Палмер запретио, Додик одговорио

„Ми не тражимо ништа што нам не припада по Дејтонском споразуму и не желимо ништа што је на штету других у БиХ”, одговорио је Додик

Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метју Палмер изјавио је да српски члан председништва БиХ Милорад Додик представља претњу коју треба схватити веома озбиљно.

„Мислим да постоје претње које врло озбиљно схватамо. Свакако, то је претња блокадом институција на државном нивоу, претња спречавањем функционалности босанско-херцеговачких институција и онемогућавање овим институцијама да послуже својој сврси и испуне обећање грађанима БиХ да ће њихова влада служити њиховим интересима”, казао је Палмер за Глас Америке.

Он је додао да се Додик и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив с Дејтонским споразумом и да је због тога био предмет америчких санкција. „Свако ко се придружи антидејтонским ставовима ризикује да се буде такав одговор Сједињених Држава”, рекао је Палмер. Амерички званичник је упозорио и да Босна и Херцеговина не може себи да приушти да посрће из једног кризног тренутка у други. „Чини се да лидери намеравају да земљу гурају из једне у другу кризу. Мислим да смо то видели са ставом господина Додика у односу на Високо судско и тужилачко веће и Уставни суд, стварајући кризу тамо гђе не треба да је буде”, додао је Палмер.

Он истиче да сви морају бити јасни и да међународна заједница колективно мора јасно да стави до знања да је то неприхватљиво и да неће бити допуштено да то опстане. „Тако да сви у Бањалуци, у Републици Српској, који се сврстају уз став који је заузео господин Додик, морају разумети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи Босне и Херцеговине”, рекао је Палмер.

 

Извор Политика, 22. фебруар 2020.

 

ДОДИК ОДГОВОРИО ПАЛМЕРУ
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је изјавио да је став заменика помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метјуа Палмера „одраз континуитета америчке политике у БиХ, која претњама Србима и отвореном подршком Бошњацима, мисли да може да реши проблем у Босни и Херцеговини”.

Палмер је за Глас Америке изјавио да се Додик и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив са Дејтонским споразумом, због чега је био предмет америчких санкција” и упозорио да свако ко се придружи антидејтонским ставовима, ризикује да се покрене такав одговор САД, преноси Бета. Додик је за агенцију Срна, како је данас објављено, казао да је „од потписивања Дејтонског споразума до данас кажњено, смењено, утамничено и дисциплиновано више стотина Срба и, као што видите, проблем није нестао”, али нису нестали ни Срби ни Република Српска, „како су неки прижељкивали”.

„БиХ је заробљена од максималистичких и деструктивних захтева бошњачких политичара које некритички подржавају и међународни представници”, оценио је Додик. Додао је да су „службеници америчке администрације 25 година претили Србима и застрашивали их, без обзира којој политичкој гарнитури су припадали”, уместо да су „енергију и вољу трошили на тражење решења за све, а не само за Бошњаке”. „Срби у Републици Српској су навикли на батине и њих то више не боли, добро би било да то схвате сви и промене приступ проблему. Ми не тражимо ништа што нам не припада по Дејтонском споразуму и не желимо ништа што је на штету других у БиХ”, истакао је Додик.

Он је рекао да ће РС наставити да се у миру, свим правним и политичким средствима, бори за своја Уставом загарантована права, без обзира шта о томе говоре поједини међународни званичници. „Позивамо их још једном да напусте слепу подршку бошњачким политичким циљевима, да се окану претњи и застрашивања, да коначно заузму објективан приступ и суоче се са дубином проблема у БиХ, коме су, свесно или несвесно, и сами кумовали. И да озбиљно схвате да ми одавде нећемо отићи, нити ћемо коме дати свој грунт”, казао је Додик.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 22. фебруар 2020.