Пропали преговори Русије и Турске о Сирији, Ердоган најавио војну операцију

Кремљ је одговорио да би турска војна операција против снага сиријске владе у Идлибу била „најгори могући сценарио“

Током преговора у Москви, Русија и Турска нису постигле споразум у циљу смањења напетости у сиријској покрајини Идлиб, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Сергеј Лавров је на конференцији за новинаре рекао да су се снаге сиријске владе, које спроводе офанзиву у Идлибу, придржавале претходних споразума о Идлибу, али да су реаговале на провокације, преноси Ројтерс.

Упозорио је да се настављају војни напади на сиријске и руске снаге у Идлибу. Лавров је додао да Москва подржава акције сиријске војске, која одговара на “неприхватљиве провокације у Идлибу”. Нагласио је да Русија није имала никакве захтеве током билатералних преговора са Турском, који су одржани 17. и 18. фебруара у Москви у вези са регулисањем ситуације у Идлибу.

“Што се тиче исхода преговора између Русије и Турске у Москви јуче и прекјуче, нисмо дошли до закључка о томе како се придржавати договора Путина и Ердогана о Идлибу. Нисмо имали никакве захтеве. Мислимо да морамо да применимо споразуме које су постигли наши лидери”, рекао је Лавров говорећи о исходима разговора са колегом из Јордана Ајманом Сафадијем.

ЕРДОГАН: ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА ПИТАЊЕ ВРЕМЕНА
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је претходно рекао да су разговори с Русијом о сиријском Идлибу далеко од испуњавања захтева Турске и упозорио да је војна операција само питање времена. Кремљ је одговорио да би турска војна операција против снага сиријске владе у Идлибу била “најгори могући сценарио”.

 

Извор Танјуг/РТС, 19. фебруар 2020.

 

СТИГАО ОДГОВОР РУСИЈЕ
Турска војна операција против снага сиријске владе у Идлибу била би најгори могући сценарио, саопштио је данас Кремљ. Москва се снажно противи таквој операцији, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, додајући да Русија и Анкара остају у контакту да би покушале да спрече даљу ескалацију тензија у Идлибу, пренео је Ројтерс.

Претходно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да су разговори са Русијом о сиријском Идлибу далеко од испуњавања захтева Турске и упозорио да је војна операција само питање времена. У обраћању посланицима његове владајуће Партије правде и развоја, Ердоган је истакао да је Турска одлучна да Идлиб, на северозападу Сирије, постане безбедна зона “без обзира на цену”, чак и док се разговори настављају са Русијом, која подржава снаге сиријског председника Башара ел Асада.

Портпарол турског председника Ибрахим Калин најавио је јуче да ће Турска распоредити још трупа у сиријској провинцији Идлиб и да ће се осветити за напад владиних снага, док Анкара наставља разговоре са Москвом о ситуацији у Сирији. Он је рекао да ће Турска наставити да шаље трупе у Идлиб како би обезбедила сигурност цивилима и целом региону.

НАСТАВЉАЈУ СЕ ВОЈНИ НАПАДИ НА СИРИЈСКЕ И РУСКЕ СНАГЕ
Током преговора у Москви, Русија и Турска нису постигле споразум у циљу смањења напетости у вези са сиријском покрајином Идлиб, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Лавров је на конференцији за новинаре рекао да су се снаге сиријске владе, које спроводе офанзиву у Идлибу, придржавале претходних споразума о Идлибу, али да су реаговале на провокације, преноси Ројтерс. Он је упозорио да се настављају војни напади на сиријске и руске снаге у Идлибу.

Лавров је додао да Москва подржава акције сиријске војске, која одговарају на “неприхватљиве провокације у Идлибу”, додаје ТАС. Лавров је рекао да Русија није имала никакве захтеве током билатералних преговора са Турском, који су одржани 17. и 18. фебруара у Москви у вези са регулисањем ситуације у Идлибу.

“Што се тиче исхода преговора између Русије и Турске у Москви јуче и прекјуче, нисмо дошли до закључка о томе како се придржавати договора (руског председника Владимира) Путина и (турског председника Реџепа Тајипа) Ердогана о Идлибу. Нисмо имали никакве захтеве. Мислимо да морамо да применимо споразуме које су постигли наши лидери”, рекао је Лавров говорећи о исходима разговора са колегом из Јордана Ајманом Сафадијем.

 

Насловна фотографија: AFP via Getty

 

Извор Танјуг/Б92, 19. фебруар 2020.