Шта треба знати о коронавирусу и има ли разлога за панику?

Стручњаци тврде да нема никаквог разлога за панику и апелују на грађане да не верују дезинформацијама које се шире медијском сценом

Од коронавируса који се прво појавио у Вухану у децембру прошле године, према најновијим подацима, умрло је више од 2.200 људи, а заражено око 76.000. Више од 80 одсто оболелих имало је благе симптоме, док је нови коронавирус, Ковид-19, најопаснији за болесне и старије. Постоје ли мере заштите и шта знамо до сада о коронавирусу.

ШТА СУ КОРОНАВИРУСИ
Коронавируси су велика породица вируса који изазивају болести у распону од благе прехладе до тежих респираторних болести, попут познатог блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС-КоВ) и тешког акутног респираторног синдрома (САРС-КоВ). Поред ових познатих, у Кини се појавио нови коронавирус (2019-nCoV). То је сој који раније није идентификован код људи.

ИЗВОР ЗАРАЗЕ
Коронавируси су зоонотски, што значи да се прво развијају код животиња пре него што се развију код људи. Да би вирус прешао са животиње на човека, особа мора да дође у блиски контакт са животињом која носи инфекцију. Верује се да је пијаца Хунан у Вухану извор заразе коронавируса.

ПЕРИОД ИНКУБАЦИЈЕ
Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) период инкубације је од два дана до две недеље, а недавни подаци показују да се може продужити на 21 дан.

СИМПТОМИ КОВИДА-19
За сада знамо да Ковид-19 можда у почетку не изазове никакве симптоме. Можете бити заражени вирусом до две недеље пре него што приметите симптоме. До сада познати симптоми су: грозница, температура која постепено расте, кашаљ, кратак дах и губитак даха, отежано дисање.

МОГУЋЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ КОВИДА-19
Упала плућа, јак акутни респираторни синдром, оштећење срца или срчани удар, неправилан рад срца (аритмија), кардиоваскуларни шок, отказивање бубрега.

КОЈЕ СУ РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ КОРОНАВИРУСА И ВИРУСА ГРИПА
Инфекције коронавирусом и грип имају сличне симптоме који отежавају дијагнозу. Вирус грипа много је чешћи и смртоноснији од Ковида-19.

Главни симптоми коронавирусне инфекције су грозница, температура која постепено расте, кашаљ и отежано дисање, док грип често прате и додатни симптоми: болови у мишићима и грлу, цурење носа или зачепљен нос, кијавица, упаљено грло, главобоља, умор.

КАДА И ГДЕ ПОТРАЖИТИ ПОМОЋ
Ако осетите неки од горе наведених симптома, а путовали сте у Кину, Јапан, Италију или сте били у блиском контакту са неким коме је потврђен Ковид-19 јавите се најближем здравственом центру.

КАКО СЕ УТВРЂУЈЕ ПРИСУСТВО КОРОНАВИРУСА
Ковид-19 се дијагностикује анализом узорка, крви, пљувачке или ткива оболелог.

КАКО СЕ ЛЕЧИ КОВИД-19
За сада не постоје специфични лекови који би се примењивали на овај вирус. Примењује се терапија којом се ојачава организам, и испитује се ефикасност постојећих антивиралних лекова.

КАКО СЕ ПРЕНОСИ КОРОНАВИРУС
Коронавирус је респираторни вирус који се преноси са човека на човека капљично. То значи да се инфекција преноси капима које болесна особа испушта у ваздух током кијања, кашљања и разговора, а удише их друга особа.

ПРЕНОС КОРОНАВИРУСА ПРЕКО ПОВРШИНА
Ако капљице које садрже вирус доспеју на површину или се шире преко контаминираних руку оболелих, неко други се такође може заразити додиривањем тих површина, а затим свог лица (очи, уста, нос).

