Танјуг/Драган Кујунџић

Vučić: Srbiji spremaju ultimatum za Kosovo – „Ahtisari plus plus“

„Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo”

Srbija je jedina u regionu koja ima raketni sistem „Pancir S2”, odbrambeno oruđe, ali oruđe koje čini Srbiju jačom, našu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju, ističe predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da nema sumnje da će Pancir istovremeno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju. On je, povodom dolaska dva sistema „Pancir”, od ukupno šest, kazao da se radi o skupom, ali izuzetno vrednom oružju. Kazao je, kako prenosi Tanjug, da je to nekima samo usputna vest, a mnogi kažu „šta će nam te skupe mašine” i dodao da su mnogo skupe, ali izuzetno vredne.

HODžIS NIJE NEPRIJATELj SRBIJE, ALI ODLUKE DONOSIMO SUVERENO
Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali Srbija kao suverena i nezavisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u najboljem interesu naše države, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tako reagovao na izjavu američkog generala Frederika Hodžisa koji je povodom nabavke Pancira pitao zbog koga se to Srbija naoružava i od koga hoće da se brani.

Vučić je istakao da veoma poštuje Hodžisa, kao izuzetno inteligentnog i obrazovanog oficira, ali mu je postavio kontra-pitanje: a zbog čega je SAD naoružavala Hrvatsku i obezbedila im „Kajove” i zbog čega je Hrvatska dobila haubice. „Zadržavamo pravo za sebe kao suverena i nezavisna zemlja da donosimo odluke koje su u najboljem interesu za nas. Hvala na savetu, uzećemo u obzir njegove primedbe i nastavićemo da radimo najbolje za našu zemlju”, rekao je predsednik za Prvu tv.

Dodao je da neće ni da priča o tome zašto SAD i Turska naoružavaju Prištinu. Na pitanje kako vidi raniju izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da bi Srbija mogla da bude na udaru američkih sankcija zbog nabavke oružja iz Rusije, Vučić je rekao da Srbija nije krila nabavku raketnog sistema Pancir i da su se te kritike odnosile na eventualnu nabavku sistema S400. „Besmisleno je da nam uvode sankcije zbog Pancira”, konstatovao je Vučić.

On je rekao da ne veruje da će sankcije biti uvedene, a i ako budu beće se, kaže, odnositi na zemlju, možda na ljude. Ipak, daćemo sve od sebe da se to ne dogodi, dodao je Vučić. Vučić ističe da bi svakako Srbija bila još jača da nije bilo tih „saveta”. „Ne postoji čini mi se onaj ko ne bi voleo da vidi Srbiju ili malo je onih koji bi da vide Srbiju snažnom i jakom ili jačom nego što je danas. Sa druge strane, mnogo je onih koji bi da Srbija bude unižena, manja i neuporedivo slabija i to i u regionu i kod drugih.

Vučić dodaje da ima krivicu i sa naše strane, ali da ima i puno frustracija i kompleksima još od kraja Prvog svetskog rata, jer je Srbija donela slobodu mnogim južnoslovenskim narodima. „Zato žele da Srbija bude manja i da je predstave kao faktor koji nekog ugrožava”, dodao je Vučić.

VUČIĆ O „NOTORNIM NEISTINAMAIZ PODGORICE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da iz Podgorice stižu notorne neistine na račun Srbije, poput one da Srbija namerava da ruši vlast u Crnoj Gori ili o kontinuitetu velikosrpske politike. „Ako je to tačno da je Milo Đukanić rekao za promenu vlasti, to je notorna neistina. Nikada se Srbija nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, nikada nismo želeli da odlučujemo ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji”, preporučio je Vučić danas na TV Prva.

On je rekao da je za njega važnije to što je Đukanović govorio o „deformitetu” koji postoji u srpskom nacionalizmu i velikosrpskoj politici. „Nismo mi spaseni mnogih grešaka, ali kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike morate da uzmete u obzir i sindrom onih koji su želeli odvajanje od Srbije i da je to podsticalo njihov nacionalizam. Jedan od separatizama je bio i crnogorski”, rekao je Vučić.

