ЦДУ након дебакла на локалним изборима најавила избор шефа странке већ на пролеће

Анегрет Крамп-Каренбауер је изразила жељу да њен наследник буде изабран на ванредном конгресу странке крајем априла или почетком маја

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел забележила је, према прелиминарним подацима, најгори резултат у историји на локалним изборима у савезној држави Хамбург, а крајње десна Алтернатива за Немачку (АфД) прешла је изборни цензус. Победу је однела странка левог центра и коалициони партнер ЦДУ на савезном нивоу, Социјалдемократска партија (СПД), а добар резултат постигла је и странка Зелени, преноси Танјуг. Како је саопштила Изборна комисија у Хамбургу, СПД је освојила 39 одсто гласова, Зелени 24,2 одсто, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) 11,2 одсто, странка Левица 9,1 одсто, АфД 5,3 одсто, а Либерално-демократска странка (ФДП) пет одсто гласова.

Досадашњи и највероватније будући градоначелник-премијер Хамбурга Петер Ченчер из СПД, већ је најавио разговоре са странком Зелени о наставку социјалдемократско-зелене коалиције која је на власти у овом граду-савезној држави од 2015. године. Разлог за лош резултат ЦДУ, наводи Би-Би-Си, је лидерска криза у тој странци, након што је наследница Ангеле Меркел, Анегрет Крамп Каренбауер, овог месеца најавила оставку. Генерални секретар ЦДУ Паул Цајмак рекао је да је јуче био „горак дан” и признао да је најава оставке Крамп Каренбауер након скандала у источној држави Тирингији нанела штету странци. Тамошњи чланови ЦДУ шокирали су јавност гласајући са АфД за регионалног лидера, што је Меркел описала као „неопростиво” и супротно вредностима странке.

АфД је последњих година добила на популарности, иако је у јавности осуђују због екстремних погледа на имиграцију, слободу говора и штампе. Након првих делимичних резултата избора у Хамбургу у недељу увече, веровало се да АфД, који је у том тренутку рачунао на 4,7 одсто гласова, неће ући у парламент, па је у штабовима СПД и Зелених настало славље уз повике „Нацисти напоље!”. АфД је за губитак гласова у поређењу са последњим изборима у Хамбургу оптужио медије и остале парламентарне странке које су ту странку индиректно окривиле за покољ с радикално десном позадином у којем је у среду у Ханауу убијено десет особа.

 

Извор Политика/НСПМ, 24. фебруар 2020.

 

ЦДУ НА ПРОЛЕЋЕ О НАСЛЕДНИКУ МЕРКЕЛОВЕ
Немачка конзервативна партија, у кризи дан после неуспеха на локалним изборима у Хамбургу, данас је одлучила да ће крајем априла или почетком маја бирати свог новог председника, кандидата који ће заменити Ангелу Меркел. На крају недељу дана консултација вођа Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у оставци Анегрет Крамп-Каренбауер је изразила жељу да њен наследник буде изабран на ванредном конгресу странке крајем априла или почетком маја, рекли су за Франс прес извори блиски сранци. Захваћена кризом, конзервативна странка Ангеле Меркел претрпела је изборни пад у Хамбургу у недељу, где су социјалдемократе задржале своје упориште упркос спектакуларном притиску Зелених.

ЦДУ која трага за новим вођом и кохерентном политичком линијом откако је канцеларкина кандидаткиња за њену наследницу одустала средином фебруара, по проценама које су објавили јавни канали АРД и ЗДФ, пала је на треће место у регионалном парламенту, с нешто више од 11 одсто гласова, док је на претходним изборима 2015. године имала 15,9 одсто.

Руководство ЦДУ састало се данас у Берлину после великог пораза на регионалним изборима у Хамбургу. На тим изборима одржаним у недељу ЦДУ је пао на треће место са 11,2 одсто гласова, што је једно од најгорих резултата подле рата, иза социјал-демократа (СПД) са 39 одсто и Зелених који су ојачали са 12,3 одсто на 24,2. Партија је била видно “кажњена” после интерних превирања, недељама без руководства и подељена око своје политичке линије, посебно у односу на екстремне странке како на десници, тако и на левици.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Michele Tantussi

 

Извор Радио Слободна Европа, 24. фебруар 2020.