Радио Слободна Европа: Пут до руског успеха српског глумца Милоша Биковића

Како сајт америчког државног радија види Милоша Биковића и његов успех у српској и руској филмској индустрији

Милош Биковић, рођен у Србији, последњих пет година доживљава популарност и у Русији. Његово име у последње време спомиње се готово свакодневно због великог успеха новог филма “Слуга”, који је постао најгледанија комедија у руској историји. У поменутом филму, Биковић глуми богатог и бахатог момка, који се, стицајем околности, нашао у прошлости па се мора сналазити као слуга.

Према проценама руских медија, које Радио Слободна Европа (РСЕ) није могао да потврди, глумци за улоге попут оних које добија Биковић зарађују од 200.000 рубаља (2.900 евра) на дан, ако се ради о серији, и од 300.000 рубаља (4.350 евра) у играном филму. Такође према непотврђеним проценама, највеће звезде у руској кинематографској индустрији плаћене су 400.000-500.000 рубаља по дану, што је од 5.790 до 7.240 евра. Биковић је и раније био у центру пажње медија и то не само оних који прате филмску индустрију. Редован је гост најгледанијих забавних емисија.

Некад се појављује и у политичким емисијама.

На Инстаграму има већ више од 1,3 милиона пратилаца, међу којима је много Руса.

УЛОГА НИКИТЕ МИХАЛКОВА
Како је Биковић успео да постане један од најтраженијих уметника у Русији, где се глумачка каријера често сматра тешким путем у неизвесност? О доласку у Русију за медије је говорио више пута, али без детаља. Међутим, познато је да је његова каријера кренула узлазним путем након што је добио споредну улогу у филму “Сунчаница” (2014.), који је снимио Никита Михалков, један од најпознатијих руских режисера.

Сценарио овог филма се делом темељи на дневнику Проклети дани руског писца, добитника Нобелове награде, Ивана Буњина, а акција се одвија у руском војном кампу 1920. године, на крају Грађанског рата. Довршен након избијања кримске кризе 2014. године, овај филм је на Западу био углавном игнорисан и критикован као Путинова пропаганда, док је у Русији изазвао контроверзе.

Иако је филм лоше прошао на комерцијалном плану и није повратио утрошена средства (25 милиона долара), за самог Биковића он је постао одскочна даска у свет руске филмске индустрије. И наводно уз подршку Михалкова, Биковићу је као младом талентованом глумцу била додељена награда на Московском међународном филмском фестивалу. Михалков је изјавио том приликом да је Биковић “прави пријатељ и диван православни уметник”.

У филмографији, Биковић има већ 13 руских филмова. У протеклих пет година, градио је не само успешну глумачку каријеру, већ и имиџ великог русофила, заговарајући “заједничке славенске вредности”, руско-српско братство и јединство, те антинатовске ставове.

Није тешко приметити да је попримио начин говора и неке изреке Михалкова, који је руској јавности познат, не само као глумац и режисер, већ као и промотор конзервативних вредности. Михалков, узгред, ужива статус почасног грађанина српске престонице, а у Србији се појављује не само као уметник, већ и као заговорник антиевропских и антизападних вредности и ставова. Михалкова је Биковић упознао на фестивалу Емира Кустурице, “Кустендорф”, након чега је дошло до кастинга за филм “Сунчаница”.

ФЈОДОР БОНДАРУЧУК ДРУГА БИТНА ОСОБА
Никита Михалков није једина утицајна особа руске кинематографије којег Биковић познаје. Српски глумац може себи да дозволи и да пријатељски стави руку на раме продуцента Фјодора Бондарчука, који је на положају председника Управног одбора компаније “Ленфилм”, а у исто време је и члан Врховног савета владајуће странке “Уједињена Русија”, те председничког савета за културу и уметност. Бондарчук је био један од продуцената филма “Лед” из 2018. у коме је Биковић добио главну улогу.

“Фјодор Бондарчук је један од оних који усмеравају руску кинематографију према будућности, један од носилаца напретка. Штета је што се Бондарчук не може клонирати. Да их има неколико, свима би било од користи”, сматра Биковић.

Ово познанство је свакако било од користи младом глумцу из Београда. Бондарчук и Михалков су, између осталог, веома активни у друштвеном и политичком животу, а за време председничких избора 2018. године, били су представници Владимира Путина, што се сматра знаком посебног поверења од стране руске власти.