Ручке на вратима, ручице врата лифта, ограде на степеништу, места за држање у јавном превозу су примери површина које могу бити контаминиране. Још није јасно колико дуго вирус може да живи на тим површинама – сатима или данима, али најбоље је избегавати да додирујете ове јавне површине и појачате хигијену руку.

СТАРИЈИ МУШКАРЦИ У ПОВЕЋАНОМ РИЗИКУ
Старије особе и мушкарци су под највећим ризиком кад је реч о смртности од коронавируса – према најобимнијој студији до сада, највећи број жртава и оболелих управо је у овим групама.

Извештај Светске здравствене организације (СЗО) утврдио је да је просечна старост људи који су позитивни на овај коронавирус око 45 година, а више од две трећине оболелих су мушкараци.

Постоје два могућа објашњења:
– мушкарци имају већу вероватноћу од озбиљне болести и потребно им је болничко лечење,
– мушкарци су, можда, из друштвених и културолошких разлога, чешће били изложени вирусу на почетку епидемије.

ДРУГЕ БОЛЕСТИ
Они су боловали од других болести које су их учиниле осетљивијим на вирус, што је била последица “ослабљеног имуног система ових пацијената”: 40 је имало слабо срце или оштећене крвне судове због отказивања срца и можданог удара, 12 пацијената је имало дијабетес.

МЕРЕ ЗАШТИТЕ
Стандардне препоруке за спречавање ширења инфекције укључују – појачану хигијену руку (често прање руку најмање 20 секунди топлом водом и сапуном), прекривање уста и носа приликом кашљања и кијања, употребу маски, дезинфекцију површина, темељно кување меса и јаја.

Избегавање блиског контакта са свима који показују симптоме респираторних инфекција као што су кашаљ и кијање. Такође, избегавање боравка у просторијама са великим бројем људи.

КОЛИКО ЈЕ ЕФИКАСНА УПОТРЕБА ВИРУСНЕ МАСКЕ ЗА ЛИЦЕ
Уз појачану хигијену (прање) руку и избегавање додиривања могуће контаминираних јавних површина, употреба маске је једно од најефикаснијих средстава заштите.

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА
Откако је избио нови коронавирус у Кини, научници широм света покушавају да направе вакцину како би зауставили ширење епидемије. Недавно је једна шангајска фармацеутска кућа направила узорке вакцине и току су тестирања на животињама.

СИМПТОМИ И ТОК БОЛЕСТИ
Од првог до петог дана код пацијента се јављају грозница и температура. Такође, могу да осете умор, бол у мишићима и сув кашаљ. Мали број људи је имао дијареју или мучнину. Петог дана код пацијента се може јавити отежано дисање – посебно код старијих особа са историјом болести. Према извештају Универзитета у Вухану, код 15 одсто пацијената се седмог дана јавља акутни респираторни дистрес синдром – сакупљање течности у плућима. Наредна два дана пацијенти могу да осете болове у стомаку и губитак апетита. Пацијенти који се опораве од вируса отпусте се из болнице у просеку након две и по недеље.

ДА ЛИ ТРЕБА ДА БУДЕМО ЗАБРИНУТИ
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да коронавирус није глобално ван контроле нити је проузроковао смртне случајеве великих размера и да је “прерано” говорити о пандемији. Истраживање из Кинеског центра за контролу болести указује да око 80 одсто оболелих осећа благе симптоме, око 15 одсто пацијената тешке, док је пет одсто пацијената у критичном стању.

Од коронавируса који се прво појавио управо у Вухану у децембру прошле године, према најновијим подацима, умрло је више од 2.200 људи, а заражено више од 76.000. Коронавирус до сада је потврђен у девет европских земаља. Највећи број заражених изван Азије је у Италији – више од 230 особа, а седморо људи је преминуло. Први случај коронавируса потврђен и у Хрватској.

 

Извор РТС, 25. фебруар 2020.

