Потписан уговор о продаји Комерцијалне банке

Потписивањем уговора, Комерцијална банка ће добити новог стратешког партнера, који ће након завршетка трансакције преузети и управљање банком

У Министарству финансија Србије у Београду је потписан уговор о продаји Комерцијалне банке Новој љубљанској банци (НЛБ). Како је саопштено из Министарства, министар финансија Србије Синиша Мали, председник Извршног одбора НЛБ Блаж Бродњак и члан Извршног одбора те банке Арчибалд Кремсер потписали су су Уговор о купопродаји акција, у вези са 83,23 одсто обичних акција Комерцијалне банке а.д Београд.

Потписивањем овог уговора, Комерцијална банка ће добити новог стратешког партнера, који ће након завршетка трансакције преузети и управљање банком. Република Србија ће до датума завршетка трансакције укупно приходовати више од 450 милиона евра. Акције Србије у Комерцијалној банци су продате за износ од 387,02 милиона евра, а додатно ће држава приходовати од камате по стопи од два одсто годишње коју ће НЛБ имати обавезу да исплати за период од првог јануара 2020. до датума завршетка трансакције.

Уговором је предвиђено и да се 50 одсто исказане добити за 2019. годину исплати као дивиденда, на основу чега ће Република Србија приходовати износ од око 31 милиона евра, а додатно је предвиђена и исплата дивиденди из ранијих година, по ком основу ће Република Србија приходовати износ од око 26 милиона евра. Министар Мали истакао је да је веома задовољан успешним завршетком процеса, као и понуђеном ценом.

„Задовољни смо понуђеном ценом, која је међу најповољнијима у односу на упоредиве, недавне и релевантне трансакције у региону. Ова финансијска понуда превазилази и наша очекивања заснована на процени вредности банке, а коју је израдио наш финансијски саветник ‘Лазард’. Укупне остварене приходе по овој трансакцији држава ће уложити на паметан начин, и то пре свега у инвестициони план ‘Србија 2025’, као и у враћање скупих кредита из прошлости”, рекао је Мали. Он је додао да ће то даље допринети побољшању квалитета живота грађана и већем привредном расту.

„Србија је постала атрактивна дестинација за инвестирање и ми очекујемо још веће стопе раста, као и даља повећања плата и пензија. С друге стране, Комерцијална банка је одлично радила, али може да ради и много боље, и верујем да ће то бити могуће захваљујући новом стратешком партнеру”, рекао је Мали, преноси Танјуг. Он је оценио да када је реч о финансијским услугама, на отвореном тржишту, приватник може да буде много бољи власник од државе.

„Реч је о озбиљној банци (НЛБ), која има јасну стратегију и визију, и која је једина регионална финансијска институција листирана на Лондонској берзи. Дакле, врло смо задовољни процесом који је био у потпуности транспарентан и који је с великим успехом приведен крају. Надамо се да ће се трансакција успешно затворити у наредних неколико месеци”, истакао је министар Мали.

Председник Извршног одбора НЛБ д.д. Блаж Бродњак је истакао да ће та банка остати посвећена јачању и даљем развоју Комерцијалне банке. „Ова трансакција представља још једну веома важну прекретницу у развоју НЛБ групе након успешног завршетка процеса приватизације наше банке у 2019. години. Јачање присуства у Србији, нашем највећем и веома атрактивном иностраном тржишту, представља наш стратешки приоритет”, рекао је Бродњак.

Он је додао да ће се као резултат трансакције, тржишни удео у укупној активи НЛБ-а у Србији повећати на преко 12 одсто, чиме ће НЛБ постати трећа највећа банкарска група у земљи. „Импресионирани смо квалитетом и потенцијалом Комерцијалне банке и њеног бренда, а похваљујемо и посвећеност Србије и захваљујемо на транспарентном и професионалном поступку. НЛБ ће у потпуности бити посвећена даљем развоју банке, користећи искуство стечено дугогодишњим присуством у региону, приступ фокусиран на потребе и корисничко искуство клијената и велики потенцијал који банка има на тржишту у Србији”, рекао је Бродњак.

Након потписивања уговора, у наредних пет до девет месеци очекује се одобрење Европске централне банке (ЕЦБ), Народне банке Србије (НБС) и централних банака и органа за заштиту конкуренције у земљама у којима послују НЛБ и Комерцијална банка, те ће након поменутих одобрења бити закључена трансакција. Процес проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку започет је јавним позивом 31. маја 2019. године, у току којег је инвестициона банка Лазард, која је саветник Републике Србије у овом процесу, контактирала 28 реномираних финансијских институција широм света, од чега су половина биле банке, а друга половина инвестициони фондови.

Преговори с прворангираним понуђачем, Новом Љубљанском банком, почели су 27. децембра 2019. године. По окончању преговора, Влада Републике Србије је на седници 20. фебруара 2020. године, усвојила Нацрт уговора о купопродаји 83,23 одсто акција Комерцијалне банке. Овај процес је један од реформских циљева у актуелном аранжману „Инструмент за координацију политика” Републике Србије и Међународног монетарног фонда (ММФ).

КУПОВИНОМ КОМЕРЦИЈАЛНЕ, НЛБ ПОСТАЈЕ ТРЕЋА БАНКА У СРБИЈИ
Нова Љубљанска банка д.д. (НЛБ) постала је куповином 83,23 одсто власничког удела у Комерцијалној банци а.д. Београд трећа највећа банка у Србији. Уговор о куповини државног удела у Комерцијалној банци по цени од 387 евра потписан је у Министарству финансија у Београду, а финализација трансакције очекује се у четвртом кварталу 2020. године и подлеже обавезним регулаторним дозволама од стране, између осталог, Европске централне банке, Банке Словеније и Народне банке Србије, каже се у саопштењу НБЛ, преноси Танјуг.

Како се наводи, неисплаћена добит и примања радника из прошлих финансијских година биће исплаћена пре затварања трансакције, а постојећи акционари КБ-а такође ће добити дивиденду у износу од 50 посто нето прихода у 2019. години, до максимално 38 милиона евра пре затварања трансакције.

„Ова трансакција јача присуство НЛБ-а, а такође и фокус на тржиштима југоисточне Европе, чиме се консолидује позиција највеће банкарске групе са седиштем у региону”, каже се у саопштењу, и додаје да Србија постаје највећа страна филијала НЛБ Групе, доприносећи са око 24 посто повећању имовине. КБ доноси више од 770.000 активних клијената физичких лица и највећу продајну мрежу у земљи, са 203 експозитуре уз постојеће НЛБ-ове експозитуре у Србији. КБ-ове филијале у Босни и Херцеговини и Црној Гори такође ће допринети пословању НЛБ-а на тим тржиштима, каже се у саопштењу.

 

Насловна фотографија: Министарство финансија Републике Србије

 

Извор Политика, 26. фебруар 2020.