Филмска критичарка Екатерина Барабаш наводи за РСЕ да је Михалков веома пажљив према глумцима и то не само током снимања филмова. Ако неког глумца сматра “својим”, он ће му и даље пружати подршку. “Биковић је згодан, висок и снажан. Од њега покушавају да направе нови секс симбол, јер филмска индустрија не може без тога, поготово у Русији. Управо је Михалков увео Биковића у ‘најужи круг’ и, захваљујући њему, Милош је почео да добија значајне улоге”, сматра Екатерина Барабаш.

“Михалков зна да гледа неколико потеза унапред, а подршка младих глумаца од велике је важности за њега. Поред тога, Биковић је странац и, што је важно, из пријатељске православне Србије. Никита Сергејевич, који посебан нагласак ставља на православље, аутократију и националност, увек је тражио савезнике изван Русије. Раније је пронашао, на пример, Кустурицу. Али, Кустурица је ‘паст перфект’, потребна су нова лица. Дакле, Биковић је одлична опција”, каже Екатерина Барабаш.

ПУТИНОВО ОДЛИКОВАЊЕ
Биковића је лично одликовао Медаљом Пушкина председник Владимир Путин, 4. новембра 2018. године, на Дан националног јединства. Ово признање се додељује за заслуге у области културе и зближавање култура и нација. Значајнију руску награду међу српским уметницима има само Кустурица, коме је Путин, 2016. године, доделио “Орден пријатељства” због “посебних заслуга у јачању мира и међусобног разумевања”. Носиоци ове, у Русији престижне награде, су још и министри у Влади Србије Ивица Дачић и Ненад Поповић као и бивши председник Србије Томислав Николић.

Поред Биковића, награде у Кремљу је 4. новембра 2018. добио велики број странаца, али говор српског глумца био је свакако изражено политизован. “Дан националног јединства није само празник руског народа и свих народа који чине Руску Федерацију. Ово је празник за све нас који, заједно са вама, гледамо у истом правцу. Велика је радост за Русе и Србе да ми, оба народа, имамо две домовине. И тако је било вековима”, рекао је Биковић. Како је српски глумац тврдио у свом наступу, “руски свет није само свет Руса и православаца, ово је свет који рађа духовно свесну особу, особу са језгром, са савешћу, са традиционалним системом вредности”.

‘БАЛКАНСКА МЕЂА’
Убрзо након тога уследио је нови филм, “Балканска међа”, који је постао најскупљи антинатовски пројекат руско-српске копродукције. Биковић је, у међувремену, изгубио могућност уласка у Украјину. “Балканска међа” је делимично снимљена на Криму, па су Биковић и други који су радили на филму, добили забрану уласка од стране украјинских власти, “због учешћа у пропагандним активностима и покушајима легализације анексије Крима”. Своју лојалност руским властима Биковић потврђује и ван Кремља. У једној телевизијској емисији пред Нову годину узвратио је водитељу “зар није председник Русије и Србије иста особа”?

Љубав према Русији и “исправни” ставови отварају за популарне стране глумце додатне могућности, укључујући и политичке. “Свака диктатура настоји да придобије уметнике, наговештавајући могућност креативног раста. Већина људи је наивна и верује својим омиљеним глумцима, стога је глумац увек идеалан ‘плен’ за власт. Најбоље је ако је глумац светски познат, као што су Депардије или Сигал. Биковић још није стекао такву славу, али на томе увек може да ради”, сматра филмска критичарка Екатерина Барабаш.

У последњих неколико година Кремљ је покушавао да искористи у пропагандне сврхе француског глумца Жерара Депардијеа. Он је добио руско држављанство, али се није дуго задржао у Русији. Међутим, амерички глумац Стевен Сигал, који такође има руско држављанство, био је именован за специјалног представника руског Министарства иностраних послова за хуманитарне односе Русије и Сједињених Држава. Недавно је основао и прокремаљску политичку странку заједно са писцем Захаром Прилепином, који је ратовао на Донбасу и хвалио се у медијима због великог броја убијених, који је у бх. ентитету Република Српска (РС) одликован за допринос јачању пријатељских односа Руске Федерације и РС.

 

Аутор Јулија Петровскаја

 

Насловна фотографија: Промо

 

Извор Радио Слободна Европа, 17. фебруар 2020.