On je naveo da se to dešavalo od Sekule Drljevića, pa posle Prvog svetskog rata i protiv srpskog oslobođenja, pa do menjanja činjenica. „Uvek se govori o tome da se Srbija meša i da odlučuje, a činjenice su drugačije”, ukazao je Vučić. Neki crnogorski nacionalni krugovi smatrali su, ističe, da Srbe u Crnoj Gori treba prevoditi da budu Crnogorci, a smatrali su da su Beograd i Srbija takođe njihovi.

Vučić je naveo da je to dovelo do postavljanja u bezbednosni sektor i na najvažnije funkcije u Srbiji ljudi iz crnogorske agencije za nacionalnu bezbednost, a ponegde ih ima i danas na tim funkcijama. „Ne možeš da radiš za agenciju druge zemlje, to smo prilično očistili”, rekao je Vučić. On je istakao da Crnogorci u Srbiji moraju da se osećaju jednako kao i Srbi u Srbiji i da imaju ista prava, za razliku od Srba u Crnoj Gori. „O tom deformitetu govorim, jer je on napravljen sa velikim silama na Zapadu, kojima je odgovaralo da za sve okrive srpski nacionalizam”, naglasio je Vučić.

IZBORE RASPISUJEM POSLE TREĆEG, ČETVRTOG MARTA
Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić rekao je da će posle povratka iz Vašingtona videti kada će da raspise parlamnentarne izbore. Rekao je da neće to učiniti pre trećeg ili četvrtog marta, jer bi neko mogao da kaže da je to na njegov rođendan. A za četvrti bi rekli da je rođendan Crvene Zvezde i dan kada je umro Staljin. „Moram da sednem da vidim kad se vraćam iz Vašingtona”, precizirao je za TV Prva.

VUČIĆ: DžABA FILM, NIKO NE MOŽE NASILNO DOĆI NA VLAST
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće proći namere nekih da ruše Srbiju i da nasilno dođu na vlast, iako će u takvima imati „tešku konkurenciju” na izborima. „Biće teška kampanja, ali mi ćemo se boriti, nećemo ih pustiti”, zaključio je Vučić.

On je ponovio da iza filma „Vladalac”, koji je emitovan na N1, stoje moćni tajkuni koji hoće povratak na vlast. „Suština je u tome ko stoji iza ove kampanje. To su trojica moćnih tajkuna koji žele povratak na vlast i da ‘provlače kablove po mozgovima’ ljudi, kao što provlače po kanalima – Šolak, Đilas, Mišković”, rekao Vučić gostujući na TV Prva.

On je rekao da film od tri sata, koji je četiri puta repriziran, prikazuje nepatvorenu mržnju protiv njega. Istakao je i da su pozvani da o njemu govore svi njegovi neistomišljenici, i među njima jedino to nije bio Bojan Klačar, kao i da su stvari izvlačene iz konteksta. „Oni su zaključili da sam neiskren, bahat, radioaktivan, zao, toksičan, osion, neempatičan, destruktivan….”, rekao je Vučić citirajući ocene, epitete, imenice, glagole i fraze koji su upotrebljeni u filmu.

Sve to nije važno, kaže Vučić, i navodi da se ovim na najbolji način pokazuje koliko ima više demokratije, nego u vreme prethodne vlasti. Smatra da čak i danas nema dovoljno hrabrosti u društvu da se suprotstavi svima njima, koji imaju svoj kružok i hoće vlast bez izbora i glasova. „Tajkunska banda bi da se vrati na vlast i upravlja Srbijom. Nemam nikakvu dilemu da su oni u pitanju i znam da govorim istinu i činjenice”, poručio je Vučić.

On je naveo i da je zvančni podatak APR o Đilasovim prihodima od 619 miliona evra dok je bio gradonačelnik i da to niko nije demantovao. „Legalno je 619 miliona evra da zarađuješ kao zamenik stranke i gradonačelnik Beograda. Šta bi radili Radojičiću i Vesiću da su zaradili i višestruko manje”, zapitao je Vučić i napomenuo da je Đilas pre dolaska na vlast imao 76.000 evra.

