наводе да је могуће решавати питање састава Уставног суда “у склопу прописаних процедура и заједно са ширим реформама које је ЕУ предложила за процес приступања”.

“Разговор о таквим могућностима између политичких странака и у Парламенту, путем компромиса и дијалога, је најбољи начин да се ојача владавина права и да се земља доведе до стадијума у којем више, захваљујући постојању независног правосуђа и јасне подјеле власти, неће бити потребна међународна супервизија”, наводи се у заједничком саопштењу пет амбасада.

На крају се наводи да Квинта остаје на располагању да подржи све искрене напоре са циљем позитивног искорака. Милорад Додик се јуче сусрео са амбасадорима Квинте, а са њима су се данас састали Шефик Џаферовић и чланови канцеларије Жељка Комшића. Додик је данас поручио да је Уставни суд БиХ “лакрдија правног система”. Поновио је да ће тамо где могу да зауставе доношење одлука, то и учинити.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Раде Прелић

 

Извор Кликс/РТРС/РТС, 14. фебруар 2020.