Albanija najavljuje ukidanje granice sa Kosovom i lobiranje za priznanje nezavisnosti

Cakaj je zanemarujući činjenicu da je reč o državnoj granici između Srbije i Albanije, izjavio da su „spremni da započnu radove na uklanjanju granice”

Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije Gent Cakaj, izjavio je u razgovoru sa predsednikom privremenih prištinski institucija, Hašimom Tačijem, da je Tirana spremna da, kako je kazao, „ukloni granicu sa Kosovom”, za koju je rekao da je ionako simbolična.

Cakaj je zanemarujući činjenicu da je reč o državnoj granici između Srbije i Albanije, izjavio da su „spremni da započnu radove na uklanjanju granice”. „To bi trebalo da bude više tehničko nego političko pitanje”, rekao je Cakaj, javlja KTV a prenosi Tanjug.

Ukidanje ove granice je više puta najavljivano. Tako je Hašim Tači prošle godine u Albaniji izjavio da su Albanci nepravedno podeljeni, da sada treba da se svojom voljom ujedine i da je došlo vreme da se radi pametno na uklanjanju graničnih prelaza između Kosova i Albanije koji su nepravedno nametnuti.

On je tada rekao da će u bliskoj budućnosti Kosovo i Albanija živeti zajedno, bez granica. „Budite sigurni da je daleko lakše ostvarivanje sna o jednoj teritoriji bez granica između Kosova i Albanije, nego što je bio izazov odlaska Srbije sa Kosova. To će se dogoditi”, izjavio je Tači.

 

Izvor Politika, 19. februar 2020.

 

ALBANIJA ZVANIČNO POKREĆE KAMPANjU ZA PRIZNANjE KIM
Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije, Gent Cakaj izjavio je da je predložio Prištini da zajedničkim finasijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države, prenosi „Gazeta ekspres“. Cakaj je rekao da je kosovskom ministru spoljnih poslova Glauku Konjufci predložio da potpišu sporazum i preduzmu zajedničko lobiranje za priznavanje tzv. kosovske države.

Kako kaže, predložio je da na predstojećoj sednici prištinske i Vlade Albanije u Skadru budu potpisana dva sporazuma: o podeli troškova u kampanji lobiranja i drugi, koji bi se ticao prenosa iskustva u procesu evropskih integracija. Cakaj je, inače, poreklom s Kosova, koji u vladi albanskog premijera Edi Rame vrši dužnost ministra spoljnih i evropskih poslova.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači tim povodom kaže da je Cakaj tom idejom uneo novu nadu i dinamiku u trenutku „konsolidacije zemlje“. Tači je rekao i da mu je Cakaj poverio da je „Kosovo jedna od njegovih dužnosti i obaveza od prvog dana rada u ministarstvu spoljnih poslova Albanije“, preneo je Tanjug. Nakon razgovora, Tači je zahvalio Cakaju, koji mu je rekao da gde god da predstavlja Albaniju, i to čini i za tzv. Kosovo. Cakaj je danas prvi put u poseti Prištini, a Ekspres navodi da je upravo on zaslužan za formiranje koalicije albanskih stranaka iz tri opština juga centralne Srbije na predstojećim parlamentarnim izborima.

 

Naslovna fotografija: albanianews.it

 

Izvor Sputnjik, 19. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u