НАТО: Балкан је примарна мета упорног, малигног руског утицаја

Волтерс је додао да Црна Гора представља „пример успеха на Балкану, упркос значајним покушајима Русије да земљу одврати од евроатлантског пута“

„Балкан је и даље стратешки важан регион, где етничке тензије унутар земаља и између суседа и даље подстичу регионалну нестабилност и примарна су мета упорног, малигног руског утицаја“, рекао је врховни командант НАТО снага у Европи и шеф Европске команде америчких снага, генерал Тод Волтерс.

Сведочећи пред Одбором за оружане снаге америчког Сената, Волтерс је казао да Црна Гора представља „пример успеха на Балкану, упркос значајним покушајима Русије да земљу одврати од евроатлантског пута“.

„Поред историјских и културних веза са Балканом, Русија одржавање социјалних и политичких тензија у региону види као централни принцип свог деловања, којим покушава да спречи поједине балканске земље, да напредују на путу ка евроатлантском усклађивању и интеграцији. Ипак, Црна Гора и скоро приступање Северне Македоније у НАТО представљају сјајне приче о успеху, упркос значајним покушајима Русије да блокира и одвратио интеграцију ових земаља“, рекао је Волтерс.

Говорећи о региону Балкана, рекао је да „упркос томе што је Kосово 2008. године прогласило независност, Русија, Kина и неколико других земаља још увек нису признале статус суверене земље“. „Kосово и суседна Србија још нису нормализовали односе, али упркос напетостима и даље охрабрујемо обе стране да воде дијалог како би пронашле мирно решење“, рекао је Волтерс, додајући да је мисија KФОР-а „главна стабилизујућа сила на Kосову“.

Говорећи о безбедности на европском тлу, Волтерс каже да „политичка неизвесност, енергетска конкуренција и напредне технологије прете да наруше успостављени демократски поредак“. „Русија, Kина и Иран настоје да, агресивним акцијама, искористе овакве околности користећи све инструменте националне моћи, а подржавају их све способније војне снаге“, рекао је Волтерс.

 

Насловна фотографија: Твитер

 

Извор Восток/Искра, 27. фебруар 2020.