Курти најавио условно укидање такси, Гренел незадовољан

Он је рекао да је укидање такси на увоз сировина „знак добре воље за решавање проблема и односа”, док је Гренел рекао да Курти прави „озбиљну грешку”

Косовски премијер Аљбин Курти је на ванредној конференцији за медије у Приштини најавио укидање такси на увоз сировина из Србије и Босне и Херцеговине од 15. марта, а укидање свих такса од 1. априла на 90 дана. Све то, како је рекао, биће реализовано ако Србија прекине кампању у свету за повлачење признања независности Косова и обавеже се да ће покренути уклањање трговинских баријера с Косовом.

Он је рекао да је укидање такси на увоз сировина „знак добре воље за решавање проблема и односа”, те да „очекује да Влада Србије одговори прекидом кампање и уклањањем осталих нетарифних препрека”. Како преноси Газета експрес, Курти је додао да ако Србија позитивно одговори на овај позив, онда ће од 1. априла таксе бити у потпуности укинуте на период од 90 дана. Он је рекао да ће, ако српска страна не одговори позитивно, таксе бити у потпуности враћене 15. јуна. Додао је да „чује захтеве међународних фактора”, али је истакао да је његова дужност да штити интересе грађана Косова.

„Пажљиво слушам захтеве међународних фактора, веома сам стрпљив и врло кооперативан, али, на крају, ја сам премијер Косова, позван сам да штитим интересе грађана Косова. Моја безусловна оданост повезана је са стотинама хиљада бирача и изнад свега, увек им одговарам у координацији са међународном заједницом “, рекао је Курти, преноси Танјуг. Курти је од Европске уније поново затражио визну либерализацију пре самита ЕУ-Западни Балкан у мају у Загребу. На прес конференцији, на којој су били и косовски привредници, Курти је поручио да ће косовска влада наредне седмице донети одлуку о укидању таксе на увоз сировина а да ће она ступити на снагу 15. марта.

ХАРАДИНАЈ: ПРЕВАРАНТ КУРТИ СЕ ПРЕДАО СРБИЈИ
Бивши косовски премијер Рамуш Харадинај оценио је да се Аљбин Курти предао Србији одлуком да суспендује таксе на увоз сировина из БиХ и централне Србије.

„Вечерас се преварант Аљбин предао Србији. Ово је почетак повратка Србије и Русије на Косово”, написао је Харадинај на Фејсбуку, преноси Танјуг.

Харадинај, чија влада је увела таксу од 100 одсто крајем 2018. поручио је Куртију и да је од данас одговоран за „поновно освајање Косова од стране Србије”.

ВЕСЕЉИ: КУРТИ ЈЕ НЕЗНАЛИЦА, СЛАБИЋ И ПРЕВАРАНТ
Лидер опозиционе Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи оценио је пошто је косовски премијер Аљбин Курти обелоданио да ће укинути таксе на српску робу, да је Курти уцењен и да ће потрошити себе брже него што се очекивало. Како преноси Косово онлајн, Весељи је у објави на Фејсбуку навео да Курти испада и незналица и слабић и преварант, и да би Косово под његовим вођством могло да буде озбиљно угрожено.

„Ништа ново од Аљбина. Барем да је испоштовао ауторска права. Јер његова одлука о такси и реципроцитету позајмљена је идеја из мог предлога из јануара 2019. године, коју је, као и све друго, он одбацио. Као опозиција, био је у стању да запали Косово и искористи насиље и животе идеалистичке омладине да дође на власт. Данас, када он води Владу Косова, његов идеал изгледа само одржавање на власти. Уцењен, потрошиће себе брже него што су други очекивали”, поручио је Весељи, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 27. фебруар 2020.

 

ГРЕНЕЛ: КУРТИ ПРАВИ ОЗБИЉНУ ГРЕШКУ
“САД не подржавају полумере косовског премијера Аљбина Куртија о делимичном укидању такси на робу из централне Србије”. То је поручио специјални амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.

“Наша позиција је сасвим јасна: таксе морају бити потпуно укинуте. Господин Курти прави озбиљну грешку – и то је јасно стављено до знања косовском председнику Хашиму Тачију у Белој кући”, написао је Гренел на Твитеру поводом одлуке Куртија да објави постепено и условљено укидање такси на робу из централне Србије и БиХ.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Florion Goga

 

Извор Танјуг/Б92, 27. фебруар 2020.