Литију у Подгорици предводиће патријарх Иринеј и митрополит кијевски Онфурије

Према речима митрополита црногорско-приморског Амфилохија, Светосимеонска литија ће бити и наставак литија за одбрану светиња

Поред српског патријарха Иринеја, на Светосимеонској литији 29. фебруара учествоваће и митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије са четворицом епископа, преносе новине Дан. Према речима митрополита црногорско-приморског Амфилохија, Светосимеонска литија ће бити и наставак литија за одбрану светиња.

Амфилохије је у интервјуу за телевизију „Храм“ казао да је Црква и даље на распећу, али да је и сведок и носилац силе Христовог васкрсења, које сведочи читавом свету. Говорећи о Закону о слободи вероисповести Амфилохије је истакао да је потребан пропис о односу државе према цркви и верским заједницама, али не овакав какав је донет у Црној Гори.

Указао је да је власт у Црној Гори наметала свој став у вези с тим прописом и да је, и поред њихових протеста и амандмана Скупштини Црне Горе, донет закон који је у овом тренутку јединствен у Европи. „И у овим државицама које су настале распадом СФРЈ донети су ови закони. Међутим, то су нормални закони. Једино је у Црној Гори донет овакав закон. Они се позивају на Венецијанску комисију, а од ње су узели само један мали делић, а остало, суштинско, све игнорисали, као и наше примедбе“, рекао је Амфилохије. Он је нагласио да је први пут у историји Црне Горе донет пропис којим је предвиђено подржављење храмова.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Спутњик, 16. фебруар 2020.