Шојгу стигао у Београд, приређен свечани дочек

Шојгу је на позив Вулина дошао у Србију, у прву званичну посету некој земљи откако је у јануару поново изабран за министра одбране

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу допутовао је данас у Београд, где му је српски министар одбране Александар Вулин приредио свечани дочек. Свечани дочек Шојгуу приређен је испред Палате Србије, уз интонирање химне Србије и Русије и смотру почасне гарде, преноси Бета. Шојгу је на позив Вулина дошао у Србију, у прву званичну посету некој земљи откако је у јануару поново изабран за министра одбране.

Министарство одбране Србије саопштило је да су авион у којем је био Шојгу по уласку у вазудушни простор Србије дочекала три ловца МиГ 29 Војске Србије, који су га пратили до слетања. Дочеку Шојгуа на аеродрому „Никола Тесла” присуствовали су амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и представници Министарства одбране Србије, наводи се у саопштењу.

После свечаног дочека, Вулин и Шојгу су почели разговор у четири ока, а планиран је и њихов састанак са делегацијама министарстава одбране Србије и Русије. Министарство је навело да је њихов данашњи сусрет девети од именовања Вулина за министра одбране. Они ће потом отићи до Дома Гарде у Топчидеру, где ће руском министру бити уручен почасни докторат Универзитета одбране. Шојгу ће затим са Вулином положити венце на спомен обележје Ослободиоцима Београда и на споменик Црвеноармејцу, а потом и капсулу у спомен-плочу „Вечне ватре”, у спомен борцима Другог светског рата.

Они ће данас посетити и изложбу „Одбрана 78” у Музеју Града Београда. Председник Србије Александар Вучић биће домаћин Шојгуу на радном ручку током поподнева.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Политика, 17. фебруар 2020.