 

СРБИЈОМ СЕ ШИРИ ИНФОДЕМИЈА
Медијима и друштвеним мрежама у Србији шире се контрадикторне и често нетачне информације о коронавирусу. Расте паника због лажи о мртвима, хоспитализованима, зараженима у Београду и широм земље. Та “инфодемија” постаје вирус опаснији од короне. Инфодемија као израз који је употребила Светска здравствена организација указујући на глобалну претрпаност информација око коронавируса, почела је да узима маха међу становништвом Србије. Уплашени грађани се снабдевају заштитним маскама, а поједини и залихама брашна, млека и осталих намирница, за случај појаве коронавируса у нашој земљи.

СРБИЈА “ЗАРАЖЕНА” ОД ИНФОДЕМИЈЕ
У мору информација око ове глобалне забринутости, грађани Србије тешко проналазе веродостојне изворе и боје се да власти заташкавају појаву овог вируса како не би дошло до панике. Стручњаци тврде да нема никаквог разлога за панику и апелују на грађане да не верују дезинформацијама које се шире медијском сценом и друштвеним мрежама.

„Нема ниједног медицинског разлога за панику. Много је благ вирус. Он има нижу стопу смртности од грипа, од САРС-а и било ког другог вируса. Друго, нико од њега не умире ко није стар и болестан. Према статистици у Италији, њих једанаест је умрло до сада, а за осморо знамо да су сви били стари око 80 година, и имали сукардиоваскуларне проблеме“, рекао је за Спутњик признати српски пулмолог Бранимир Несторовић.

Он објашњава да од овог вируса постоји ризик само за људе који болују од кардиоваскуларних и плућних болести и дијабетеса. Међутим, према Несторовићевим речима, ни то нису алармантни подаци јер је проценат смртности код кардиоваскуларних болесника око 11 процената.

У МЕДИЈИМА ДОМИНИРАЈУ ЛАЖИ
Професорка са Факултета политичких наука у пензији Неда Тодоровић, коментарисала је за Спутњик ширење дезинформација о коронавирусу путем медија. „То је питање кредибилности медија. Ми смо сведоци чињенице да у читавом свету, а посебно код нас, у великом броју медија доминирају лажне вести. Од лажне вести до теорије завере само је један корак. Према томе, ми као грађани нисмо сигурни да је оно што путем медија добијамо као информацију тачно, да је то нешто у шта ми можемо да поверујемо“, сматра Тодоровићева.

Наша саговорница је истакла да се, према статистичким подацима, у случају коронавируса ради о минималним процентима угрожених. У Кини је око 77 хиљада људи заражено, па имајући у виду број становника ове земље који превазилази милијарду и четири милиона, ради се о проценту заражених од 0,01.

У ИТАЛИЈИ НЕМА ПАНИКЕ
Тодоровића наглашава да јој није јасно зашто нико не говори о немалом броју људи који су оздравили од коронавируса – шта је са њима, како су они оздравили, шта се њима давало. „Паралелно гледам италијанску и нашу телевизију и видим да иако тамо постоји значајан број заражених у северном делу земље, у медијима нема неке велике панике. Један од њихових најпопуларнијих водитеља јуче је рекао гледаоцима да треба добро прати руке и да њима не треба дирати уста, нос и очи. То је нешто што нама нико није рекао, а то је елементарна ствар културе“

Професорка са ФПН закључује да је главни проблем у вези са пласирањем лажних информација о коронавирусу тај што у Србији постоји огроман број таблоида који манипулишу разним вестима, а са друге стране, јако мали број озбиљних и релевантних медија којима може да се поклони поверење. „Постоји и питање медијске писмености. Мање ћу се ја потрести која знам коме могу да верујем а коме не, него читалац, гледалац и слушалац коме таблоиди и програми који емитују ријалитије саопштавају каква је ситуација“.

“ВЕСТИ” НА МРЕЖАМА КОЈЕ ИМПРЕСИОНИРАЈУ
Стручњак за дигитални маркетинг Исток Павловић, објаснио је за Спутњик да се ширење панике друштвеним мрежама дешава зато што људи имају потребу да импресионирају своје пратиоце објављујући информације за које ни сами не знају да ли су истините.

