CDU nakon debakla na lokalnim izborima najavila izbor šefa stranke već na proleće

Anegret Kramp-Karenbauer je izrazila želju da njen naslednik bude izabran na vanrednom kongresu stranke krajem aprila ili početkom maja

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel zabeležila je, prema preliminarnim podacima, najgori rezultat u istoriji na lokalnim izborima u saveznoj državi Hamburg, a krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) prešla je izborni cenzus. Pobedu je odnela stranka levog centra i koalicioni partner CDU na saveznom nivou, Socijaldemokratska partija (SPD), a dobar rezultat postigla je i stranka Zeleni, prenosi Tanjug. Kako je saopštila Izborna komisija u Hamburgu, SPD je osvojila 39 odsto glasova, Zeleni 24,2 odsto, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) 11,2 odsto, stranka Levica 9,1 odsto, AfD 5,3 odsto, a Liberalno-demokratska stranka (FDP) pet odsto glasova.

Dosadašnji i najverovatnije budući gradonačelnik-premijer Hamburga Peter Čenčer iz SPD, već je najavio razgovore sa strankom Zeleni o nastavku socijaldemokratsko-zelene koalicije koja je na vlasti u ovom gradu-saveznoj državi od 2015. godine. Razlog za loš rezultat CDU, navodi Bi-Bi-Si, je liderska kriza u toj stranci, nakon što je naslednica Angele Merkel, Anegret Kramp Karenbauer, ovog meseca najavila ostavku. Generalni sekretar CDU Paul Cajmak rekao je da je juče bio „gorak dan” i priznao da je najava ostavke Kramp Karenbauer nakon skandala u istočnoj državi Tiringiji nanela štetu stranci. Tamošnji članovi CDU šokirali su javnost glasajući sa AfD za regionalnog lidera, što je Merkel opisala kao „neoprostivo” i suprotno vrednostima stranke.

AfD je poslednjih godina dobila na popularnosti, iako je u javnosti osuđuju zbog ekstremnih pogleda na imigraciju, slobodu govora i štampe. Nakon prvih delimičnih rezultata izbora u Hamburgu u nedelju uveče, verovalo se da AfD, koji je u tom trenutku računao na 4,7 odsto glasova, neće ući u parlament, pa je u štabovima SPD i Zelenih nastalo slavlje uz povike „Nacisti napolje!”. AfD je za gubitak glasova u poređenju sa poslednjim izborima u Hamburgu optužio medije i ostale parlamentarne stranke koje su tu stranku indirektno okrivile za pokolj s radikalno desnom pozadinom u kojem je u sredu u Hanauu ubijeno deset osoba.

 

Izvor Politika/NSPM, 24. februar 2020.

 

CDU NA PROLEĆE O NASLEDNIKU MERKELOVE
Nemačka konzervativna partija, u krizi dan posle neuspeha na lokalnim izborima u Hamburgu, danas je odlučila da će krajem aprila ili početkom maja birati svog novog predsednika, kandidata koji će zameniti Angelu Merkel. Na kraju nedelju dana konsultacija vođa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u ostavci Anegret Kramp-Karenbauer je izrazila želju da njen naslednik bude izabran na vanrednom kongresu stranke krajem aprila ili početkom maja, rekli su za Frans pres izvori bliski sranci. Zahvaćena krizom, konzervativna stranka Angele Merkel pretrpela je izborni pad u Hamburgu u nedelju, gde su socijaldemokrate zadržale svoje uporište uprkos spektakularnom pritisku Zelenih.

CDU koja traga za novim vođom i koherentnom političkom linijom otkako je kancelarkina kandidatkinja za njenu naslednicu odustala sredinom februara, po procenama koje su objavili javni kanali ARD i ZDF, pala je na treće mesto u regionalnom parlamentu, s nešto više od 11 odsto glasova, dok je na prethodnim izborima 2015. godine imala 15,9 odsto.

Rukovodstvo CDU sastalo se danas u Berlinu posle velikog poraza na regionalnim izborima u Hamburgu. Na tim izborima održanim u nedelju CDU je pao na treće mesto sa 11,2 odsto glasova, što je jedno od najgorih rezultata podle rata, iza socijal-demokrata (SPD) sa 39 odsto i Zelenih koji su ojačali sa 12,3 odsto na 24,2. Partija je bila vidno “kažnjena” posle internih previranja, nedeljama bez rukovodstva i podeljena oko svoje političke linije, posebno u odnosu na ekstremne stranke kako na desnici, tako i na levici.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Michele Tantussi

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 24. februar 2020.