Вучић: Србији спремају ултиматум за Косово – „Ахтисари плус плус“

„Сигурно ће пред нас бити стављен ултиматум. Даће нам гаранције за улазак у ЕУ, а да признамо Косово”

Србија је једина у региону која има ракетни систем „Панцир С2”, одбрамбено оруђе, али оруђе које чини Србију јачом, нашу војну неутралност суштинском и истовремено снажи политичку позицију, истиче председник Србије Александар Вучић и додао да нема сумње да ће Панцир истовремено бити разлог да се повећавају притисци на Србију. Он је, поводом доласка два система „Панцир”, од укупно шест, казао да се ради о скупом, али изузетно вредном оружју. Казао је, како преноси Танјуг, да је то некима само успутна вест, а многи кажу „шта ће нам те скупе машине” и додао да су много скупе, али изузетно вредне.

ХОЏИС НИЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ, АЛИ ОДЛУКЕ ДОНОСИМО СУВЕРЕНО
Хоџис није непријатељ Србије, али Србија као суверена и независна земља доноси по питању наоружавања одлуке које су у најбољем интересу наше државе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић. Он је тако реаговао на изјаву америчког генерала Фредерика Хоџиса који је поводом набавке Панцира питао због кога се то Србија наоружава и од кога хоће да се брани.

Вучић је истакао да веома поштује Хоџиса, као изузетно интелигентног и образованог официра, али му је поставио контра-питање: а због чега је САД наоружавала Хрватску и обезбедила им „Кајове” и због чега је Хрватска добила хаубице. „Задржавамо право за себе као суверена и независна земља да доносимо одлуке које су у најбољем интересу за нас. Хвала на савету, узећемо у обзир његове примедбе и наставићемо да радимо најбоље за нашу земљу”, рекао је председник за Прву тв.

Додао је да неће ни да прича о томе зашто САД и Турска наоружавају Приштину. На питање како види ранију изјаву заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера да би Србија могла да буде на удару америчких санкција због набавке оружја из Русије, Вучић је рекао да Србија није крила набавку ракетног система Панцир и да су се те критике односиле на евентуалну набавку система С400. „Бесмислено је да нам уводе санкције због Панцира”, констатовао је Вучић.

Он је рекао да не верује да ће санкције бити уведене, а и ако буду беће се, каже, односити на земљу, можда на људе. Ипак, даћемо све од себе да се то не догоди, додао је Вучић. Вучић истиче да би свакако Србија била још јача да није било тих „савета”. „Не постоји чини ми се онај ко не би волео да види Србију или мало је оних који би да виде Србију снажном и јаком или јачом него што је данас. Са друге стране, много је оних који би да Србија буде унижена, мања и неупоредиво слабија и то и у региону и код других.

Вучић додаје да има кривицу и са наше стране, али да има и пуно фрустрација и комплексима још од краја Првог светског рата, јер је Србија донела слободу многим јужнословенским народима. „Зато желе да Србија буде мања и да је представе као фактор који неког угрожава”, додао је Вучић.

ВУЧИЋ О „НОТОРНИМ НЕИСТИНАМАИЗ ПОДГОРИЦЕ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да из Подгорице стижу ноторне неистине на рачун Србије, попут оне да Србија намерава да руши власт у Црној Гори или о континуитету великосрпске политике. „Ако је то тачно да је Мило Ђуканић рекао за промену власти, то је ноторна неистина. Никада се Србија није мешала у питање избора у Црној Гори, никада нисмо желели да одлучујемо ко ће бити у власти, а ко у опозицији”, препоручио је Вучић данас на ТВ Прва.

Он је рекао да је за њега важније то што је Ђукановић говорио о „деформитету” који постоји у српском национализму и великосрпској политици. „Нисмо ми спасени многих грешака, али када говорите о деформитету српске националне политике морате да узмете у обзир и синдром оних који су желели одвајање од Србије и да је то подстицало њихов национализам. Један од сепаратизама је био и црногорски”, рекао је Вучић.

