Dačić: Dodikove reči nisu prazna priča, već jasna poruka

„Nije to prazna priča nego je jasna poruka: Ako nastavite sa takvom politikom ugrožavanja ravnopravnosti srpskog naroda, imaćete probleme“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je u Bosni i Hercegovini (BiH) na delu tiha revizija Dejtonskog sporazuma kojom se želi ukidanje ravnopravnosti. U intervjuu za televiziju Prva, Dačić je izjavu srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika “Doviđenja BiH, dobro došao RS-egzit” nazvao “političkom borbom”.

“Nije to prazna priča nego je jasna poruka: ‘Ako nastavite sa takvom politikom ugrožavanja ravnopravnosti srpskog naroda, imaćete probleme”, rekao je on. On je naveo da Srbija neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske i da je tako nešto nemoguće.

“Stranka demokratske akcije (SDA) formirana je na politici Alije Izetbegovića, koju je on definisao pre više od 40 godina, i u kojoj se kaže da se Islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu. Sada imaju većinu… To sve nekome može da bude banalno, ali nemojte posle, kada ti sruše neki trgovinski centar, da ispadne da smo bili u pravu. Bin Laden je imao bosanski pasoš”, rekao je on.

Govoreći o ulozi Ustavnog suda u BiH po Dejtonskom sporazumu, Dačić je rekao da je Bosna napravljena po američkom modelu u kojem su zajedničke funkcije samo ono što se dogovore entiteti, a pitanja zemljišta i šuma to nisu. “I sada imamo situaciju u kojoj sudija iz Severne Makedonije glasa da li će Republika Srpska ili Hrvati u Bosni da budu ravnopravni. A oni imaju Ohridski sporazum kojem oni Albancima garantuju sva prava iako ih ima manje nego Srba u BiH”, rekao je Dačić.

VULIN: PLAN DA SE RS PRETVORI U PRAZNU LjUŠTURU
Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je očigledno da postoji plan da se kršenjem Dejtonskog sporazuma razvlasti Republika Srpska i da se ona pretvori u praznu ljušturu. “Svako smanjivanje, umanjivanje, pražnjenje kapaciteta Republike Srpske je ozbiljna opasnost za fizički opstanak srpskog naroda. Ne politički, već fizički opstanak”, Vulin za televiziju Pink.

Prema njegovoj oceni, prvo je doneta odluka da Republika Srpska nema pravo na svoj datum i na svoj praznik. “Sada ste doneli drugu odluku po kojoj kažete ‘poljoprivredno zemljište pripada BiH’. Sledeća odluka koja se priprema je da sve šume i sve vode pripadaja BiH. U Republici Srpskoj nema rudnika zlata, ali ima hidroenergetskog potencijala, ima Drina i ima šuma. To su stvari koje su prednost Republike Srpske. Sad ćete i to da im uzmete? Pa kako mislite da Republika Srpska ćuti i posmatra sve to”, rekao je Vulin. On je podsetio da je Stranka demokratske akcije na svom kongresu pre nekoliko meseci usvojila platformu u kojoj se kao strateški cilj navodi ukidanje Republike Srpske.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Beta/N1, 18. februar 2020.