Гренел је само привремено решење, Трамп ће именовати другог шефа обавештајних служби

Гренел би на челу обавештајних служби САД могао да се задржи само око три недеље, осим ако Бела кућа брзински не именује неког кандидата ког би потом требало да потврди Сенат

Нови вршилац дужности директора америчких обавештајних служби Ричард Гренел могао би на тој функцији да проведе само неколико недеља док председник САД Доналд Трамп не именује некога ко ће трајно преузети посао, пише Њујорк тајмс. Према федералном закону, Гренел би на челу обавештајних служби САД могао да се задржи само око три недеље, осим ако Бела кућа брзински не именује неког кандидата ког би потом требало да потврди Сенат, напомиње лист. И АП напомиње да, према закону, амерички председник може да именује вршиоца дужности на ограничен период.

Време истиче 11. марта, уколико Трамп не буде пре тога именовао новог сталног директора, а у том случају, како објашњава професор права са Универзитета у Тексасу, Стивен Владек, Гренел би још могао да се задржи на позицији. Федерални закон, наиме, даје председнику флексибилност да привремено именује и одабере било кога за ту функцију, док његов службени кандидат чека потврду Сената, што може потрајати месецима. Трамп је синоћ изјавио да размишља да за директора америчких обавештајних служби именује Дага Колинса, републиканца из Џорџије и посланика Представничког дома, наводи „Њујорк тајмс”.

Гренел, који је амерички амбасадор у Немачкој и специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, на Твитеру је објавио да ће Трамп ускоро објавити име кандидата и потврдио да то неће бити он. Њујорк тајмс констатује да је ово последњи у низу компликованих маневара Беле куће да постави људе које председник фаворизује на одређене позиције. За Гренела лист пише да је лојалан Трампу и да има мало искуства у обавештајним пословима, као и да би највероватније наишао на отпор у Сенату ако би био предложен за сталног директора обавештајних служби.

Није јасно кога ће Трамп номиновати, наводи лист и додаје да би председник САД могао да изабере неког ко има мале шансе да прође Сенат како би Гренела задржао на тој позицији што дуже може. Према наводима Њујорк тајмса само је мали број људи знао да ће Трамп да именује Гренела за вршиоца дужности директора америчких обавештајних служби и да је та одлука држана као тајна унутар Беле куће. Раније је Си-Ен-Ен јавио да ће Гренел на новој функцији бити око 90 дана и да је прихватио посао знајући за то, преноси Танјуг. Гренел ће за то време бити надлежан за 17 обавештајних агенција САД, међу којима су ЦИА, ФБИ, Војно обавештајна агенција, НСА…

Вест о избору Гренела коју је први пренео Њујорк тајмс долази уочи истека рока 11. марта да именује новог директора обавештајних служби или новог вршиоца директора јер по федералном закону Мегвајер не може да остане на тој функцији после тог датума. У међувремену је разјашњено да ће Гренеле, без обзира на ново именовање, наставити истовремено да обавља и функцију специјалног изасланика председника за преговоре Београда и Приштине.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Политика, 21. фебруар 2020.