У Бугарској опет одложени радови на изградњи Турског тока

За првих пет мјесеци извођач радова је припремио ровове за само трећину гасовода, односно за 103 километра

Почетак испоруке гаса из Турског тока у Европу поновно касни. Изградња продужетка црноморског гасовода кроз Бугарску до границе са Србијом такође касни. Међутим, државна компанија Булгартрансгас каже да не може утицати на извођача, саудијски конзорцијум Аркад. То се наводи у службеном саопштењу оператора гасног система у земљи, којим је Софија коментарисала ситуацију са ширењем инфраструктуре гасног транспортног система до бугарско-српске границе.

Булгартрансгас је рекао да је уговор са саудијским конзорцијумом Аркадом потписан 18. септембра прошле године. Извођач се обвезао изградити прву дионицу од 308 километара у 250 дана, што би већ омогућило почетак испоруке руског гаса преко Турског тока у Србију и друге европске земље. Датум покретања прве линије, како су најавили руски амбасадор у Бугарској Анатолиј Макаров и премијер Бојко Борисов, требао је бити најкасније до 1. јуна 2020.

Међутим, за првих пет мјесеци извођач радова је припремио ровове за само трећину гасовода, односно за 103 километра. Како ће током преостала три мјесеца изградити више од 200 километара гасовода и положити цијели цјевовод, никоме није јасно. Тренутно је у току рад у 15 подручја у пет регија Бугарске – Велико Трново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. На градилишта је испоручено укупно 19 947 цијеви или 239,36 км. Очишћено подручје на траси гасовода је дуго 162,6 км. Дуж трасе је положено 139 километра цијеви, од којих је заварено 103 километра“, стоји у извјештају бугарског оператора гасног транспортног система.

Булгартрансгас је напоменуо да у складу с бугарским законом одговорност за извођење радова сноси искључиво извођач и државна компанија не може утицати на конзорцијум Аркад, укључујући запошљавање додатних организација за подуговоре. У Москви подсјећају да је тренутна ситуација већ треће озбиљно кашњење у изградњи наставка Турског тока у Бугарској, који је требао бити готов до 1. јануара 2020. године. Почетком прошле године је до застоја дошло због притужби на надметање за одабир извођача, које је одложено и због тога је био готов у априлу, а не фебруара 2019.

Међутим, након тога је услиједило највеће кашњење. Мало познати саудијски конзорцијум Аркад, који је одабран као главни извођач за изградњу гасовода до бугарско-српске границе, предложио је изградњу наставка Турског тока по најнижој цијени од 1,1 милијарди евра у 615 дана. Али Саудијци нису доставили документе на вријеме и Булгартрансгас је Саудијце замијенио конзорцијумом за развој и ширење гаса у Бугарској који се састоји од угледних италијанских и њемачких компанија и луксембуршке компаније повезане с руском металуршком компанијом за цијеви. За овај се конзорцијум предвиђало да ће бити побједник на новом надметању.

Међутим, саудијски Аркад је успио оспорити одлуку оператера бугарског гасног транзитног система при Комисији за заштиту тржишног надметања, а на развој и ширење гаса у Бугарској одговорио је жалбом Врховном управном суду. Случај је требао започети с расправом у октобру, али је у септембру италијанско-њемачко-луксембуршки конзорцијум неочекивано повукао жалбу и саудијски Аркад је изнова признат за побједника такмичења за изградњу наставка Турског тока у Бугарској. Дакле, тада је изградња гасовода одложена за готово пола године. Све ово указује да намјерну опструкцију Софије, али на начин да се и Булгартрансгасу ништа не може приговорити или на апсолутни хаос и корупцију у бугарском законодавству, правосуђу и институцијама.

Истина је да у уговору сигурно постоје клаузуле о плаћању одштете за кашњење радова, али је и то упитно, јер се Аркад може позвати на „изванредне околности узроковане правним разлозима“. Турски ток се састоји од два крака капацитета 15,75 милијарди кубних метара годишње. Један од њих осмишљен је за испоруку гаса у Европу кроз Бугарску. Тај дио захтијева изградњу гасовода дужине 474 километра. Планирано је да већ 2020. испоручи Србији четири милијарде кубних метара, а од 2021. године, када се направе компресорске станице, залихе ће се повећати на 12 милијарди кубних метара годишње. Испоруке руског гаса из Турског тока већ су започеле у саму Бугарску, као и Грчку и Македонију. Све три земље су због јефтинијег руског гасоводног гаса знатно смањиле цијену горива за индустрију и потрошаче. У међувремену Србија и Мађарска, али и Аустрија, која ће гас примати у Баумгартену још увијек чекају да се Бугари и Саудијци пробуде и почну озбиљније радити на гасоводу.

Булгатрансгас је у својој поруци напоменуо да су радови на изградњи компресорских станица почели по плану. Руски предсједник Владимир Путин такође је говорио о кашњењу наставка Турског тока у Бугарској прошле јесени. “Али овдје, очито, под притиском споља, такав посао раде без журбе. Ако Бугари не желе… не Бугари, већ бугарско водство, пронаћи ћемо друге начине за реализацију наших планова у јужној Европи”, рекао је руски предсједник.

Након тога је бугарски премијер Бојко Борисов објаснио да је до кашњења дошло због такмичарске процедуре за одабир извођача радова, али да се од тада радови одвијају убрзаним темпом, „чак пет километара дневно“. Извршни директор Булгартрансгаса прецизирао је да ће гасовод бити дјелимично спреман до маја, а у потпуности до краја 2020. године. Раније смо опширније писали о такмичењу за одабир извођача радова на изградњи наставка Турског тока у Бугарској и самог извођача, те да све отвара низ питања, због чега руски стручњаци с правом сумњају да постоје системска и намјерна кашњења у спровођењу руског пројекта.

 

Аутор Саша Ф.

 

Насловна фотографија: TURKSTREAM.COM

 

Извор logicno.com, 27. фебруар 2020.