Вучић у Вашингтону на конференцији најмоћније јеврејске лобистичке групе

AIPAC важи за једну од најмоћнијих и најутицајнијих лобистичких група у Вашингтону, а заступа и заговара интересе Израела

Најмоћнија произраелска лобистичка група “AIPAC” објавила је да ће на овогодишњој конференцији један од гостију бити и председник Србије Александар Вучић. На највећем произраелском скупу у САД, који ће бити одржан од 1. до 3. марта, говориће велики број државника и дипломата, између осталих српски председник Александар Вучић и аустријски канцелар Себастијан Курц.

“AIPAC” важи за једну од најмоћнијих и најутицајнијих лобистичких група у Вашингтону, а заступа и заговара интересе Израела. Сматра се да игра кључну улогу у традиционалном савезништву и тесним односима САД и Израела.

Организација има и велики утицаја на политичку сцену у САД, иако група тврди да је неутрална што се тиче подржавања кандидата две највеће партије. Пре четири године на конференцији су говорили и Хилари Клинтон и Доналд Трамп, као и други високи званичници Демократске и Републиканске странке. Критичари оптужују “AIPAC” да је агент Израела у Вашингтону и да има превелики утицај на Капитол хил и Белу кућу.

 

Насловна фотографија: Твитер

 

Извор Инстаграм/РТС, 25. фебруар 2020.