„На друштвеним мрежама може се наћи велики низ контроверзних информација око коронавируса. Почев од тога да људи саветују да се уопште не излази из куће до тога да се прича да је то претерано јер је смртност од обичног грипа већа и тако даље. То је велики проблем јер људи не знају коме да верују“, рекао је Павловић. Саговорник Спутњика навео је и проблем неповерења људи у званичне институције, и закључује да се треба информисати из проверених и званичних извора информисања, што домаћих што страних.

 

Аутор Бојана Стојадиновић

 

Извор Спутњик, 26. фебруар 2020.

 

“НЕЋЕ БИТИ ОДЛОЖЕНИ НИ СКУПОВИ, НИ УТАКМИЦЕ, НИТИ ИЗБОРИ…”
У Србији због коронавируса неће бити одложени велики скупови и утакмице, нити избори, рекао је председник Александар Вучић. Он је додао да Србија неће затварати границе. Вучић је на конференцији за новинаре, упитан да ли ће због ширења коронавируса бити отказани велики догађаји, попут предизборних скупова, рекао да “неће бити отказани избори”, као ни велики скупови и утакмице, а да се једино размишља о великим догађајима на које долазе људи из иностранства.

“Једино размишљамо шта ћемо са Београдским маратоном (који се одржава у априлу), али и о томе ћемо донети одлуку на време”, рекао је Вучић на конференцији након састанка са представницима свих надлежних Вучић је истакао и да Србија неће затварати границе јер се вирус не може зауставити на тај начин. “Све ће се одржавати, људи могу да иду слободно на стадионе, у хале, да нормално живе своје животе”, рекао је Вучић.

Упитан да ли Србија има припремљена медицинска средства и опрему, попут маски и лекова, Вучић је рекао да “свега има потпуно довољно”. “Наручиваћемо, али немамо проблем ни са чим тренутно, све што је потребно имамо, а најважнији су нам сапуни”, рекао је Вучић, који је, на констатацију присутних лекара који су се такође обраћали на конференцији, прецизирао да је боље користити обичан, а не течни сапун.

Он је додао и да ће две српске компаније из Горњег Милановца и Београда убрзати производњу заштитне опреме. Председник Вучић истакао је да неће мењати спољну политичку агенду због коронавируса. “Не мислите ваљда да ћу рећи: Ангела, извини…”, рекао је Вучић на прес-конференцији на питање да ли ће рестрикције које су на снази у разним земљама “мењати” план његових најављених посета.

Вучић је рекао да му то не пада на памет, и да ће свуда ићи на најнормалнији начин. “Замислите да, од толико важних проблема које има Србија, назовем канцеларку Ангелу Меркел и кажем „не могу доћи, уплашио сам се вируса”, да ми је мало важније здравље од интереса грађана. Нећу мењати ништа”, подвукао је он.

Казао је да неће мењати ништа, да ће ићи у Кину, ако не буде одложена конференција „Појас и пут”, која је планирана између 15. и 18.априла, због чега неће учествовати у финишу предизборне кампање. “Ићи ћу, јер је то интерес моје земље. Ићи ћу и у Русију, и сада у Вашингтон. Понашаћу се најнормалније у смислу тих здравствених ствари”, нагласио је он.

Вучић је рекао да не разуме људе који имају ту врсту потребе који кажу да има хиљаде мртвих у поплавама, два мртва на Инфективној клиници, или не знам где. “То нема смисла и ужасно говори о тим људима”; казао је он. Вучић је указао да је присутан и директор Инфективне клинике, који је потврдио да су до сада сви налази били негативни. „Само да имате у виду колико неко лаже, на Бога не мисли“, закључио је он.

 

Насловна фотографија: AP

 

Извор Танјуг/Б92, 26. фебруар 2020.