Сахране у Сребреници опет узбуркале јавност

У Поточарима ће ове године бити покопано 82 неидентификоване особе за које се сумња да су српске националности. Организације несталих и погинулих Срба негодују

Српске породице које још трагају за остацима сродника несталих у рату (око 1.650 бораца и цивила) узнемирила је најава бошњачког члана колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амора Машовића да ће „11. јула ове године у Поточарима у Сребреници бити сахрањена и 82 неидентификована лица”. Из организација породица несталих и погинулих Срба траже да се то спречи јер постоји, како наводе, оправдана сумња да је реч о српским жртвама.

Машовић каже да су неки од остатака ове 82 жртве ексхумирани још пре 19 година. Он додаје како је „могућа њихова идентификација у будућности уколико узнапредује наука и поступак реексхумације њихових ближих сродника”. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић сматра да је нехумано у Поточарима сахрањивати остатке људи за које се не зна које су вере и националности.

„Не знам шта би се догодило да ми, по српским обичајима, сахранимо 635 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака који се налазе у спомен-костурницама у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву.”, рекао је Којић за Политику, додавши да је „једини циљ Бошњака да досегну цифру од 8.372 жртве”.

Милан Мандић, председник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије, за Политику каже да за њега није изненађење то што ће у Поточарима бити покопане неидентификоване особе за које се сумња да су српске националности, јер такав случај, напомиње он, већ имамо на гробљу у Високом.

„Од члана Међународне комисије за нестала лица својевремено сам добио информацију да се у 160 гробова са бошњачким обележјима налазе некомплетни посмртни остаци 365 Срба који су идентификовани. Тражио сам од Суда и Тужилаштва БиХ да се из десет гробова с тог места ексхумирају посмртни остаци и да се у некој од лабораторија ван БиХ изврши идентификација, али то није одобрено. Ти остаци припадају Србима који су на височко гробље пребачени из мртвачнице на Кошеву и са сарајевског медицинског факултета”, тврди Мандић.

 

Аутор Д. Станишић

 

Насловна фотографија: wsj.com

 

Извор Политика, 19. фебруар 2020.