Nemački mediji o odluci Srbije da ne šalje negovatelje u Nemačku

„To je za nas šteta, ali naravno da odluku poštujemo“, izjavila je portparolka Savezne agencije za rad

Nemački mediji prenose informaciju da je Srbija prva zemlja koja je odlučila da više ne šalje negovatelje na rad u Nemačku. Zato je ponovo je postala aktuelna i jedna izjava predsednika Srbije iz novembra prošle godine. „Čitam danas o razgovorima sa njim koje nikada nisam tako vodio. Ne sa njim i ne u toj formi.“ Tim rečima nemački ministar zdravlja Jens Špan (CDU) reagovao je u četvrtak 20. februara na izjavu Aleksandra Vučića s kraja prošle godine.

Naime, gostujući u novembru 2019. na jednoj televiziji u Beogradu, predsednik Srbije je između ostalog rekao: „Špan, vrlo sposoban ministar zdravlja, kaže: ’E, dolazim ja u Srbiju da vam pokupim medicinske sestre’. E nećeš majci da dolaziš ovde! Rekao sam mu u lice: ’Nemoj da dolaziš bre’.“ Nemačko Ministarstvo zdravlja kratko je navelo da Špan nikada nije aktivno radio na dovođenju kvalifikovanih negovatelja iz Srbije.

„TO JE ZA NAS ŠTETA, ALI ODLUKU POŠTUJEMO“
Vučićeva izjava sada je ponovo aktuelna s obzirom na najavu Srbije da prekida nemačko-srpski sporazum o dovođenju kvalifikovanih negovatelja. Ta vrsta saradnje s Nemačkom iznenadno je prekinuta, piše Frankfurter algemajne cajtung. Nemački list podseća da se radi o tzv. Tripl-Win projektu Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Savezne agencije za rad (BA), koji obuhvata i dogovore sa Bosnom i Hercegovinom, Tunisom i Filipinima.

Učesnici tog projekta su uzdržani kada je reč o prestanku važenja dogovora sa Srbijom. „To je za nas šteta, ali naravno da odluku poštujemo“, izjavila je portparolka Savezne agencije za rad. Sličnu formulaciju imalo je i Nemačko društvo za međunarodnu saradnju.

NEMAČKA MORA DA DELUJE PAŽLjIVO
Frankfurtski list podseća da su Nemačkoj i dalje hitno potrebni kvalifikovani negovatelji i da nemačka vlada nastoji da taj problem reši dovođenjem ljudi iz inostranstva.

„Ali ti napori su sada zadobili težak udarac: Srbija je najavila da će prekinuti saradnju koja traje već mnogo godina. Kroz tu saradnju u Nemačku je do sada došlo 787 kvalifikovanih negovatelja. To možda deluje malo, ali s obzirom na mučan proces dobijanja vize i priznavanja kvalifikacije, kao i na jezičke prepreke, to je velika stvar.“

Ostaje da se vidi da li će i neke druge zemlje slediti primer Srbije, piše Frankfurter algemajne cajtung. I zaključuje: „Taj slučaj (Srbije) pokazuje da pronalaženje kvalifikovanih negovatelja u inostranstvu nije nešto što se podrazumeva. Nemačka mora da deluje pažljivo da bi to uspelo. A i niko nije verovao da će dovođenje kvalifikovanih negovatelja iz inostranstva biti dovoljno da se u Nemačkoj zakrpe sve rupe.“

 

Naslovna fotografija: DPA

 

Izvor Dojče vele/N1, 21. februar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u