Он је навео да се то дешавало од Секуле Дрљевића, па после Првог светског рата и против српског ослобођења, па до мењања чињеница. „Увек се говори о томе да се Србија меша и да одлучује, а чињенице су другачије”, указао је Вучић. Неки црногорски национални кругови сматрали су, истиче, да Србе у Црној Гори треба преводити да буду Црногорци, а сматрали су да су Београд и Србија такође њихови.

Вучић је навео да је то довело до постављања у безбедносни сектор и на најважније функције у Србији људи из црногорске агенције за националну безбедност, а понегде их има и данас на тим функцијама. „Не можеш да радиш за агенцију друге земље, то смо прилично очистили”, рекао је Вучић. Он је истакао да Црногорци у Србији морају да се осећају једнако као и Срби у Србији и да имају иста права, за разлику од Срба у Црној Гори. „О том деформитету говорим, јер је он направљен са великим силама на Западу, којима је одговарало да за све окриве српски национализам”, нагласио је Вучић.

ИЗБОРЕ РАСПИСУЈЕМ ПОСЛЕ ТРЕЋЕГ, ЧЕТВРТОГ МАРТА
Председник Србије Алекснадар Вучић рекао је да ће после повратка из Вашингтона видети када ће да расписе парламнентарне изборе. Рекао је да неће то учинити пре трећег или четвртог марта, јер би неко могао да каже да је то на његов рођендан. А за четврти би рекли да је рођендан Црвене Звезде и дан када је умро Стаљин. „Морам да седнем да видим кад се враћам из Вашингтона”, прецизирао је за ТВ Прва.

ВУЧИЋ: ЏАБА ФИЛМ, НИКО НЕ МОЖЕ НАСИЛНО ДОЋИ НА ВЛАСТ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће проћи намере неких да руше Србију и да насилно дођу на власт, иако ће у таквима имати „тешку конкуренцију” на изборима. „Биће тешка кампања, али ми ћемо се борити, нећемо их пустити”, закључио је Вучић.

Он је поновио да иза филма „Владалац”, који је емитован на Н1, стоје моћни тајкуни који хоће повратак на власт. „Суштина је у томе ко стоји иза ове кампање. То су тројица моћних тајкуна који желе повратак на власт и да ‘провлаче каблове по мозговима’ људи, као што провлаче по каналима – Шолак, Ђилас, Мишковић”, рекао Вучић гостујући на ТВ Прва.

Он је рекао да филм од три сата, који је четири пута репризиран, приказује непатворену мржњу против њега. Истакао је и да су позвани да о њему говоре сви његови неистомишљеници, и међу њима једино то није био Бојан Клачар, као и да су ствари извлачене из контекста. „Они су закључили да сам неискрен, бахат, радиоактиван, зао, токсичан, осион, неемпатичан, деструктиван….”, рекао је Вучић цитирајући оцене, епитете, именице, глаголе и фразе који су употребљени у филму.

Све то није важно, каже Вучић, и наводи да се овим на најбољи начин показује колико има више демократије, него у време претходне власти. Сматра да чак и данас нема довољно храбрости у друштву да се супротстави свима њима, који имају свој кружок и хоће власт без избора и гласова. „Тајкунска банда би да се врати на власт и управља Србијом. Немам никакву дилему да су они у питању и знам да говорим истину и чињенице”, поручио је Вучић.

Он је навео и да је званчни податак АПР о Ђиласовим приходима од 619 милиона евра док је био градоначелник и да то нико није демантовао. „Легално је 619 милиона евра да зарађујеш као заменик странке и градоначелник Београда. Шта би радили Радојичићу и Весићу да су зарадили и вишеструко мање”, запитао је Вучић и напоменуо да је Ђилас пре доласка на власт имао 76.000 евра.

Он каже и да се правосуђе тиме не бави, јер им не одговара и јер су судије и тужиоци поставили они 2009. године. „Нисмо их ми поставили”, указао је Вучић. Он је рекао и да је поносан због закона о пореклу имовине који ће се наредне седмице наћи у парламенту и додао да ће молити да буде први од политичара коме ће се испитати имовина, као и његове породице, да би се видело да ли је нешто утајио. „Поносан сам на тај закон, да видимо ко је шта зарадио и стекао”, рекао је.

