Potvrđeno jedinstvo SPC u Americi

Naglašeno je da je SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi kanonski i jerarhijski sastavni deo autokefalne SPC, sa sedištem u Beogradu

Srpska Pravoslavna Crkva u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi ima nerazdeljivo i nesumnjivo unutarnje jedinstvo i ona je kanonski i jerarhijski sastavni deo autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve, sa sedištem u Beogradu, saopštio je Episkopski savet SPC za Severnu, Srednju i Južnu Ameriku.

Patrijarh srpski Irinej sastao sa članovima Episkopskog saveta za Severnu, Srednju i Južnu Ameriku, episkopima novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, kanadskim Mitrofanom, zapadnoameričkim Maksimom, istočnoameričkim Irinejem i buenosaireskim i srednjecentralnoameričkim Kirilom.

Tom prilikom razmotrena su aktuelna pitanja u vezi sa unapređenjem crkvenog života u Americi, kako u duhovnom tako i u smislu jerarhijskog poretka. Pod predsedavanjem Patrijarha Srpskog, Episkopski savet Srpske je doneo važne odluke koje je podneo Crkvenom saboru na usvajanje. Crkveni sabor je aklamacijom primio tu odluku kao svoju.

Radi uklanjanja svakog nesporazuma potvrđeno je da Srpska Pravoslavna Crkva u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi ima nerazdeljivo i nesumnjivo unutarnje jedinstvo. Naglašeno je svima onima koji oko toga imaju sumnju da je ona kanonski i jerarhijski sastavni deo autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve, sa sedištem u Beogradu, Srbija.

Episkopski savet je još ranije saopštio da usvaja odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda od 25. septembra 2019. godine po kojoj se „stavljaju van snage sve odluke Crkvenog sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj i Južnoj Americi…. koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području“. Prema tome, oko tog pitanja nije bilo nikakvog spora.

Patrijarh i episkopi su se složili da pitanje teritorijalnog ograničenja Ustava spada u isključivu nadležnost Episkopskog saveta i Svetog Arhijerejskog Sabora te je odlučeno da Episkopski savet usaglašenu verziju dostaviti Svetom Arhijerejskom Sinodu za Sveti Arhijerejski Sabor na konačno odobrenje. Episkopski savet će o ovim odlukama zvanično izvestiti sve crkveno-školske opštine i sve crkvene jedinice na području Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Sputnjik, 29. februar 2020.