Ben Hodžis: Ne vidim zbog čega je Srbija kupila sistem Pancir kad joj niko ne preti

„Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji“

Umesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih pretnji iz vazduha, verujem da Srbija na mnogo bolji način može da ulaže dragocena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mesta, što bi mladim građanima Srbije vratilo veru u bolju budućnost, rekao je američki general potpukovnik Frederik Ben Hodžis.

On je tako za Glas Amerike prokomentarisao informaciju da je prvi deo protivvazdušnog raketnog sistema “Pancir S”, koji je Srbija kupila od Rusije, stigao na aerodrom u Batajnici. General Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, rekao je da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.

„Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po sopstvenoj volji. Voleo bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju za obezbeđivanje onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije“, smatra Hodžis. Hodžisu, kako prenosi Glas Amerike, nije jasna svrha koju će taj odbrambeni sistem imati u Srbiji. „Pitam se čemu li ti sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji”, rekao je Hodžis.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je da je 22. februara na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, kod Beograda, stigao prvi deo ruskog sistema protivvazdušne odbrana (PVO) “Pancir S1”. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, on je rekao da nabavkom defanzivnog naoružanja, jedinog takvog u regionu, Srbija nastavlja s jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja.

 

Naslovna fotografija: azpolitika.info

 

Izvor Fakti, 23. februar 2020.

Pratite nas na YouTube-u