ВУЧИЋ: ИЗБОРИ ОД ОДСУДНЕ ВАЖНОСТИ
Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће се током предизборне кампање борити за сваки глас, јер су предстојећи избори, каже од изузетне важности за Србију. И неће се, истиче, извињавати због снаге СНС, иако каже да за странку постоје бројне опасности. „Кампања против мене и странке коју водим је очигледна и постоје бројне опасности за СНС”, рекао је Вучић гостујући на Првој ТВ.

А кампања је, истиче, важна и зато ће СНС водити све врсте кампање. Опасност, додао је, постоји и због тога што неки грађани неће изаћи, јер мисле да избори нису важни, због тога што неке партије не излазе. „Зато ћу се борити за сваког човека и сваки глас, јер се сада одлучује о будућности Србије. Ово су избори од одсудне важности”, каже. Све политичке „шамаре” је, каже, преузео на своја леђа, зато што је то његов посао.

ВУЧИЋ ОЧЕКУЈЕ УЛТИМАТУМ ПО ПИТАЊУ КИМ
Србија ће се ове године суочити са ултиматумом по питању Косова, рекао је у јутарњем програму ТВ Прва председник Србије Александар Вучић и објаснио да ће понуда бити – Ахтисаријев план плус, плус у замену за гаранције за ЕУ, преноси Танјуг. „Сигурно ће пред нас бити стављен ултиматум. Даће нам гаранције за улазак у ЕУ, а да признамо Косово”, рекао је Вучић. Предлог ће бити Ахтисаријев план плус плус, објаснио је председник Србије и додао да зна и ко ће бити изасланик за разговоре са Приштином, али још не може да каже.

ПЛАТИЋЕМО СВЕ ШТО ТРЕБА ЗА СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ
Србија ће, ако треба, помоћи СПЦ у Црној Гори, да нам не би одузимали светиње, изјавио је председник Србије Александар Вучић. На питање да прокоментарише то што је директор Пореске управе Црне Горе Миомир Мугоша саопштио да је та институција покренула контролу у свим верским заједницама због дуга који, како тврди, има Митрополија црногорско-приморска и упозорио да ће наплата, ако Митроплија не плати дуг добровољно, наплата бити принудна, Вучић је рекао да ће Србија платити све што треба за СПЦ у Црној Гори.

„Не знам шта да кажем, немам никакав проблем са тим. Ако треба да помогнемо СПЦ и Митрополији црногорско-приморској или било којој епархији у Црној Гори по том питању да нам не би одузимали светиње, помоћи ћемо, платићемо све што треба да платимо”, поручио је Вучић гостујући на тв Прва, преноси Танјуг.

ЂУКАНОВИЋ О „ГЕНОЦИДУ ” ДА БИ СЕ ДОДАТНО ПОНИЗИЛА СРБИЈА
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас поводом изјава Мила Ђукановића о „геноциду” у Сребреници да се то питање увек покреће на тај начин да би се додатно правно и политички понизила Србија. „Увек постављам питање – зашто се злочин у Сребреници догодио? Поставио бих и питање зашто неко потеже питање правне формулације. Одговор је да је увек само један разлог – додатно политичко и правно понижавање Србије и довођење у тежи положај српског народа”, истакао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Подсећа да је резолуција Велике Британије о наводном геноциду у Сребреници повучена и да никада неће заборавити како је молио Путина и Лаврова да интервенишу. Каже и да неће заборавити то што је Меркел спречила сумануту акцију премијера Милановића против Србије због миграната. Вучић истиче и да му је „одвратна антимигрантска и фашистичка политика” у Србији са преливањем чаша, патролама. „Ђубре фашистичко, смирите се са тим. Србија никада није била фашистичка земља. У Србији љотићевци и фашисти никада нису били у већини. Пустите наше државне органе да раде свој посао”, поручио је Вучић.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Политика, 23. фебруар 2020.