Петрич

Volfgang Petrič: Brisel sprema sankcije Dodiku, uz zabranu ulaska u EU

„Informisan sam iz Brisela da EU ozbiljno razmatra da Dodiku zabrani vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve videti uskoro“

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič izjavio je da se u Briselu pripremaju nove sankcije protiv Milorada Dodika. “Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD. Informisan sam iz Brisela da Evropska unija ozbiljno razmatra da Dodiku zabrani vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve videti uskoro”, kazao je Petrič.

Upitan da li smatra da iza novonastale krize u BiH stoji Beograd ili Moskva, austrijski diplomata je odgovorio odrečno. “Ovo je Dodikov projekt. Kao član Predsedništva BiH koji priziva secesiju, on je u direktnom sukobu interesa, jer on, kao predsednik, mora da brani državu i njen integritet i suverenitet”, kazao je Petrič.

Po njegovim rečima, Dodik mora da bude smenjen ako nastavi da deluje protiv BiH. “Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je nekoliko puta da se sve radi u skladu sa zakonom, a to je suprotno Dodikovim željama. S druge strane, (ruski predsednik) Vladimir Putin zainteresovan je da oslabi Evropsku uniju na Balkanu i zato tiho podržava Dodika. Ali, neće rizikovati da uđe u otvoreni obračun s Briselom i Vašingtonom”, ocenio je Petrič.

Bivši visoki predstavnik u BiH smatra da Dodikove izjave o mogućoj secesiji i otcepljenju RS predstavljaju “direktan napad i kršenje Dejtonskog sporazuma”. “Svojim potezima i najavama secesije on, u stvari, napušta sve odredbe Dejtonskog sporazuma, što kao posledicu ima i upitan status entiteta RS”, ocenio je Petrič.

Dodao je da kancelarija visokog predstavnika (OHR) “još ima ovlašćenje i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Dejtona, a samim time i Ustav”. Upitan da li je došlo vreme da visoki predstavnik u BiH koristi “bonska ovlašćenja” protiv antidejtonskog delovanja Dodika, Petrič je ocenio da postoje i druge metode koje bi se nametnule lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). “Celokupna međunarodna zajednica mora odmah reagovati. Prošlo je nekoliko godina kako je pređena ‘crvena linija’, ali se, nažalost, nije reagovalo na pravi način”, naveo je on.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Beta/B92, 24. februar 2020.