Додик: Амерички амбасадор ми је претио

„Имао сам добар разговор са амбасадором САД. Све што је он мени рекао ја сам узвратио. Било је неких ствари и то доживљавам као претњу”

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да му је жао што се, како је навео, његов конструктиван састанак са америчким амбасадором у БиХ Ериком Нелсоном претворио у претњу. Он је нагласио да администрација САД „неће моћи да заустави одбрану интереса Републике Српске”.

„Имао сам добар разговор вечерас са амбасадором САД. Све што је он мени рекао ја сам узвратио. Било је неких ствари и то доживљавам као претњу и не могу да верујем да се упуштају у тако нешто. БиХ припада нама, а не њему, да он прети у њеној одбрани”, казао је Додик новинарима у Сарајеву, преноси Бета.

Он је оценио да се амбасадор Нелсон „преварио ако мисли да може да прети”. „Као што и они кажу да имају црвене линије, Република Српска и ми имамо своје. Рекао сам му да је наша политика скромна, али поносита и да нећемо одустати од основних принципа без обзира колико САД биле велике и они на овај начин исказивали претњу. Жао ми је што је то учинио”, казао је Додик.

Српски члан Председништва је подсетио да су га САД већ ставиле на „црну листу”, додавши да неће моћи да га зауставе у, како је навео, одбрани интереса РС, без обзира на, како је рекао, њихову заљубљеност у БиХ. „Имали смо конструктивни састанак и мислио сам да ћемо тако и наставити. Али сада када је изречена претња, то је већ нека друга прича”, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву Управног одбора Савета за провођење мира (ПИЦ), који није подржала Русија, он је оценио да то представља типично мешање у унутрашње ствари БиХ. „Шта њих брига за политичке процесе, шта имају с тим и ко им је дао мандат да то чине? Они су сами приграбили мандат и уљези су у овој земљи”, казао је Додик.

Он сматра да се ПИЦ покушава наметнути као неки фактор, иако су ван система и немају никакве везе са политичким системом БиХ, Дејтонским споразумом. „У Дејтонском споразуму их нигде нема, тако да нисам читао њихову изјаву нити ме занима”, казао је Додик. Управни одбор ПИЦ-а данас је истакао своју безрезервну подршку раду Уставног суда БиХ и свих његових судија, успротивио се блокади рада институција БиХ и упозорио да ентитети немају право на отцепљење.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Политика, 19. фебруар 2020.