Владимир Пиштало добитник Награде Меша Селимовић

Књига „Значење џокера“ добила је највише гласова – 19 – чланова Великог жирија у коме је ове године било 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара

Престижну награду “Меша Селимовић”, коју 32. пут додељују Вечерње новости, добио је Владимир Пиштало за књигу есеја Значење џокера, у издању “Агоре”. Ово дело добило је највише гласова – 19 – чланова Великог жирија у коме је ове године било 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара. Ово је на данашњој конференцији за штампу у Вуковој задужбини саопштио новинар Драган Богутовић, који је са Огњеном Лакићевићем (1937-2005) оснивач овог признања.

Изјашњавање Великог жирија, почело је на страницама Вечерњих новости 7. фебруара, а завршено је данас. Још једном се показало да је начин жирирања за “Мешу” не само јединствен, и по броју учесника највећи код нас и у региону, већ и да представља својевртан и максимално демократски културни ритуал у коме је могућност “штимовања” резултата сведена на минимум. Објективности свакако доприносе јасне и дугогодишње пропозиције по којима се сагласност чланова жирија добијају у децембру, њихова имена се обнародују 4. јануара, а објављивање гласова почиње 7. фебруара. Тек пошто у назначеном року, до 4. фебруара, стигну сви избори, гласови излазе пред најширу јавност.

Сваки критичар може да издвоји пет наслова из прошлогодишње продукције, уз кратко образложење, с тим што исти писац не може да добије награду два пута. Чланови Великог жирија припадају веома различитим генерацијама – разлика између најмлађег и најстаријег је 56 година – и што је посебно важно, заговорници су различитих књижевних поетика и долазе из различитих средина и градова. Неколико критичара је овога пута подвукло да су прошлогодишњу продукцију снажно обележила дела из теорије књижевности, али писана на врло пријемчив начин доступан широкој читалачкој публици. То се показало и у коначном исходу: од првих седам књига три припадају есејистици и студијама.

После књиге Значење џокера највише гласова – по 11 – добили су песничка збирка Занатски дом Ђорђа Сладоја и студија Идентитет српске књижевности Ненада Николића. На трећем месту ове ранг листе је Роман о пијанствима Игора Маројевића –10 гласова, на четвртом – са по девет гласова – су песничке књиге Косовске елегије Крстивоја Илића и 22 Николе Живановића, као и студија О историји, сећањима и самоћи Александра Јовановића. На петој позицији – са осам гласова – је роман Пилот трамваја Јовице Аћина. Награда која се састоји од скулптуре са ликом великог писца, Повеље и новчаног износа биће уручена на посебној свечаности следећег месеца.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Вечерње новости, 21. фебруар 2020.