Сервер: Курти неће мењати приступ према Србији

„Не очекујем неке значајније помаке у односима двеју страна до окончања априлских парламентарних избора у Србији”

Професор вашингтонског универзитета Џонс Хопкинс, Данијел Сервер сматра да нови председник косовске владе Аљбин Курти неће мењати приступ Косова према Србији, преноси данас Глас Америке, наводећи да је амерички стручњак за Балкан поводом годишњице проглашења независности Косова оценио и да „нема много земаља које су постигле више током дванаест година постојања”.

„Курти је јасно предочио да ће тражити да односи са Србијом буду засновани на реципроцитету. Нисам сигуран да је Београд спреман на то, иако мислим да Курти то с правом тражи. Не очекујем неке значајније помаке у односима двеју страна до окончања априлских парламентарних избора у Србији”, сматра Сервер, преноси Бета. На питање да ли је ово година у којој ће Косово постати чланица Уједињених нација, Интерпола и Унеска, Сервер је рекао да је то „прилично неизвесно, имајући у виду противљење Србије и Русије”.

„Питање чланства у Интерполу и Унеско може бити решено за један сат” уколико се Србија сагласи. Мислим да би то требало и да учини. Када је реч о Уједињеним нацијама то је много теже питање јер ће, потпуно независно од Београда, Москва ће то скупо покушати да наплати од Вашингтона. Што Вашингтон неће желети да учини”, сматра је Сервер. Поводом годишњице проглашења независности Косова, Сервер је рекао да нема много земаља које су постигле више током дванаест година постојања. Указујући да се ни за једну државу не може рећи да је у потпуности стабилна, Сервер напомиње да је на Косову недавно формирана нова демократска власт.

„Медији на Косову су углавном слободни. Уставни суд непрекидно демонстрира самосталност у односу на остале гране власти. Цивилни сектор је развијен, као уосталом, и опозиција. Забележен је раст у економској сфери имајући у виду слабији напредак на подручју Европске уније”, сматра амерички стручњак за Балкан. Данијел Сервер детектује корупцију као један од највећих проблема савременог Косова, с којим се, како каже, муче и остале државе Западног Балкана.

„Нетранспарентне државне набавке и непотизам делују као највећи проблеми косовског друштва. Очекујем да се нове косовске власти тим проблемима посвете на најбољи начин како би елиминисале привилегије које су увели њихови претходници док су били на државним функцијама”, рекао је Сервер.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Политика, 17. фебруар 2020.