Sirijska vojska ubila 33 turska vojnika, migranti krenuli iz Turske ka Evropi

Napad predstavlja ozbiljnu eskalaciju u direktnom sukobu turskih i od Rusije podržanih sirijskih snaga, koji traje od početka februara

U vazdušnom napadu snaga sirijske vlade na turske snage na severozapadu Sirije poginula su 33 vojnika Turske, saopštile su vlasti u Ankari novi bilans. U sinoćnjem napadu poginulo je najviše turskih vojnika u jednom danu otkako je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu 2016. godine.

Napad predstavlja ozbiljnu eskalaciju u direktnom sukobu turskih i od Rusije podržanih sirijskih snaga, koji traje od početka februara. Vlasti turske provincije Hataj, koja se graniči sa sirijskom provincijom Idlib, navele su da su u napadu ranjena 32 vojnika. Od početka februara u Idlibu su do sada poginula 54 vojnika Turske.

Ubrzo posle napada, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je apelovao da se odmah obustavi vatra i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog rizika po civile, prenosi Beta. „Bez hitne akcije, rizik od još veće eskalacije raste iz sata u sat”, rekao je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je sinoć hitan šestočasovni sastanak u Ankari povodom situacije na severozapadu Sirije. Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu telefonom razgovarao s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, dok je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin, koji ima važnu ulogu u spoljnopolitičkim odnosima, razgovarao sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom.

Napad sirijskih snaga na turske položaje usledio je pošto je delegacija Rusije provela dva dana u Ankari, u razgovorima sa zvaničnicima Turske o situaciji u Idlibu. Zbog ofanzive sirijske vlade na Idlib, poslednje uporište pobunjenika, stotine hiljada civila pobegle su ka granici s Turskom.

 

Izvor Politika, 28. februar 2020.

 

MIGRANTI KRENULI KA EVROPI
Stotine migranata krenulo je kroz severozapadnu Tursku ka granici sa Grčkom i Bugarskom, nakon što je turski zvaničnik rekao da Ankara neće više zaustavljati sirijske izbelice na putu ka Evropi, javljaju turski mediji. To se dešava nakon što su juče u vazdušnim napadima sirijske vojske u Idlibu poginula 33 turska vojnika.

Jedan zvaničnik rekao je Rojtersu da su turska policija, obalska straža i granična policija dobile naređenje da ne zaustavljaju migrante i izbeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbeglica iz Idliba. Turska agencija Demiroren navela je da je oko 300 migranata, uključujući žene i decu, krenula ka granici između dve evropske zemlje, Grčke i Bugarske, i Turske. Među njima su, kako se navodi, Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci…

Migranti su se takođe okupili u zapadnoj Turskoj s ciljem da brodom dođu do grčkog ostrva Lezbos, prenosi Rojters agenciju Demiroren. Rojters navodi da nisu nezavisno mogli da potvrde te navode, kao i da nisu uspeli da potvrde verodostojnost video snimaka migranata koje je objavila turska provladina televizija. Turska televizija NTV prikazala je snimke ljudi koji idu kroz polja noseći rance na leđima i navela da izbeglice pokušavaju da pređu granicu Kapikule i uđu u Bugarsku, ali da im to nije dozvoljeno.

Takođe, turska televizija je navela da je ista grupa migranata potom pokušala da dođe do granice Pazarkule i pređe u Grčku, ali da nije jasno šta se potom dogodilo. Rojters podseća da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije više puta pretio da će otvoriti granice za migrante koji idu ka Evropi. Ukoliko to učini, prekršio bi obećanje koje je dao EU, zbog čega bi Evropa promenila svoj stav prema situaciji u Idlibu.

GRČKA POOŠTRILA KONTROLU NA GRANICI SA TURSKOM
Grčka je pooštrila kontrolu morskih i kopnenih granica sa Turskom nakon sinoćnih razvoja događaja u regionu Idlib, saopštili su vladini izvori, prenosi Tanjug. Visoki turski zvaničnik rekao je da se Turska više neće zaustavljati sirijske izbeglice koje stižu u Evropu, nakon ubistva 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga u Idlibu.

Grčki izvori, koji želeli da ostanu anonimni, rekli su da je Atina takođe u kontaktu sa Evropskom unijom i NATO. Grčka je bila glavna kapija za stotine hiljada izbeglica koje su u Tursku stigle u masovnom iseljavanju 2015. i 2016. sve dok sporazum sa EU nije zaustavio taj tok. Turska provladina novinska agencija Demiroren javila je da je oko 300 migranata, uključujući žene i decu pešice krenulo prema granici Turske sa Grčkom.

 

Naslovna fotografija: AP/Ghaith Alsayed

 

Izvor Sputnjik, 28. februar 2020.

Pratite nas na YouTube-u