Ердоган: У Сирији смо домаћини а не гости, Асад има још мало времена за повлачење

Ердоган је рекао да Анкара даје Дамаску још мало времена да повуче снаге са турских посматрачких места, али то време „истиче крајем месеца“

Реџеп Тајип Ердоган је опет истакао да Асадове снаге морају да се повуку иза линије турских посматрачких места и да не постоји могућност повлачења из Идлиба. Како пише РТ, Ердоган је, поновивши своју уобичајену реторику о Сирији, дао снагама сиријског председника Башара ел Асада мало времена да се повуку иза линије турских посматрачких места. “Нећемо одступити у Идлибу. Ми нисмо гости у овом царству, ми смо домаћини”, рекао је Реџеп Тајип Ердоган на састанку своје странке АК у среду.

Обећавши да ће “нападе режима” привести крају, Ердоган је рекао да Анкара даје Дамаску још мало времена да повуче снаге са турских посматрачких места, али то време “истиче крајем месеца”. Ердоган је рекао да ће покушати да осигура подршку америчког председника Доналда Трампа пре него што постане “опасно у Идлибу”, али да “још нема подршку”. “Изгледа да ћемо овог пута имати још један састанак”, рекао је Ердоган.

Смештен на северозападу Сирије, Идлиб је последњи преостали бастион антивладиних побуњеника и исламистичких милитаната, који су већ 2011. године држали област ове покрајине. Непријатељства су драматично ескалирала последњих недеља кад је сиријска војска обновила своју офанзиву у покушају да заузме стратешке градове у покрајини и откључа ауто-ут М4 који повезује Алеп – некадашњи други најнасељенији град у Сирији – са другим деловима земље.

Притисак Дамаска покренуо је турску војску да распореди хиљаде војника и стотине тенкова како би ојачао своје милитантне савезнике који се боре против Башара ел-Асада, истовремено оптужујући сиријске трупе за бомбардовање цивила и гранатирање његових војника. У међувремену, Анкара је тражила да Русија изврши притисак на Асада како би зауставио његову операцију у Идлибу. Међутим, Москва инсистира на томе да сиријска војска делује на својој територији и да има право на обнављање суверенитета и гушење исламистичке побуне.

Ердоган је и петог фебруара рекао да се Асадове снаге морају повући иза линије турских посматрачких места до краја фебруара или ће их Турска вратити. Турска је поставила 12 посматрачких места око “зоне деескалације” у Идлибу према споразуму из 2017. године са Русијом и Ираном, али неколико их је сада иза фронта сиријске владе.

 

Насловна фотографија: Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

 

Извор Б92, 26. фебруар 2020.