On kaže i da se pravosuđe time ne bavi, jer im ne odgovara i jer su sudije i tužioci postavili oni 2009. godine. „Nismo ih mi postavili”, ukazao je Vučić. On je rekao i da je ponosan zbog zakona o poreklu imovine koji će se naredne sedmice naći u parlamentu i dodao da će moliti da bude prvi od političara kome će se ispitati imovina, kao i njegove porodice, da bi se videlo da li je nešto utajio. „Ponosan sam na taj zakon, da vidimo ko je šta zaradio i stekao”, rekao je.

VUČIĆ: IZBORI OD ODSUDNE VAŽNOSTI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će se tokom predizborne kampanje boriti za svaki glas, jer su predstojeći izbori, kaže od izuzetne važnosti za Srbiju. I neće se, ističe, izvinjavati zbog snage SNS, iako kaže da za stranku postoje brojne opasnosti. „Kampanja protiv mene i stranke koju vodim je očigledna i postoje brojne opasnosti za SNS”, rekao je Vučić gostujući na Prvoj TV.

A kampanja je, ističe, važna i zato će SNS voditi sve vrste kampanje. Opasnost, dodao je, postoji i zbog toga što neki građani neće izaći, jer misle da izbori nisu važni, zbog toga što neke partije ne izlaze. „Zato ću se boriti za svakog čoveka i svaki glas, jer se sada odlučuje o budućnosti Srbije. Ovo su izbori od odsudne važnosti”, kaže. Sve političke „šamare” je, kaže, preuzeo na svoja leđa, zato što je to njegov posao.

VUČIĆ OČEKUJE ULTIMATUM PO PITANjU KIM
Srbija će se ove godine suočiti sa ultimatumom po pitanju Kosova, rekao je u jutarnjem programu TV Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić i objasnio da će ponuda biti – Ahtisarijev plan plus, plus u zamenu za garancije za EU, prenosi Tanjug. „Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo”, rekao je Vučić. Predlog će biti Ahtisarijev plan plus plus, objasnio je predsednik Srbije i dodao da zna i ko će biti izaslanik za razgovore sa Prištinom, ali još ne može da kaže.

PLATIĆEMO SVE ŠTO TREBA ZA SPC U CRNOJ GORI
Srbija će, ako treba, pomoći SPC u Crnoj Gori, da nam ne bi oduzimali svetinje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na pitanje da prokomentariše to što je direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša saopštio da je ta institucija pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će naplata, ako Mitroplija ne plati dug dobrovoljno, naplata biti prinudna, Vučić je rekao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori.

„Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi oduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo”, poručio je Vučić gostujući na tv Prva, prenosi Tanjug.

ĐUKANOVIĆ O „GENOCIDU ” DA BI SE DODATNO PONIZILA SRBIJA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas povodom izjava Mila Đukanovića o „genocidu” u Srebrenici da se to pitanje uvek pokreće na taj način da bi se dodatno pravno i politički ponizila Srbija. „Uvek postavljam pitanje – zašto se zločin u Srebrenici dogodio? Postavio bih i pitanje zašto neko poteže pitanje pravne formulacije. Odgovor je da je uvek samo jedan razlog – dodatno političko i pravno ponižavanje Srbije i dovođenje u teži položaj srpskog naroda”, istakao je Vučić gostujući na TV Prva.

Podseća da je rezolucija Velike Britanije o navodnom genocidu u Srebrenici povučena i da nikada neće zaboraviti kako je molio Putina i Lavrova da intervenišu. Kaže i da neće zaboraviti to što je Merkel sprečila sumanutu akciju premijera Milanovića protiv Srbije zbog migranata. Vučić ističe i da mu je „odvratna antimigrantska i fašistička politika” u Srbiji sa prelivanjem čaša, patrolama. „Đubre fašističko, smirite se sa tim. Srbija nikada nije bila fašistička zemlja. U Srbiji ljotićevci i fašisti nikada nisu bili u većini. Pustite naše državne organe da rade svoj posao”, poručio je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 23. februar 2020.