Митрополит Амфилохије уручио орден Београдском синдикату након забране уласка у ЦГ

Грамату и орден је у име групе Београдски синдикат примио Александар Протић – једини члан који је успео да уђе у Црну Гору

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликовао је групу Београдски синдикат Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца „за надахнуте песме, ревност и бригу за мајку цркву и састрадалну љубав“, посведочену кроз песме „Догодине у Призрену“ и „Свиће зора“, посвећене одбрани светиња у Црној Гори и Косову и Метохији.

Уручење признања Митрополије црногоско-приморске СПЦ обављено је јутрос након Литургије у манастиру Михољска Превлака, речено је Спутњику у тој београдској групи. Они наводе да је управо додела ордена, али и учествовање на литији у подгоричком насељу Стари Аеродром био повод зашто су се 22. фебруара упутили ка Црној Гори. „Како су три члана групе Феђа Димовић, Блажо Вујовић и Бошко Ћирковић враћени, како са граничног прелаза Добраково, тако и са подгоричког аеродрома, грамату и орден је у име групе примио Александар Протић – једини члан који је успео да уђе у Црну Гору“, прецизира се.

Након урученог признања Митрополије било је планирано да чланови Београдског синдиката учествју у литији, која ће данас у 16.30 сати кренути са подгоричког старог аеродрома, као и учешће на молебану и литији која ће у 19 сати проћи улицама Подгорице и завршити испред Саборног Храма Христовог Васкрсења, где је и планирано премијерно извођење песме БС-а Свиће зора.“

„Иако нам је изузетно жао и нејасно зашто смо проглашени за претњу по националну безбедност Црне Горе, овом приликом желимо да још једном изразимо подршку одбрани светиња у Црној Гори, на начин на који то народ све време чини – мирно и достојанствено. Наша намера није била да било кога угрожавамо или узнемиравамо, већ да узмемо учешћа у најчистијем и најдостојанственијем грађанском скупу нашег времена“, закључује Београдски синдикат.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Спутњик, 23. фебруар 2020.