Макрон: Смањити исламистички утицај у Француској

Указао је на то да се у Француску сваке године упућује 300 имама и најавио да ће они који стигну ове године бити последњи који су дошли у толиком броју

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће прекинути праксу других земаља да шаљу имаме и учитеље у Француску, како би спречио ризик од оног што је назвао “сепаратизмом”. Емануел Макрон је, у тренутку када до локалних избора остаје мање од месец дана, изјавио да је завршетак исламског конзуларног система изузетно важан како би се зауставио страни утицај и обезбедило поштовање закона. “Нећу дозволити ниједној земљи да нас храни сепаратизмом”, поручио је Макрон на конференцији за новинаре у граду Милуз на истоку земље, преноси Ројтерс.

Указао је на то да се у Француску сваке године упућује 300 имама и најавио да ће они који стигну ове године бити последњи који су дошли у толиком броју. Француска има споразуме са девет земаља, укључујући Алжир, Мароко, Тунис и Турску да њихове владе шаљу и плаћају наставнике да предају језике студентима пореклом из ових земаља али таква пракса ће бити прекинута, каже француски председник.

Влада је затражила од институције која представља ислам у Француској да пронађе могућност да се имами обучавају на француској територији, да обезбеди да говоре француски и да не шире исламистичке идеје. “Не можете имати турски закон на француском тлу. То не може бити”, додаје. Макрон је често био на удару критика крајње деснице јер се до сада није бавио питањима муслиманске заједнице у Француској, која је највећа у Европи, већ се фокусирао на економска питања. Француска је протеклих година више пута била на мети терористичких напада.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Philippe Wojazer

 

Извор Ројтерс/РТС, 19. фебруар 2020.