Албанија најављује укидање границе са Косовом и лобирање за признање независности

Цакај је занемарујући чињеницу да је реч о државној граници између Србије и Албаније, изјавио да су „спремни да започну радове на уклањању границе”

Вршилац дужности министра спољних и европских послова Албаније Гент Цакај, изјавио је у разговору са председником привремених приштински институција, Хашимом Тачијем, да је Тирана спремна да, како је казао, „уклони границу са Косовом”, за коју је рекао да је ионако симболична.

Цакај је занемарујући чињеницу да је реч о државној граници између Србије и Албаније, изјавио да су „спремни да започну радове на уклањању границе”. „То би требало да буде више техничко него политичко питање”, рекао је Цакај, јавља КТВ а преноси Танјуг.

Укидање ове границе је више пута најављивано. Тако је Хашим Тачи прошле године у Албанији изјавио да су Албанци неправедно подељени, да сада треба да се својом вољом уједине и да је дошло време да се ради паметно на уклањању граничних прелаза између Косова и Албаније који су неправедно наметнути.

Он је тада рекао да ће у блиској будућности Косово и Албанија живети заједно, без граница. „Будите сигурни да је далеко лакше остваривање сна о једној територији без граница између Косова и Албаније, него што је био изазов одласка Србије са Косова. То ће се догодити”, изјавио је Тачи.

 

Извор Политика, 19. фебруар 2020.

 

АЛБАНИЈА ЗВАНИЧНО ПОКРЕЋЕ КАМПАЊУ ЗА ПРИЗНАЊЕ КИМ
Вршилац дужности министра спољних и европских послова Албаније, Гент Цакај изјавио је да је предложио Приштини да заједничким финасијским средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе, преноси „Газета експрес“. Цакај је рекао да је косовском министру спољних послова Глауку Коњуфци предложио да потпишу споразум и предузму заједничко лобирање за признавање тзв. косовске државе.

Како каже, предложио је да на предстојећој седници приштинске и Владе Албаније у Скадру буду потписана два споразума: о подели трошкова у кампањи лобирања и други, који би се тицао преноса искуства у процесу европских интеграција. Цакај је, иначе, пореклом с Косова, који у влади албанског премијера Еди Раме врши дужност министра спољних и европских послова.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи тим поводом каже да је Цакај том идејом унео нову наду и динамику у тренутку „консолидације земље“. Тачи је рекао и да му је Цакај поверио да је „Косово једна од његових дужности и обавеза од првог дана рада у министарству спољних послова Албаније“, пренео је Танјуг. Након разговора, Тачи је захвалио Цакају, који му је рекао да где год да представља Албанију, и то чини и за тзв. Косово. Цакај је данас први пут у посети Приштини, а Експрес наводи да је управо он заслужан за формирање коалиције албанских странака из три општина југа централне Србије на предстојећим парламентарним изборима.

 

Насловна фотографија: albanianews.it

 

Извор Спутњик, 19. фебруар 2020.