Дачић: Ако Албанија крене у лобирање за признавање независности Косова…

Он наглашава да, ако предлог Тиране почне да се реализује, тек тада нико неће моћи Србији да здраворазумски образложи зашто треба да стане са кампањом за повлачење признања

Међународна заједница требало би да притисне Приштину да престане с кампањом признавања тзв. Косова, исти као што се врши притисак на Србију, каже Дачић. Србија је на удару међународне заједнице због, како је више пута истакнуто, агресивне кампање против признавања признања независности тзв. Косова која је резултирала повлачењем признања.

Косовски медији претходно су пренели да је вршилац дужности министра спољних послова Албаније Гент Цакај изјавио да је предложио Приштини да заједничким финансијским средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе. “Очекујем да велике западне земље, исте оне које врше притисак на нас да одустанемо од кампање за повлачење признања Косова, изврше исти такав притисак на Приштину и Тирану да се окану ове идеје. Само такав потез био би принципијелан и одговоран, али не надам се много да ће се остварити”, рекао је министар спољних пословаq Србије Ивица Дачић за Блиц.

Он наглашава да, ако предлог Тиране почне да се реализује, тек тада нико неће моћи Србији да здраворазумски образложи зашто треба да стане са државним пројектом позивања чланица УН да преиспитају своју ранију одлуку о признању Косова.

Министар је такође поставио питање финансија, односно какве трошкове треба да деле Тирана и Приштина. “Једино ако мисле да подмићују стране државнике да им изађу у сусрет и натерају своје владе да признају косовску независност. Не би ме изненадило да о томе размишљају или да су се тиме бавили у прошлости, али ме ипак изненађује да о томе јавно говоре”, закључује српски шеф дипломатије.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Танјуг/Б92, 21. фебруар 2020.